Έκθεση για Κάβαλιερ Κίνγκ Τσαρλς Σπάνιελ

O   Όμιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ διοργανώνει την 3η  Έκθεση Μορφολογίας στις 26 Μαρτίου 2017 στο Κέντρο Υποστήριξης Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων (Κ.Υ.Β.Ε.) του Δήμου Περιστερίου με κριτή τον κ . Μάικλ Φόρτε από την Ιρλανδία.

O κριτής κ. Μαικλ Φόρτε

Λίγα λόγια από τον Διεθνή Κριτή Μορφολογίας F.C.I. Μάικλ Φόρτε: ΄΄Μεγάλωσα με Γερμανικούς Ποιμενικούς, Μακρύτριχα Κόλλεϊ και Αγγλικά Κόκερ Σπάνιελ. Ο πρώτος μου σκύλος ήταν Κερν Τέρριερ. Έχω υπάρξει εκτροφέας, κηδεμόνας και εκθέτης Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, καθώς επίσης Παλαιών Αγγλικών Ποιμενικών και Θιβετιανών Σπάνιελ. Εδώ και πολλά χρόνια, στην πατρίδα μου, την Ιρλανδία, ήμουν ο πρώτος που έκανε γνωστή τη φυλή των Ορεινών Σκύλων Ποιμενικών της Βέρνης. Έχω κρίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου όπως Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Άπω Ανατολή. Επίσης, έχω προσκληθεί ως κριτής σε Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Εκθέσεις καθώς και στο Crufts Dog Show. ΄΄

(Σημ. Η έκθεση σκύλων Crufts είναι, μαζί με την Παγκόσμια της FCI, η μεγαλύτερη έκθεση σκύλων του κόσμου. Συμμετέχουν συνολικά περίπου 23.000 καθαρόαιμοι σκύλοι από όλες τις φυλές. Ανάμεσά τους, περισσότερα από 300 Κάβαλιερ).

Το Κάβαλιερ με λίγα λόγια

Σκύλος μικρόσωμος, κομψός, αρμονικής κατασκευής, χωρίς ποτέ να είναι βαρύς ή χονδροειδής. Γεμάτος χάρη, ζωηράδα και αθλητικότητα, είναι δραστήριος και εξωστρεφής, με άνετες ελεύθερες κινήσεις. Το κεφάλι του είναι επίπεδο ανάμεσα στ` αυτιά, χωρίς να σχηματίζει θόλο. Το στοπ είναι αβαθές και το ρύγχος του στενεύει χωρίς να γίνεται μυτερό. Τα χείλη είναι αρκετά γεμάτα και τα μάτια μεγάλα, σκουρόχρωμα, στρογγυλά χωρίς να προεξέχουν, με απαλή και γλυκιά έκφραση. Τ` αυτιά του είναι μακριά, με μεταξένιο τρίχωμα και φυτρώνουν ψηλά στο κεφάλι. Το σώμα του είναι τετράγωνο με ίσια ράχη, καλά εκτεταμένο θώρακα και μέτριο σε βάρος σκελετό, με άκρα που σχηματίζουν καλές και εργονομικές γωνιώσεις. Η ουρά κρατιέται προς τα έξω και πάνω, αλλά χωρίς ποτέ να κουλουριάζει πάνω από τη ράχη. Η φυλή συναντάται σε τέσσερις πολύ ελκυστικές χρωματικές ποικιλίες. Τα δίχρωμα και τρίχρωμα άτομα πρέπει να χαρακτηρίζονται από καλή, ισόρροπα διαμοιρασμένη και όσο γίνεται πιο συμμετρική κατανομή χρωμάτων. Το Μπλενχάϊμ είναι πλούσιο καστανοκόκκινο πάνω σε μαργαριταρένιο λευκό φόντο χωρίς κηλίδες και ο κόκκινος ρόμβος που βρίσκεται στο κέντρο της λευκής λωρίδας που χωρίζει στα δύο τις κόκκινες περιοχές του κεφαλιού είναι πολύ σημαντικό τυπικό χαρακτηριστικό. Το ιδανικό μέγεθος είναι μεταξύ 5.4 και 8 κιλά βάρους. Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τα Κάβαλιερ είναι ότι αργούν να ωριμάσουν και δεν αναπτύσσουν την πλήρη σκελετική τους διάπλαση πριν τους δεκαοκτώ μήνες. Επίσης, πολλά κουτάβια που είναι ελαφρώς προγναθικά μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, αποκτούν αργότερα τη σωστή, ψαλιδωτή σύγκλιση σιαγόνων. Σκύλος που ανταποκρίνεται πρόθυμα στην εκπαίδευση, με πολύ μετριοπαθείς απαιτήσεις φροντίδας εκτός από καλό χτένισμα και βούρτσισμα και καθαρισμό αυτιών μια φορά την εβδομάδα, είναι ιδανικός σύντροφος που ταιριάζει παντού αν έχει παρέα και ευκαιρίες για σωματική εκτόνωση. Ενθουσιώδης, αισιόδοξος, ευχάριστος και εύθυμος τύπος, βρίσκεται εξίσου στο στοιχείο του στην αγκαλιά ή στο χωράφι και ο χαρακτήρας του, που δεν έχει “σκοτεινές” πλευρές τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό.

ΔΕΙΤΕ: http://www.okae.gr

Δείτε: ΚΑΒΑΛΙΕΡ ΚΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΣ ΣΠΑΝΙΕΛ- Cavalier King Charles Spaniel