ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΣΕΤΤΕΡ

Κείμενο-φωτο Ν. Φωτακόπουλος

Αν και καθυστέρησε κατά μια δεκαετία… να ‘ρθει στην Ελλάδα σε σχέση με το Πόιντερ, το Αγγλικό Σέττερ έκανε πληθυσμιακά άλματα μέσα στον χρόνο. Από την δεκαετία του ’60 οπότε και έκανε δειλά την εμφάνισή του και έχοντας να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των πόιντερ και των… μιγάδων, κατάφερε τα επόμενα χρόνια να είναι η δημοφιλέστερη ή μια από τις δημοφιλέστερες φυλές στη χώρα μας.

Ακριβή στοιχεία δεν έχουμε για τις εγγραφές κάθε φυλής στον ΚΟΕ, αλλά στην γειτονική μας Ιταλία η κυριαρχία του είναι αδιαμφισβήτητη. Χαρακτηριστικό είναι πως σ’ αυτή τη χώρα γράφονται κάθε χρόνο στα γενεαλογικά βιβλία της ENCI περίπου 20.000 Αγγλικά Σέττερ, έναντι 5.000 Πόιντερ. Μιλάμε βέβαια για νέα κουτάβια και αυτοί οι αριθμοί είναι σταθεροί πάνω- κάτω εδώ και χρόνια.

Μεθυστικά όμορφο το Αγγλικό Σέττερ με «χρώματα νοσηρά» σαν του φθινοπώρου, σώμα και κίνηση αιλουροειδούς και καρδιά που αγαπάει όλο τον κόσμο, ήταν μοιραίο να κατακτήσει και στην Ελλάδα τις κυνόφιλες καρδιές. Μετά την ίδρυση του Ομίλου Πόιντερ- Σέττερ η φυλή ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη δημοτικότητας με αποτέλεσμα να οδηγήσει ουσιαστικά στην αφάνεια τους βασικούς ανταγωνιστές της (τα πρώτα ξαδέρφια της) Ιρλανδικό και Σκοτσέζικο (Γκόρντον) Σέττερ. Αν και αυτές οι δύο φυλές εξακολουθούν να έχουν κάποιους πιστούς φίλους που δεν τις αλλάζουν με τίποτα. Όπως και να ‘χει όμως η συστέγαση των τριών Σέττερ στον ίδιο Όμιλο μάλλον έδωσε την ευκαιρία στο Αγγλικό Σέττερ για κυριαρχία, παρόλο που ο Όμιλος Πόιντερ- Σέττερ διοργανώνει κατά καιρούς ειδικούς αγώνες μόνο για Ιρλανδικά και Αγγλικά Σέττερ.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Αγγλικού Σέττερ είναι η αρμονία του σαν κυνηγόσκυλο αλλά και το πόσο αρμονικά δένει με τον κυνηγότοπο. Απέραντα λιβάδια, απρόσιτα βουνά, δάση, βαλτοτόπια αλλά και … βραχονησίδες είναι ειδικότητα του δημοφιλέστερου των Σέττερ. Μήπως τελικά εκεί βρίσκεται η αιτία της δημοτικότητάς του; Στο ότι είναι τόσο προσαρμόσιμο και αποδοτικό κυνηγόσκυλο; Ίσως αυτές είναι οι βασικότερες αιτίες. Εκεί όμως που πραγματικά αποδίδει τα μέγιστα είναι το κυνήγι στο δάσος. Και ειδικότερα αυτό της μπεκάτσας, μιας και στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν και πολλοί φασιανοί, που είναι και αυτοί κάτοικοι του δάσους. Και αν οι αριστοκράτες Άγγλοι κυνοτρόφοι έταξαν το Αγγλικό Σέττερ για τα μεγάλα και σπουδαία και … αριστοκρατικά κυνήγια των γκράους αυτό ποτέ δεν αρνήθηκε να υπηρετήσει και τους κοινούς θνητούς κυνηγούς του μεσογειακού νότου. Αυτοί το χρησιμοποίησαν στα… ταπεινά κυνήγια του ορτυκιού, της αγριόπαπιας και του μπεκατσινιού. Ποτέ δεν αρνήθηκε να φερμάρει αλλά και να απορτάρει αυτά τα θηράματα. Πάντα με φιλότιμο και χωρίς καμία βρετανική…. Έπαρση ανταγωνίστηκε τα ηπειρωτικά σκυλιά φέρμας και όταν του ζητήθηκε δούλεψε σαν τίμιος εργάτης αφήνοντας κατά μέρος τα περί υψηλής καταγωγής. Αυτό το τελευταίο βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα Αγγλικό Σέττερ δεν πρέπει να δουλεύει σαν… Αγγλικό Σέττερ. Το αντίθετο μάλιστα. Σε οποιοδήποτε έδαφος και σε οποιοδήποτε θήραμα πρέπει να παραμείνει Σέττερ.

setter1

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μεσόμορφος, κομψός, νευρώδης και αθλητικός σκύλος με ωραία χρώματα, μεταξένιο μακρύ τρίχωμα και αριστοκρατικό κεφάλι με θερμό, ελκυστικό βλέμμα. Η συμμετρία, η άρτια κίνηση, οι καλές γωνιώσεις, η δύναμη και η χάρη, το σμιλευτό κεφάλι με το οβάλ κρανίο, τους παράλληλους άξονες, τα καλογραμμένα χείλη και την ευγενική έκφραση είναι χαρακτηριστικά «εξ’ ων ουκ άνευ» για το τυπικό Αγγλικό Σέττερ, όσο και ο πρόθυμος, γλυκύς και εκπαιδεύσιμος χαρακτήρας του. Τα κουτάβια γεννιούνται λευκά και αποκτούν τα ωραία τους χρώματα σταδιακά. Τα μεγάλα χρωματιστά μπαλώματα δεν είναι επιθυμητά. Το ζητούμενο είναι ένας ομοιόμορφα ανάμικτος χρωματισμός από λευκό φόντο με στίγματα, που στα ασπρόμαυρα σέττερ δεν πρέπει να είναι μικρόσωμο ούτε να θυμίζει σπάνιελ. Το τρίχωμα είναι μακρύ, λεπτό, κυματιστό και στην ουρά ριπιδωτό σαν λάβαρο.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το κυνηγετικό ένστικτο του Αγγλικού Σέττερ πρέπει να καθοδηγείται σωστά, με κατανόηση και χωρίς βία, μέσα από σχέση αλληλοκατανόησης και αγάπης σκύλου- κυναγωγού. Η διατροφή και η άσκηση είναι κρίσιμοι παράγοντες για την εξέλιξη του κουταβιού σε αξιόλογο ενήλικα. Το τρίχωμα, τα πέλματα, τα αυτιά και τα μάτια του χρειάζονται συχνή φροντίδα. Ιδιαίτερος καλλωπισμός απαιτείται για τη συμμετοχή σ’ εκθέσεις μορφολογίας. Το απεριποίητο τρίχωμα είναι ένδειξη πλημμελούς φροντίδας.

Η σκληρή μεταχείριση, η απομόνωση, το δέσιμο στην αλυσίδα δεν ταιριάζουν στην τρυφερή φύση του Αγγλικού Σέττερ που είναι κατ’ εξοχήν συνεργατικός σκύλος. Φυλή επιρρεπής σε συστροφή στομάχου, δεν πρέπει να ταΐζεται πριν ή μετά από έντονη σωματική άσκηση/ στρες ούτε να βγαίνει στο κυνήγι σε κακή φυσική κατάσταση ή σε πολύ μικρή ηλικία.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή αν τρέφεται και γυμνάζεται σωστά. Επιρρεπής σε αθλητικά ατυχήματα αν δεν διατηρείται σε άριστη φόρμα. Η ελλιπής σωματική και μυϊκή ανάπτυξη έχει επίπτωση στις επιδώσεις του. Οι γεννήτορες πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία και οφθαλμικές παθήσεις. Μακροζωία και ευτοκία χαρακτηρίζουν το Αγγλικό Σέττερ.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Κυνόφιλες οικογένειες με αθλητικά ενδιαφέροντα για παιδιά, γιατί το Αγγλικό Σέττερ δεν είναι μοναχικό ούτε απολαμβάνει μια ζωή μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Μπορεί να ζήσει παντού, ακόμα και στην πόλη, αλλά βρίσκεται περισσότερο στο στοιχείο του στο περιβάλλον της εξοχής. Κολυμπά καλά αν συνηθίσει από νεαρή ηλικία.