ΑΛΑΣΚΑΝ ΜΑΛΑΜΟΥΤ

ΟΝΟΜΑ: Alaskan Malamute

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Η.Π.Α.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. Νο 243, Ομάδα 5 (Σπιτς αρκτικού τύπου)

ΕΙΔΟΣ: σκύλος έλξης βαρέος φορτίου και σύντροφος

ΜΕΓΕΘΟΣ: αρσενικοί, ύψος 62,5 εκ., βάρος 38,6 κιλά- θηλυκές 57,5 εκ., 34 κιλά (εργασιακά μεγέθη).

ΧΡΩΜΑ: γκρίζο όλων των αποχρώσεων με λευκές περιοχές ή μονόχρωμο λευκό. Ιδιαίτερα σημάδια στο κεφάλι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: φιλικός, τρυφερός, εύκολα προσαρμόσιμος, συντροφικός, μεγαλοπρεπής αλλά και με διάθεση για παιχνίδι, εργατικός, υπερήφανος, με στοιχεία ανεξαρτησίας και μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Οικογενειακός σκύλος με άνετη συμπεριφορά, πολύ καλός με τα παιδιά.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Μάλαμουτ αναπτύχθηκε από την ομώνυμη φυλή νομάδων Inuit που ονόμαζαν τους εαυτούς τους Mahlemut και ζούσαν στο βόρειο τμήμα της δυτικής Αλάσκα, στις ακτές της περιοχής Kotzebue, απέναντι από τη Σιβηρία. Οι σκύλοι τους ειδικεύονταν στο να σύρουν βαριά φορτία, με έμφαση στη δύναμη και όχι την ταχύτητα. Το καλοκαίρι όταν τα έλκηθρα δεν χρησιμοποιούνταν, οι σκύλοι της φυλής ζούσαν κοπαδιαστά σαν αγελαίοι σκύλοι και βοηθούσαν στο κυνήγι. Το 19ο αιώνα οι Ευρωπαίοι εξερευνητές και οι Ρώσοι φαλαινοθήρες ανέφεραν τους εντυπωσιακούς, μεγαλόσωμους και δυνατούς σκύλους των Μάλαμουτ που είχαν μεγάλη ομορφιά. Καθώς οι δυτικοί αποίκησαν την Αλάσκα από το 1750 ως το 1900, οι σκύλοι που χρησιμοποιούνταν στην έλξη το κυνήγι διασταυρώνονταν μεταξύ τους χωρίς διάκριση ή σεβασμό στον ιδιαίτερο φυλετικό τους τύπο. Καθώς οι αγώνες ελκήθρων γίνονταν ολοένα και πιο δημοφιλείς, αρκετοί προσπάθησαν να κάνουν το δυνατό Μάλαμουτ ταχύτερο και πιο ελαφρύ, με τέτοιες επιμειξίες. Ευτυχώς οι Εσκιμώοι διατήρησαν τους σκύλους αμιγείς και τυπικούς ώσπου προσέλκυσαν την προσοχή ορισμένων Αμερικανών εκτροφέων όπως η θρυλική “Short” Seely που θεωρείται η “μητέρα” του σύγχρονου Μάλαμουτ. Εκτρέφοντας επιλεκτικά σταθεροποίησε τη φυλή και την έστειλε στην εξερευνητική αποστολή της Ανταρκτικής με τον ναύαρχο Byrd, που έφερε το Μάλαμουτ στο προσκήνιο. Έκτοτε η φυλή εξαπλώθηκε και εκτός ΗΠΑ και είναι σήμερα ένας αγαπητός σκύλος συντροφιάς και άθλησης που κερδίζει συνεχώς νέους φίλους σ΄ όλο τον κόσμο για την ομορφιά και το χαρακτήρα του.

alaska1ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Η βασική υπακοή, η έντονη σωματική εξάσκηση και οι ανοικτοί χώροι είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη διατήρηση ενός Μάλαμουτ. Είναι σκύλος για έμπειρους ανθρώπους που μπορούν να του τα προσφέρουν και διαθέτουν χρόνο, υπομονή και γνώση για την ανατροφή του. Χρειάζεται συχνή αποπαρασίτωση και πολύ βούρτσισμα. Μαδάει πολύ. Συνιστάται να ζει εκτός σπιτιού γιατί δεν ανέχεται καλά τη ζέστη και την υγρασία, αλλά συγχρόνως πρέπει να έχει ανθρώπινη συντροφιά και φροντίδα.

ΥΓΕΙΑ: Φυσική, απέριττη και ανθεκτική φυλή, έχει γερή κράση και η υγεία του εξαρτάται απόλυτα από την φυσική του κατάσταση. Δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει παχύσαρκο. Τα δόντια και τα νύχια του χρειάζονται συχνή φροντίδα, ενώ τα ζώα αναπαραγωγής πρέπει να εξετάζονται για ισχιακή δυσπλασία. Μια ιδιοπαθής κληρονομική ασθένεια που προσβάλλει τη φυλή είναι μια ιδιαίτερη μορφή νανισμού (αχονδροπλασία, χονδροδυστροφία) που προσβάλει την ανάπτυξη των άκρων.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Μάλαμουτ είναι σκύλος πιο ήπιος και στοργικός από άλλες ομοειδείς φυλές, προσαρμοσμένος στην οικογενειακή ζωή και χωρίς ιδιαίτερη τάση για περιπλάνηση. Δεν ταιριάζει σε πολύ θερμά και υγρά κλίματα και υποφέρει το καλοκαίρι από τη ζέστη. Δεν είναι σκύλος της πόλης ούτε του διαμερίσματος. Απολαμβάνει την έλξη κάθε είδους – να σύρει βάρη ή αμαξίδια – και πολλοί ιδιοκτήτες εκπαιδεύουν τους σκύλους τους στην έλξη φορτίων και συμμετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς δυνάμεως. Μπορεί επίσης να συνοδεύει τους κυρίους του στο τζόγκινγκ την ποδηλασία ή την ορειβασία. Συμβιώνει με άλλα σκυλιά και ζώα υπό όρους, γιατί έχει κυριαρχικές τάσεις. Ταιριάζει εξ΄ ίσου σε οικογένειες και μοναχικούς κυνοφίλους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μεγαλόσωμος, ρωμαλέος σκύλος μεγάλης σωματικής μάζας, με δυνατό σκελετό και πέλματα, πολύ γεροδεμένος. Το κεφάλι του Αλάσκαν Μάλαμουτ είναι σφηνοειδές, μεγάλο και εντυπωσιακό, με σκουρόχρωμα μάτια (όχι μπλε!) Τ΄ αυτιά είναι τριγωνικά, χνουδωτά και όρθια. Η ουρά είναι μακριά, θυσανωτή και πέφτει πάνω στη ράχη. Οι συνδυασμοί χρωμάτων του Μάλαμουτ είναι πολύ ελκυστικοί, με σημάδια που σχηματίζουν μάσκα ή ματογυάλια στο κεφάλι. Συνήθως το χρώμα είναι σκούρο ή ανοιχτόχρωμο γκρίζο, με λευκό στο κάτω μέρος του σώματος, λευκά άκρα, πρόσωπο και τμήμα της ουράς. Το τρίχωμα είναι πολύ πυκνό, διπλό και παχύ σαν γούνα. Η στάση του είναι περήφανη, ευθυτενής και επιβλητική.

Η κίνηση του είναι ζυγισμένη, εργονομική και ακούραστη. Απέριττος, ουσιαστικός σύντροφος και εργάτης μεγάλης ομορφιάς, το Μάλαμουτ ταιριάζει σε μια ιδιαίτερη “ράτσα” ανθρώπων που μπορούν να δουν πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση και να απολαύσουν μαζί του την υπαίθρια άθληση που το κάνει ευτυχισμένο.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: αυτός είναι ένας σκύλος του βορρά, απόλυτα ταιριαστός στον πάγο και τα χιόνια, που η κλειστή ζωή της πόλης, η ανία και ο περιορισμός στο σκυλόσπιτο τον οδηγούν σε μαρασμό και νευρικότητα ξένη προς την αληθινή του φύση. Υποφέρει στη ζέστη και δεν πρέπει να επιλέγονται μόνο με αισθητικά κριτήρια.

ΧΡΗΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ: The New Complete Alaskan Malamute, Riddle & Seely (Howell)