Βαρυποινίτες εκπαιδεύουν σκυλιά στις φυλακές. Ένα εκπληκτικό πρόγραμμα με ανατρεπτικά αποτελέσματα

Φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης σκύλων. Εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα σκυλιά που ζούσαν σε καταφύγια, εκπαιδεύονται από τους τρόφιμους των φυλακών.Τα ζώα με αυτό το τρόπο βρίσκουν ένα «σπιτικό» και φεύγουν από το καταφύγιο, τη δική τους φυλακή.

Μια δεύτερη ευκαιρία δίνεται όμως και στους κρατούμενους. Προσφέρουν στοργή και μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να φροντίζουν τα ζώα. Έχουν παρέα, ηρεμούν και βελτιώνεται η ψυχολογία τους.
Φυσικά μαθαίνουν να περιποιούνται τα ζώα και να εισπράττουν την ικανοποίηση που προσφέρει η θεραπεία ενός άρρωστου ή τραυματισμένου ζώου. Αυτό που παρατηρήθηκε ακόμη είναι ότι η παρουσία των ζώων μειώνει τις εντάσεις και δημιουργεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των εγκλείστων.

Σε αρκετούς δίνεται πιστοποιητικό των ικανοτήτων τους, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όταν αποφυλακιστούν, για να βρουν δουλειά σε κέντρα εκπαίδευσης ή βοήθειας σκύλων.

«Μπήκα στη φυλακή, όταν ήμουν μόλις 19 ετών. Έτσι, δεν έχω πολλές εμπειρίες στη ζωή μου. Η φιλοσοφία μου μέχρι τώρα ήταν ότι: «Δεν ξέρω, αν μπορώ να κάνω κάτι», αφού δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ.
Το πρόγραμμα μου έμαθε ότι «Ναι, μπορώ». Αυτό το πρόγραμμα μου δίδαξε την άνευ όρων αγάπη.Ο Chuey ήταν το πρώτο μου σκυλί. Ο Chuey δεν ήξερε γιατί ήμουν στη φυλακή, ο Chuey δεν ήξερε καν ότι ήταν στη φυλακή. Τα σκυλιά μας αγάπησαν. Νομίζω ότι το πρόγραμμα με βοήθησε να συνδεθώ με την κοινωνία. Με βοήθησε να νιώσω καλύτερα και κατά κάποιο τρόπο μου έδωσε τη συγχώρεση που χρειαζόμουν. Εξαιτίας αυτών ένιωσα μέρος της κοινωνίας», ανέφερε ο Travielle, ένας τρόφιμος των φυλακών Lancaster στην Καλιφόρνια, που συμμετείχε στο πρόγραμμα «Paws for Life».

Τα σκυλιά μένουν στη φυλακή για περίπου 2-3 μήνες. Έτσι, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να συνεργάζονται με τους ανθρώπους και να υπακούν σε βασικές εντολές.
Όταν τελειώσει η εκπαίδευσή τους, μπορούν πιο εύκολα να υιοθετηθούν και να γίνουν μέλη μιας οικογένειας.

Υπάρχουν όμως και διάφορα προγράμματα που προσφέρουν στα τετράποδα ιδιαίτερες δεξιότητες.
Στις γυναικείες φυλακές της Ουάσινγκτον, τα σκυλιά εκπαιδεύονται για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται το 1981.
Στις φυλακές Stanley Correctional Institution στο Wisconsin, οι φυλακισμένοι εκπαιδεύουν σκυλιά, τα οποία μετά δίνονται σε ανθρώπους με επιληψία, διαβήτη, προβλήματα κινητικότητας, κωφούς και αυτισμό.
«Δίνεται η ευκαιρία στους φυλακισμένους να προσφέρουν και να διορθώσουν πράξεις του παρελθόντος. Εκπαιδεύοντας ένα σκύλο θα αλλάξουν τη ζωή κάποιου ανθρώπου, που δεν γνώρισαν ποτέ», εξήγησε ο ιδρυτής του προγράμματος Alan Peters.

Το Πανεπιστήμιο Όμπερν στην Αλαμπάμα, διοργανώνει επίσης, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων, κυρίως Λαμπραντόρ. Τα σκυλιά αυτά μαθαίνουν να εντοπίζουν βόμβες, ιούς, δηλητήρια και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
Μέρος της εκπαίδευσής τους, είναι να μείνουν ένα διάστημα με τους κρατούμενους από τις φυλακές της Φλόριντα και της Τζόρτζια. Τους μαθαίνουν πειθαρχία, να υπακούν πιστά το αφεντικό τους και βασικές δεξιότητες ανίχνευσης.
Άλλο πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση σκύλων για να βοηθούν τραυματισμένους βετεράνους πολέμου.
Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, οι βετεράνοι μένουν για 16 ημέρες στη φυλακή, με σκοπό να μάθουν από τους φυλακισμένους, πώς να συμπεριφέρονται στο σκύλο. Έτσι, έρχονται και πιο κοντά με το νέο τους σύντροφο.

Δείτε το βίντεο με τους φυλακισμένους του σωφρονιστικού ιδρύματος Stanley Correctional Institution: