Βαϊμαράνερ – Weimaraner

ΟΝΟΜΑ: Βαϊμαράνερ (Weimaraner)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία (Βαϊμάρη)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 99. Ομάδα 7(Δείκτες Ηπειρωτικής Ευρώπης).

ΧΡΩΜΑ: Αργυρόχρωμο γκρίζο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 58-66 εκ. Βάρος 32-38 κιλά.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο (δείκτης, ιχνηλάτης, θηραματοφόρος).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αφοσιωμένος, προσαρμοστικός, συντροφικός σκύλος υψηλής ευφυΐας και εκπαιδευσιμότητας, αθλητικός, ικανότατος στην εργασία, με διακρίσεις στη διαγωνιστική ευελιξία (agility) και υπακοή.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Προήλθε από το αρχαϊκό, πρώιμο γενετικό υλικό των Γερμανικών κοντότριχων δεικτών. Μια τυχαία γονιδιακή μετάλλαξη του έδωσε το μοναδικό του γκρίζο χρώμα, που του χάρισε και την ονομασία “το γκρίζο φάντασμα της Βαϊμάρης”. Η παλαιότερη απεικόνιση της φυλής είναι πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Van Dyck (1599-1641) που δείχνει Βαϊμαράνερ που ανήκε στον Πρίγκηπα Ρούπρεχτ του Παλατινάτου. Το χρώμα της έκανε τη φυλή εξαιρετικά δημοφιλή στην Αυλή της Βαϊμάρης, όπου εκτράφηκε συστηματικά. Διαχωρισμένο από τον “κορμό” των Γερμανικών Δεικτών πριν την εισαγωγή ξένου αίματος (Πόιντερ) το Βαϊμαράνερ υπενθυμίζει τον αρχικό τύπο του Κούρτσχααρ. Η (σπάνια) μακρύτριχη ποικιλία είναι πρόσφατο φαινόμενο, αφού δεν έχει καταγραφεί πριν το 1900.

weimeraner1

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Άσκηση και πειθαρχία. Σκύλος που έχει ανάγκη να εργάζεται και είναι ικανός να διαπρέψει σε διάφορα καθήκοντα, δεν του αρέσει να είναι “αργόσχολος”.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή, όταν διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση. Τάση για λαιμαργία και πάχος. Ο ενήλικος πρέπει να τρώει δύο γεύματα ημερησίως (κίνδυνος διαστολής στομάχου). Σπάνια έχουν παρατηρηθεί στη φυλή διαστρεβλώσεις βλεφάρων, αιμοφιλία (τύπου “Α”) και παθήσεις του μυελού και του σκελετού [προερχόμενες από αιμομιξία].

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Αθλητικοί κυνόφιλοι που βγαίνουν συχνά στο ύπαιθρο. Απολαμβάνει την οικογενειακή ζωή, το κυνήγι και το κολύμπι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Εκδηλωτικός, ζωηρός χαρακτήρας με κάποια δόση ατομικότητας και πείσματος. Γρήγορα αντανακλαστικά, μεγάλη εργατικότητα, ταλέντο στην ιχνηλασία και τη θηραματοφορία.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Αντιδρά αρνητικά στην καταπιεστική συμπεριφορά. Η εκπαίδευσή του πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό (σκύλος αργής ανάπτυξης) και ήπιο τρόπο, με τη μέθοδο της ανταμοιβής. Δεν συνιστάται η διαβίωσή του σε πολυκατοικίες και μπαλκόνια. Χρειάζεται ελευθερία και άσκηση καθημερινά.