Βρήκαν 47 χελώνες ζωντανές αιχμάλωτες σε μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό!

Στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) στην Αίγινα μεταφέρθηκαν στις 13Μαΐου 47 χερσαίες χελώνες που εντοπίστηκαν να ζουν στην αυλή μιας εγκαταλελειμμένης μονοκατοικίας στο Νέο Ψυχικό στην Αθήνα.

Εκεί έμενε πριν από αρκετά χρόνια μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία είχε στην αυλή κάποιες χελώνες. Μετά τον θάνατο της γιαγιάς μια γειτόνισσα της η κα Κωνσταντίνα Λ. – που λυπήθηκε τα ζώα καθώς δεν είχαν τι να φάνε εκεί – τους έριχνε ψωμιά και μαρούλια για να τα κρατήσει στη ζωή.

Οι χελώνες αρρωσταίνουν όταν δεν τρέφονται με την ποικιλία των άγριων χόρτων που τους προσφέρει η φύση.

Οι χελώνες όμως πολλαπλασιάστηκαν όχι μόνο γιατί ζευγάρωναν αλλά και γιατί κάποιος μάζευε και πετούσε μέσα στην αυλή και άλλα ερπετά του ίδιου είδους. Ζωντανές εντοπίστηκαν εκεί από τον Γιάννη Πουλόπουλο, ιδρυτή του Ε.Κ.Π.Α.Ζ., και την Δέσποινα Χατζηνικολάου 47 χερσαίες χελώνες όλων των ηλικιών από πολύ μικρές έως και πολύ μεγάλες, ενώ τρεις βρέθηκαν νεκρές.

Τα ερπετά θα εξεταστούν το καθένα ξεχωριστά καθώς λόγω της κακής διατροφής τους θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδική αγωγή και θα απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία τους.

Η μονοκατοικία όπου βρέθηκαν οι 50 χελώνες.

Το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η Ιωάννα Κελεσή θα είναι σε επαφή με την γυναίκα, που τους ενημέρωσε για την κατάσταση εκεί, ώστε αν είναι δυνατόν να εντοπιστεί αυτός ο οποίος αιχμαλωτίζει αυτά τα άγρια ζώα εκεί. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χελώνες (τόσο οι χερσαίες όσο και οι νεροχελώνες) είναι άγρια ζώα – που προστατεύονται από την νομοθεσία – και η αιχμαλωσία τους απαγορεύεται γι’ αυτό και διώκεται ποινικά η κατοχή τους. Γι’ αυτό και είναι παράνομο να τις κρατάμε αιχμάλωτες ως κατοικίδια σε μπαλκόνια και αυλές.

Πηγή: Βρήκαν 47 χελώνες ζωντανές αιχμάλωτες σε μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό | www.zoosos.gr