ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΜΟΛΟΣΣΟΣ- Deutsche Dogge,Great Dane

ΟΝΟΜΑ: Deutsche Dogge, Great Dane, Alano (οι τρεις επίσημες ονομασίες που χρησιμοποιούνται στις αντίστοιχες γλώσσες της FCI – Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά).

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 235, Ομάδα 2 (Μολοσσοειδής)

ΧΡΩΜΑ: Υπόξανθο, Ραβδωτό, Κυανόχρωμο, Μαύρο, «Αρλεκίνου» (τα δύο πρώτα με μαύρη μάσκα, το τελευταίο λευκό με μαύρες περιοχές). Το κυανόχρωμο πρέπει να είναι βαθύ μπλε του ατσαλιού, όχι γκρίζο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ελάχιστο ύψος αρσ. 78 εκ., θηλ. 72 εκ. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο. Ο Γ. Μολοσσός είναι γιγαντιαία φυλή που μπορεί να φτάσει 90 + εκ. στο ακρώμιο (Ρεκόρ Βιβλίου Γκίνες: 106 εκ!)

molossos

ΕΙΔΟΣ: Παραδοσιακά αγριοχοιροθήρας και ελαφοθήρας, στις μέρες μας σύντροφος και αποτρεπτικός φύλακας. (Δεν υπόκειται σε εξετάσεις εργασίας).

molossos1ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο «Απόλλων των σκύλων» όπως προσφυώς έχει αποκληθεί για τις κλασικές αναλογίες και την ωραιότητα της μορφής του, υπάρχει από τους Αλεξανδρινούς χρόνους τουλάχιστον και είναι απόγονος των αρχέτυπων κυνηγετικών μολοσσοειδών, με πρόσμιξη γκρεϋχάουντ που του χάρισε ταχύτητα και κομψότητα μελών. Γνωστός σαν Englische Dogge πριν ανακηρυχθεί «Εθνική φυλή της Γερμανίας», ο πρώτος Όμιλος της φυλής ιδρύθηκε το 1885 στη Βρετανία και ακολούθησε ο Γερμανικός το 1888. Διάφορα ονόματα χρησιμοποιήθηκαν από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας για τον κατ` εξοχήν κυνηγετικό μολοσσό δίωξης μεγάλου θηράματος που χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για αρκούδες, αγριογούρουνα, ελάφια και λύκους στα δάση, αλλά και ως συνοδός ευγενών. Το 1820 ο Γερμανός κυνοτρόφος Karl Farber (v.d. Saalburg) καθιέρωσε μια έξοχη γενεαλογική γραμμή που υπάρχει στα πετιγκρί όλων των σύγχρονων μολοσσών.

Χαρακτηρίστηκε από δείγματα τέτοιας μορφολογικής αξίας που παραμένουν κλασική έμπνευση για τους μεταγενέστερους. Οι γενάρχες Bosco, Dolf & Fauna Moguntia αποτελούν τη «βασιλική οικογένεια» της φυλής. Και σήμερα ακόμη θα διακρίνονταν στους μορφολογικούς στίβους για την άψογη ισορροπία μεταξύ χάρης και δύναμης που εξέφραζαν. Οικογενειακός σκύλος παγκόσμιας εξάπλωσης, έχει διαχωριστεί σε υπο-τύπους στην Αμερική και την Ευρώπη, αλλά ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό άτομο διακρίνεται οπουδήποτε, απ` όπου κι αν προέρχεται. Σταθερά δημοφιλής χάρη στην μεγαλοπρέπεια και τον άψογο χαρακτήρα του, συντροφεύει τον άνθρωπο σαν συνοδός σ` όλη τη διάρκεια της ιστορίας του και έχει κατακτήσει τις ύψιστες θέσεις στο κυνολογικό πάνθεον.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Μεγαλοπρεπής, αξιοπρεπής, ευγενής, αριστοκρατικός, φιλικός, με έκδηλη αυτοπεποίθηση και καλούς τρόπους παντού και πάντοτε, άριστα κοινωνικός σκύλος. Εξαιρετικά διακριτικός, προστατευτικός με τους οικείους του και κάθε πλάσμα μικρότερο απ` τον ίδιο, μεγαλόψυχος, πανίσχυρος, έτοιμος για όλα, πραγματικά γενναίος αλλά όχι θρασύς ή επιδεικτικός. Συμβιώνει άριστα με άλλα ζώα, λατρεύει τα παιδιά, είναι ο τέλειος σκύλος της οικογένειας και ταιριάζει παντού χάρη στην απύθμενη υπομονή και καλή θέληση που τον διακρίνει. Σοβαρός με τους ξένους, αμείλικτος στην πραγματική απειλή, σιωπηλός και χαμηλότονος αλλά βαθύς, γενναιόψυχος και ουσιαστικός, ο «τέλειος τζέντλεμαν», ο καλοκάγαθος γίγας, ο προστάτης των αδυνάμων, ο συνοδός των ισχυρών που έχουν ισάξια με ΄κείνον αυτογνωσία και ήθος.

molossos3

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Μετριοπαθής σε όλα του, χρειάζεται κυρίως αγάπη, σεβασμό, ανθρώπινη παρουσία και καλή διατροφή, ιδιαίτερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Παρά το μέγεθος του, δε χρειάζεται τεράστιες ποσότητες φαγητού σαν ενήλικας, γιατί είναι φυσικά μυώδης χωρίς υπερβολικές ανάγκες για άσκηση. Ο Μολοσσός χρειάζεται μόνο την αγάπη των οικείων του για να είναι ευτυχής.

ΥΓΕΙΑ: Το κυριότερο ελάττωμα του είναι η μικρή διάρκεια ζωής (σε ηλικία 8-9 ετών έχει ήδη επέλθει το γήρας) και όλα τα προβλήματα που συνδέονται με το γιγαντιαίο μέγεθος: ευαισθησίες σκελετού και πεπτικού στο στάδιο της ανάπτυξης, καρδιοπάθειες, τάση για σύνδρομο γαστρικής διαστολής. Πρέπει να τρώει πάντοτε καλά μουσκεμένη ξηρή τροφή, με το πιάτο του στο ύψος του ώμου και την ημερήσια ποσότητα χωρισμένη σε δύο γεύματα. Η επιλογή κουταβιού από υγιείς γενεαλογικές γραμμές και αξιόπιστο εκτροφείο είναι τυπικής σημασίας, αφού χωρίς έμπειρες συμβουλές ο Μολοσσός δεν θα ανατραφεί σωστά.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ο Μολοσσός ταιριάζει σε όλους εκτός από τους μικρόψυχους, τους επιδειξίες που ενδιαφέρονται μόνο για το μέγεθός του και εκείνους που επιζητούν έναν «άγριο φύλακα» – κάτι που δεν είναι στη φύση του. Χωράει οπουδήποτε γιατί έχει συναίσθηση του μεγέθους του και δεν είναι αδέξιος. Πολύ πιο ευγενικός με το περιβάλλον του από μικρότερα σκυλιά, γιατί δεν είναι υπερκινητικός. Σκύλος οικογένειας που πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μεγάλο μέγεθος, ασύγκριτα εντυπωσιακό κεφάλι με επιμήκεις γραμμές και δυνατό ρύγχος, βαθύ και τίμιο βλέμμα, εντυπωσιακά χρώματα, ισορροπία «χρυσής τομής» μεταξύ δύναμης και κομψότητας, καθαρό περίγραμμα, κοντό και στιλπνό τρίχωμα, ισχυρός σκελετός, αβίαστη και ελαστική κίνηση, ωραία αφτιά και ουρά που δεν χρειάζονται κόψιμο. Σκύλος που η φροντίδα του είναι απλούστατη, με θαυμάσιο χαρακτήρα και αρχαιοπρεπή γοητεία. Ο καλπασμός του είναι λεοντοειδής και η κατασκευή του μοναδική μεταξύ των μολοσσοειδών, κατεξοχήν μεσόμορφη και εργονομική χωρίς βάρος και νωθρότητα. Από τους μεγαλύτερους και αρμονικότερους καθαρόαιμους σκύλους.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Βάναυση συμπεριφορά, αποκλεισμός από το οικογενειακό περιβάλλον, διαβίωση σε συνθήκες εγκλεισμού ή απομόνωσης, εξώθηση της επιθετικότητας, κακή διατροφή, παραμέληση της υγείας και των ψυχικών αναγκών του ευγενικότερου πλάσματος που κοσμεί το κυνολογικό βασίλειο δεν συγχωρείται. Υπάρχουν τετρακόσιες φυλές για όλα τα γούστα και όσοι δεν μπορούν να σεβαστούν τις ιδιαιτερότητες της φυλής δεν αξίζουν να έχουν Μολοσσό…