Γερμανικός Ποιμενικός

ΟΝΟΜΑ: Deutscher Shaferhund (German Shepherd Dog)

XΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. No 166, ομάδα 1 (ποιμενικοί)

ΕΙΔΟΣ: Ποιμενικός σκύλος εργασίας, συνοδείας και προστασίας.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό ύψος αρσενικού 62,5 εκ., θηλυκού 57,5 εκ.

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο με καστανόξανθα σημάδια, λυκόχρωμο γκρίζο ή μονόχρωμο μαύρο.

germanikospoimenikos2ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Προερχόμενος από το αρχετυπικό υλικό των λυκόμορφων ποιμενικών σκύλων της κεντρικής Ευρώπης, άρχισε να εκτρέφεται συστηματικά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ποιμενικών της κεντρικής και νότιας Γερμανίας το 1899, υπό την καθοδήγηση του ομίλου για τη φυλή και του Προέδρου του, MaxvonStephanitz. Το ζητούμενο ήταν ένας σκύλος απόλυτα εργονομικός σε κατασκευή, με λειτουργική μορφολογία και χαρακτήρα, ικανός όχι μόνο για ποιμενικά καθήκοντα αλλά και κάθε άλλου είδους έργο στα πλευρό του ανθρώπου. Φύλακας, οδηγός, ανιχνευτής, πιστός και αδιάφθορος σύντροφος, υπηρέτησε στους δύο παγκοσμίους πολέμους και εξαπλώθηκε παντού γνωρίζοντας τεράστια δημοτικότητα για την αξιοπιστία, την φυσική του ρώμη και αντοχή, την εντυπωσιακή του εμφάνιση και την μεγάλη του ευφυΐα και εκπαιδευσιμότητα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευφυής, εύστροφος, ισορροπημένος, αφοσιωμένος, με υψηλή αντίληψη και ενδιαφέρον για το περιβάλλον του, γοργές αντιδράσεις, ευέλικτος, πρόθυμος στην ανταπόκριση του, με οξύτατες αισθήσεις, ικανός για πρωτοβουλία, σκεπτόμενος σκύλος. Γενναίος, με ένθερμη αγάπη στους οικείους του και σεβασμό στα παιδιά, πάντοτε άγρυπνος, απόλυτα προσαρμοσμένος στο ρόλο του συντρόφου και προστάτη σε οποιοδήποτε χώρο και συνθήκες.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Υπεύθυνη ανατροφή, αγωγή και κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία, διατροφή κατάλληλη για ένα σκύλο εργασίας υψηλής ενέργειας, έντονη σωματική άσκηση για τον ενήλικο, ισορροπημένη εκπαίδευση που θα καθοδηγήσει σωστά τις έμφυτες ικανότητες του. Μπορεί να προσαρμοστεί οπουδήποτε αλλά χρειάζεται ενδιαφέροντα και είναι πολύ πιο ευτυχής στο οικογενειακό περιβάλλον.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική αν το άτομο προέρχεται από σωστή, επιλεγμένη εκτροφή και έχει προσεχθεί ανάλογα το στάδιο της ανάπτυξης του με κατάλληλη δίαιτα. Η ισορροπημένη σωματική άσκηση σε φυσικές συνθήκες είναι πρωταρχικής σημασίας για την υγεία του Γερμανικού Ποιμενικού. Οι γεννήτορες πρέπει να ελέγχονται για κληρονομικές παθήσεις πριν χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ο Γερμανικός Ποιμενικός χρησιμοποιείται ευρύτατα σ’ όλο τον κόσμο σαν υπηρεσιακός σκύλος για αστυνομικές – στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές εδώ και πολλές δεκαετίες. Έχει αποδειχτεί ικανός για προσαρμογή σε κάθε περιβάλλον και κλίμα αλλά παραμένει πρώτα και κύρια ένας άριστος οικογενειακός σκύλος. Οι τεράστιες πνευματικές του ικανότητες αναπτύσσονται στο έπακρο μόνο μέσα από τη διαπροσωπική σχέση που αναπτύσσει με τους οικείους του, η οποία του είναι απαραίτητη για την ψυχολογική του υγεία και ισορροπία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μεσόμορφος «λυκοειδής» τύπος, με επιμήκες αναλογίες (μήκος = 110-117% του ύψους) στεγνός, μυώδης, με ημίμακρο, σκληρό, διπλό τρίχωμα, ισόρροπες γωνιώσεις, έντονα χαρακτηριστικά φύλου (αρρενωπότητα-θηλυκότητα) και εκτεταμένο, ταχύ διασκελισμό διαρκείας (flyingtrot). Κεφάλι σφηνοειδές, δυνατό, με ψαλιδόσχημη οδοντοστοιχία, εκφραστικά αμυγδαλωτά μάτια και όρθια, τριγωνικά αφτιά. Στήθος βαθύ, εκτεταμένος θώρακας, σταθερή ράχη, δυνατή οσφύς, μακριά λεκάνη και θυσανωτή, καμπυλωτή ουρά που φθάνει τον ταρσό. Τα μετακάρπια είναι ελαστικά. Ο Γερμανικός Ποιμενικός δίνει την εντύπωση δύναμης, σωματικής και ψυχικής, αποπνέοντας συγχρόνως ευγένεια και επιβλητική αυτοπεποίθηση. Πάντοτε ικανός και έτοιμος να εργαστεί σε οποιοδήποτε καθήκον του αναθέτει ο άνθρωπος και να υπερασπιστεί τους οικείους του και την περιουσία τους με αδιάφθορη γενναιότητα και γνήσιο θάρρος, χωρίς ίχνος δειλίας ή παθολογικής επιθετικότητας. Αγωνιστικός, υπάκουος, ευθύς, αφοσιωμένος, εξωστρεφής, κοινωνικός, φίλος των παιδιών, ο τυπικός Γερμανικός Ποιμενικός έχει πάντοτε άψογη συμπεριφορά που τον έχει αναδείξει σαν τον πρώτο σε δημοτικότητα σκύλο εργασίας, συνοδείας και κοινωνικών υπηρεσιών διεθνώς. Συγχρόνως διαπρέπει στην διαγωνιστική υπακοή και σε όλα τα δημοφιλή κυναθλήματα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Εγκλεισμός, απομόνωση, ελλιπής κοινωνικοποίηση. Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι εξαιρετικά ευφυής σκύλος που απαιτεί σεβασμό και υπευθυνότητα, όχι ένα φτηνό σύστημα συναγερμού ούτε φόβητρο της αλυσίδας ή μηχάνημα εκτέλεσης εντολών. Ο ακατάλληλος χειρισμός μπορεί να τον στρέψει στην νευρικότητα ή να τον κάνει αντικοινωνικό και επικίνδυνο.