Γιατί το παιχνίδι με τον σκύλο σου είναι τόσο σημαντικό;

Τα κουτάβια που μαθαίνουν να παίζουν ανθρώπινα παιχνίδια, όταν αναπτύσσονται σε σκύλους θεωρούν τους ανθρώπους ως τη μόνη πηγή χαράς και διασκέδασης. Αυτοί οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί και είναι ευτυχής κανείς να τους έχει κοντά του. Πιθανώς ζουν καλύτερη ζωή στην ανθρώπινη κοινωνία, σε σύγκριση με τα κουτάβια που μαθαίνουν να παίζουν μόνο με άλλους σκύλους.
Το παιχνίδι δεν είναι απλώς ένας τρόπος να διασκεδάζετε εσείς και το κουτάβι σας, μολονότι η διασκέδαση είναι ουσιαστικό στοιχείο του παιχνιδιού. Τα παιχνίδια επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν για τον χαρακτήρα του συμπαίχτη τους. Αποκαλύπτονται οι δυνατότητες και οι αδυναμίες τους και εκδηλώνονται οι αρετές και οι ικανότητες τους. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μειώνεται ο φόβος του αγνώστου, καθώς το κουτάβι και ο ιδιοκτήτης του γνωρίζονται περισσότερο μεταξύ τους. Ανακαλύπτουν νέα πράγματα, καθώς και οι δυο αναζητούν τρόπους να εμπλουτίσουν το παιχνίδι. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη κατανόηση ανάμεσά τους.
Αν παίζετε τακτικά με το κουτάβι σας, θα αναπτυχθεί ισχυρός δεσμός μεταξύ σας. Είναι πιθανό να βλέπετε ένα σκύλο καθημερινά επι χρόνια, ακόμη και να είστε η μόνη πηγή σίτισης του, χωρίς να ¨δεθείτε¨ μαζί του. Αν όμως συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας αρκετά διαστήματα παιχνιδιού, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε στενή σχέση ανάμεσα σας και θα προσφέρουν ένα μέσο για την εδραίωση της φιλίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αν είστε φίλοι με το κουτάβι σας, η εκπαίδευση του θα είναι πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.

volta1Αν επιθυμεί πραγματικά να σας ευχαριστεί και διασκεδάζετε όταν είστε μαζί, θα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εκτελεί σωστά εκείνο που του ζητάτε. Όσο περισσότερα παιχνίδια παίζετε με το κουτάβι σας, τόσο περισσότερο θα θεωρεί ότι είστε το πιο ενδιαφέρον πλάσμα στον κόσμο. Όσο περισσότερο θέλει να είναι μαζί σας και να σας ευχαριστεί, τόσο ευκολότερα θα το ελέγχετε.
Αν το κουτάβι σας παραμένει δίπλα σας κατά τη διάρκεια της βόλτας, προσδοκώντας να του ρίξετε ένα αντικείμενο για να παίξει, δεν θα περιφέρεται μόνο του και δεν θα μπλέξει σε φασαρίες. Αν περιμένει να κυνηγήσει το αντικείμενο που κρατάτε, δεν θα επινοεί δικά του παιχνίδια καταδιώκοντας γάτες, ανθρώπους που τρέχουν, αυτοκίνητα και ότι άλλο του φαίνεται περίεργο. Επειδή θα σας θεωρεί πολύ ενδιαφέροντες, είναι πιθανότερο να επιστρέψει πρόθυμα σε εσάς για να παίξετε κάποιο παιχνίδι μαζί, πάρα να τρέχει με άλλους σκύλους στο πάρκο αναγκάζοντας σας να προσπαθείτε να το πιάσετε.
Τα παιχνίδια χρησιμεύουν επίσης ως διέξοδος για τις έμφυτες κυνηγετικές ικανότητες των σκύλων, πολλές από τις όποιες διατηρούνται ακόμη. Κατευθύνοντας προς τα παιχνίδια την ενστικτώδη επιθυμία του σκύλοι σας να καταδιώξει, να συλλαβει και να θανατώσει θηράματα, θα το εμποδίσετε να βρει άλλου διέξοδο γι’ αυτές τις δραστηριότητες. Μερικοί σκύλοι, ιδίως εκεινοι που ανήκουν σε φυλές υπηρεσιών, εκτρέφονται για την ικανότητα τους να βρίσκονται σε σωματική και διανοητική εγρηγορση ολοκληρη τη μερα. Στα περισσοτερα σπιτια όμως, δεν προσφερονται τετοιες ευκαιρίες και, επειδή δεν υπαρχει καποιο εργο με το οποιο μπορουν να ασχοληθουν, το παιχνιδι αποτελει χρησιμο υποκαταστατο.
Καθως το κουτάβι ωριμάζει και γίνεται νεαρος ενήλικος σκύλος, είναι απαραίτητη η επαρκης σωματικη και διανοητικη εξασκηση του. Αν η άσκηση είναι ελλιπης, ο σκυλος πιθανοτατα να πληττει και θα είναι δυσαρεστημένος επειδει δεν θα μπορει να διαθεσει το πλεόνασμα τα ενέργειας του. Πολύ συχνα αυτό το περίσσευμα ενεργειας είναι η αιτια της ανεπιθύμητης συμπεριφορας του, καθως ο σκυλος ανακαλυπτει εναλλακτικες διεξοδους για να τη διοχετευσει. Αν του προσφέρεται σε διάφορες ώρες της ημέρας, μερικά διαλείμματα παιχνιδιού γεμάτα ζωντάνια, ο σκύλος σας θα προσαρμοστεί στις συνθήκες του σπιτιού, θα είναι ευχαριστημένος και θα προσδοκά την επόμενη φορά που θα εμφανίσετε τα αντικείμενα για το παιχνίδι.

agkalia2Επειδή τα κουτάβια, ιδίως εκείνα που ανήκουν σε μεγαλόσωμες, δυσκίνητες ράτσες, δεν πρεπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτου ωριμασουν τα οστα τους, το παιχνιδι με διαφορα αντικειμενα προσφερει ένα χρησιμο μεσο για την αναλωσου μερους της ενεργειας τους.
Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μερικά σύντομα διαστήματα παιχνιδιού κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πάρα μια παρατεταμένη περίοδος παιχνιδιού. Προσπαθήστε να παίζετε με το κουτάβι σας όταν δείχνει καλή διαγωγή, δηλ. όποτε δεν έχει προβεί σε ενέργειες που αποδοκιμάζεται. Αν ανταμείβετε την καλή συμπεριφορά του με παιχνίδι, πιθανότατα θα επιδείξει καλή διαγωγή και την επόμενη φορά. Αν εμφανίζετε τα αντικείμενα για το παιχνίδι μόνο όταν προκαλεί ενόχληση η αναστάτωση, η συμπεριφορά του γενικά θα επιδεινωθεί.
Όταν το κουτάβι σας γνωρίζει πόσο διασκεδαστικά μπορούν να είναι τα παιχνίδια με αντικείμενα, θα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σαν ανταμοιβή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις. Τα παιχνίδια με αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος σας και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. για να υπερνικήσετε τη δειλία που εμφανίζει προς άλλους ανθρώπους η οποιονδήποτε άλλο φόβο εκδηλώσει ενδεχομένως το κουτάβι.
Πάνω απ’όλα, τα παιχνίδια με αντικείμενα αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εδραίωσης και διατήρησης του ισχυρού δεσμού σας με το κουτάβι.
Have fun!!

Train your Dog
To be part of your Life
Cobrelius Project
κανε κλικ και θα δεις ποσο απλο ειναι..

Πηγή: http://www.agathiara.gr/