Γκόλντεν Ριτρίβερ

golden2ΟΝΟΜΑ: Golden Retriever

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Βρετανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. No 111, Ομάδα 8 (Σπάνιελ, Θηραματοφόρος, Σκύλος του Νερού)

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο επαναφοράς, σύντροφος, σκύλος κοινωνικών υπηρεσιών.

ΧΡΩΜΑ: Χρυσαφένιο υπόξανθο από το ανοικτόχρωμο πλατινέ ως το σκούρο πορτοκαλί.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος αρσενικών 55-60 εκ., θηλυκές 50-55 εκ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Σταθερός, ισορροπημένος, αξιόπιστος, κοινωνικός, φιλικός, πολύ ευφυής και εκπαιδεύσιμος, ευαίσθητος στις ανάγκες των γύρω του, αφοσιωμένος και παρατηρητικός σκύλος με πολύπλευρα ταλέντα. Έχει έντονο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, υψηλή ανταπόκριση και ικανότητα για πρωτοβουλία, εργατικότητα και μεγάλη ανάγκη να ευχαριστήσει και να βοηθήσει όσους αγαπά με κάθε τρόπο. Προικισμένο κυνηγόσκυλο με εξαίρετη όσφρηση και όραση, φανατικός κολυμβητής με έντονο ένστικτο έρευνας και επαναφοράς.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Από το ζευγάρωμα ενός Tweed Water Spaniel (από το ομώνυμο ποτάμι της Σκωτίας) και ενός κίτρινου ρητρήβερ, με την προσθήκη Flat & Curly-Coated retrievers, ενός κόκκινου σέττερ και ενός Μπλαντχάουντ ο λόρδος Tweedmouth δημιούργησε τελικά, ξεκινώντας το 1868, μια ιδιαίτερη φυλή ρητρήβερ. Το 1881 οι γιοι του πήραν μαζί τους στις Η.Π.Α. τα πρώτα δείγματα της νέας φυλής και έτσι το Γκόλντεν καλλιεργήθηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Γκόλντεν Ρητρήβερ πήραν μέρος στην πρώτη έκθεση μορφολογίας του κόσμου, που έγινε το 1859 στο Νewcastle -upon- Tyne της Αγγλίας. Η φυλή αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και χάρη στα πολυσχιδή ταλέντα, την αξιοπιστία και την ομορφιά της, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής σ’ όλες τις κυνολογικά ανεπτυγμένες χώρες. Αν και έχουν δημιουργηθεί αρκετοί υπότυποι (και τα δείγματα εκθέσεων διαφέρουν -ως ένα βαθμό- από τα δείγματα εργασίας) το ένστικτο της θηραματοφορίας παραμένει πολύ έντονο στη φυλή, η οποία διαπρέπει επίσης στην διαγωνιστική υπακοή, σε κυναθλήματα και αγώνες, ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες της σαν οδηγός τυφλών και σκύλος υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανιχνευτής, σκύλος θεραπείας κ.λ.π., συνδυάζοντας ευφυία και ομορφιά σ’ ένα πραγματικά «χρυσό» σύνολο.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Η ευέλικτη ιδιοσυγκρασία και η ανάγκη του να ευχαριστήσει τον άνθρωπο κάνουν το Γκόλντεν ικανό να προσαρμοστεί παντού, σε οποιοδήποτε στυλ ζωής και περιβάλλον. Παρότι ζωηρό στους πρώτους μήνες της νεότητας του είναι γενικά ένα «εύκολο» σκυλί που ταιριάζει σε όλους – αρκεί να ζει μαζί με τους οικείους του και να μοιράζεται τις καθημερινές τους ασχολίες. Μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή του διαμερίσματος συντροφεύοντας ένα μοναχικό άτομο, αρκεί να έχει ευκαιρίες για άσκηση καθημερινά. Μπορεί επίσης να ακολουθήσει τους ρυθμούς ενός ηλικιωμένου, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για την οικογένεια με παιδιά και είναι στο στοιχείο του στην εξοχή και κοντά στο νερό. Χρειάζεται έντονη κοινωνική ζωή και καθημερινό βούρτσισμα για το τρίχωμά του.

ΥΓΕΙΑ: Εξαρτάται απόλυτα από την καταγωγή του, καθώς και την ποιότητα της διατροφής και το είδος της άσκησης που θα του εξασφαλίσει κανείς κατά τους μήνες της ανάπτυξης του. Η μεγάλη ζήτηση έχει κάνει τη φυλή θύμα τις εμπορικής εκμετάλλευσης σε αρκετές περιπτώσεις και αυτό έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας και χαρακτήρα. Το τυπικό γκόλντεν που προέρχεται από αξιόπιστο εκτροφείο είναι ένα στιβαρό, αθλητικό και πολύ υγιές σκυλί που φθάνει ένα υψηλό όριο ζωής. Οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να ενημερώνονται για το ιστορικό των προγόνων του κουταβιού που σκέπτονται ν’ αποκτήσουν όσον αφορά την ισχιακή δυσπλασία, τον κληρονομικό καταρράκτη και, σε ορισμένες γενεαλογικές γραμμές της ηπειρωτικής Ευρώπης, την επιληψία και τον νευρικό χαρακτήρα. Η τάση του για λαιμαργία πρέπει να ελέγχεται.

GOLDEN1ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Γκόλντεν δεν αγαπά τη μοναξιά ή τη ζωή του κυνοτροφείου. Είναι ευτυχισμένο και εκπληρώνει το ρόλο του απόλυτα, αναπτύσσοντας στο έπακρο τις αθλητικές και πνευματικές του δυνατότητες, σαν σύντροφος και σκύλος του σπιτιού, πάντα δίπλα στους οικείους του, όποιος και αν είναι ο ρυθμός της ζωής τους και οι ανάγκες τους. Ικανό ν’ ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση, έχει έντονο ένστικτο παιχνιδιού και λατρεύει το κολύμπι. Αν και δεν είναι φύλακας, θα ειδοποιήσει για την προσέγγιση οποιουδήποτε στο χώρο του γαβγίζοντας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Κατασκευή μεσόμορφη, χωρίς ακρότητες, ορθολογική και λειτουργική, ένα σύνολο αρμονικών μεταξύ τους μερών με υψηλή εργονομία. Εξαιρετικές γωνιώσεις, μυώδες, δυνατό και ανθεκτικό σκυλί με διπλό, εξαιρετικής ποιότητας «αδιάβροχο» τρίχωμα μεταξένιας υφής, σε κάθε απόχρωση του χρυσού από το ανοικτό κρεμ ως το πιο σκούρο πορτοκαλί. Κεφάλι καλοσμιλεμένο και στρογγυλεμένο, με σκούρα μάτια, πεσμένα αυτιά και σκουρόχρωμη χρωστική που διαγράφει τα χείλη και συντελεί στη γλυκιά, ευφυή και αφοσιωμένη έκφραση της φυλής. Ίσια ράχη, δυνατός θώρακας και άκρα, πέλματα γάτας, κίνηση ισχυρή, αρμονική και άνετη, με μακρύ διασκελισμό και την ουρά, να κρατιέται οριζόντια, καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα. Πολυτάλαντος χαρακτήρας, ένθερμος, χωρίς επιθετικότητα ή δειλία αλλά με γερά νεύρα και αγωνιστικός. Στο κυνήγι το Γκόλντεν εργάζεται με επιμέλεια, ανεπηρέαστο από τις καιρικές συνθήκες και σχεδόν μονοπωλεί, μαζί με το Λάμπραντορ, τις πρωτιές στα φηλντ τράϊαλς για φυλές σπάνιελ και ρητρήβερ παντού. Εξαιρετικά εκπαιδεύσιμο, φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα προχωρημένης διαγωνιστικής υπακοής και διαπρέπει στους διαγωνισμούς ατζίλιτυ, αλλά εκεί που έχει αποδειχτεί πραγματικά ανακτικατάστατο είναι σαν οδηγός τυφλών, ένα έργο που έχει μεγάλες απαιτήσεις αξιοπιστίας χαρακτήρα. Εξαιρετική όσφρηση και όραση, άμεσες αντιδράσεις, υψηλή ανταπόκριση στις ανάγκες του κυρίου του, άψογη συμπεριφορά πάντοτε ενός ελέγχου και μεγάλη ευφυία έχουν αναδείξει το Γκόλντεν σαν ένα από τους κορυφαίους σκύλους κοινωνικού έργου διεθνώς.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η σωματική τιμωρία, η απομόνωση, η έλλειψη ενδιαφερόντων, κοινωνικοποίησης και σωματικής άσκησης θα κάνουν το Γκόλντεν δυστυχισμένο και η ανία θα το οδηγήσει στη νευρικότητα. Ο εγκλεισμός ισότιμων συνομηλίκων αρσενικών σε κλουβιά οδηγεί σε καυγάδες. Είναι δραστήριος σκύλος γεμάτος ζωή και ανάγκη να εκφραστεί, που δεν μπορεί να ζει δεμένος ή μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν το εύστροφο μυαλό του δεν απασχολείται, θα βρει καταστροφικές διεξόδους ή θα γίνει νωθρό και αδιάφορο.