Δέκα + ένα χρυσοί κανόνες για να σας σέβεται ο σκύλος σας!

Κείμενο: Πάνος Παπαδημητρίου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

1. Μη ταΐζετε το σκύλο σας, το φαγητό που εσείς τρώτε.

2. Μόνο οι κατώτεροι στην ιεραρχία δίνουν εθελοντικά την τροφή τους.

3. Πάντα ταΐζετε το σκύλο σας αφού έχετε φάει. Τα υψηλά ιεραρχικά μέλη της αγέλης τρώνε πρώτα.

4. Μην αφήνετε το σκύλο σας στο υπνοδωμάτιό σας. Ας παραμείνει η δική σας ιδιωτική “φωλιά”

5. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να κάθεται στην πολυθρόνα ή στον καναπέ ή ακόμα στην αγκαλιά σας. Τα πιο υψηλά ιεραρχικά μέλη της αγέλης καταλαμβάνουν πάντα υψηλότερα σημεία για να καθίσουν.

labrador6. Βουρτσίζετε το σκύλο σας καθημερινά, ανεξάρτητα από το εάν είναι απαραίτητο ή όχι. Βουρτσίστε το σκύλο σας όπου και όταν θέλετε. Ενισχύει τη θέση σας στην ιεραρχία.

7. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας, να σας δαγκάνει στο παιχνίδι. Πείτε “Μη!” και σταματήστε αμέσως να παίζετε.Αυτό του μαθαίνει να μη χρησιμοποιεί τα δόντια στο παιχνίδι και πολύ περισσότερο του μαθαίνει αυτοσυγκράτηση στην καθημερινή ζωή.

8. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να απαιτεί την προσοχή σας. Δώστε του προσοχή με δική σας πρωτοβουλία. Φωνάξτε τον να έρθει αυτός σε εσάς και μη πηγαίνετε εσείς προς αυτόν. Τα υψηλότερα ιεραρχικά μέλη της αγέλης “κρατούν χαρακτήρα” απέναντι στην ελεύθερη συμπεριφορά των κατώτερων μελών.

9. Προσπαθήστε να περάσετε πρώτοι από μια πόρτα ή ένα στενό πέρασμα.Τα υψηλότερα ιεραρχικά μέλη της αγέλης περνούν πάντα πρώτα.

bullmastif10. Αν βρεθεί ο σκύλος σας στο δρόμο σας μην τον παρακάμπτετε. Αναγκάστε τον να σας αφήσει τον δρόμο ελεύθερο. Τα χαμηλότερα ιεραρχικά μέλη της αγέλης πράντα παραμερίζουν μπροστά στα ανώτερα ιεραρχικά μέλη.

Όταν κάνετε βόλτα συχνά αλλάζετε κατεύθυνση χωρίς προειδοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο είστε αδιαφιλονίκητα ο αρχηγός της αγέλης και καθορίζετε το ρυθμό και την κατεύθυνση της βόλτας.