Δέκα + ένα χρυσοί κανόνες για να σας σέβεται ο σκύλος σας!

Κείμενο: Πάνος Παπαδημητρίου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

1. Μη ταΐζετε το σκύλο σας, το φαγητό που εσείς τρώτε.

2. Μόνο οι κατώτεροι στην ιεραρχία δίνουν εθελοντικά την τροφή τους.

3. Πάντα ταΐζετε το σκύλο σας αφού έχετε φάει. Τα υψηλά ιεραρχικά μέλη της αγέλης τρώνε πρώτα.

4. Μην αφήνετε το σκύλο σας στο υπνοδωμάτιό σας. Ας παραμείνει η δική σας ιδιωτική “φωλιά”

5. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να κάθεται στην πολυθρόνα ή στον καναπέ ή ακόμα στην αγκαλιά σας. Τα πιο υψηλά ιεραρχικά μέλη της αγέλης καταλαμβάνουν πάντα υψηλότερα σημεία για να καθίσουν.

labrador6. Βουρτσίζετε το σκύλο σας καθημερινά, ανεξάρτητα από το εάν είναι απαραίτητο ή όχι. Βουρτσίστε το σκύλο σας όπου και όταν θέλετε. Ενισχύει τη θέση σας στην ιεραρχία.

7. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας, να σας δαγκάνει στο παιχνίδι. Πείτε “Μη!” και σταματήστε αμέσως να παίζετε.Αυτό του μαθαίνει να μη χρησιμοποιεί τα δόντια στο παιχνίδι και πολύ περισσότερο του μαθαίνει αυτοσυγκράτηση στην καθημερινή ζωή.

8. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να απαιτεί την προσοχή σας. Δώστε του προσοχή με δική σας πρωτοβουλία. Φωνάξτε τον να έρθει αυτός σε εσάς και μη πηγαίνετε εσείς προς αυτόν. Τα υψηλότερα ιεραρχικά μέλη της αγέλης “κρατούν χαρακτήρα” απέναντι στην ελεύθερη συμπεριφορά των κατώτερων μελών.

9. Προσπαθήστε να περάσετε πρώτοι από μια πόρτα ή ένα στενό πέρασμα.Τα υψηλότερα ιεραρχικά μέλη της αγέλης περνούν πάντα πρώτα.

bullmastif10. Αν βρεθεί ο σκύλος σας στο δρόμο σας μην τον παρακάμπτετε. Αναγκάστε τον να σας αφήσει τον δρόμο ελεύθερο. Τα χαμηλότερα ιεραρχικά μέλη της αγέλης πράντα παραμερίζουν μπροστά στα ανώτερα ιεραρχικά μέλη.

Όταν κάνετε βόλτα συχνά αλλάζετε κατεύθυνση χωρίς προειδοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο είστε αδιαφιλονίκητα ο αρχηγός της αγέλης και καθορίζετε το ρυθμό και την κατεύθυνση της βόλτας.

 • George Triantafyllos

  Αυτοί οι «κανόνες» ισχύουν για εκείνους που δεν θεωρούν τον σκύλο τους ισότιμο
  μέλος της οικογένειάς τους, έτσι δεν είναι; Είναι για εκείνους που ανήκουν σε αγέλες…

 • Kaneis Kanenos

  κ.Παπαδημητρίου δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι επαγγέλεστε αλλά σαν κηδεμόνας σκύλων και θετική εκαπιδεύτρια,πραγματικά θεωρώ τις ιδέες σας λάθος και απαρχαιωμένες.Είναι κρίμα γιατί τις διαβάζουν και νέοι κηδεμόνες…

  • dorey

   μα, πραγματικά! Μη και μη, έλεος. Στο τέλος θα χάσουμε κ αυτά που αποκτήσαμε με τόσο κόπο για τα “δικαιώματα” τους. Απαραδεκτο…

 • Harris Pap

  Τώρα αυτοί είναι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουμε στον καλύτερο μας φίλο, ή τρόπος εξημέρωσης λύκου ή άλλου άγριου ζώου? Το σκύλο μου τον βλέπω και του συμπεριφέρομαι σαν ίσο και ποτέ δεν είχα προβλήματα συμπεριφοράς εδώ και είκοσι-κάτι χρόνια.

 • Δημήτρης

  Προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο όλες οι παραπάνω συμβουλές, για τον λόγο πως με αυτούς τους κανόνες μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το ζώο που λέγεται σκύλος.
  Μιλάμε τη γλώσσα τους και αυτό τους κάνει να νιώθουν άνετα.
  Σίγουρα αυτοί οι κανόνες είναι απαραίτητοι ιδίως για κυριαρχικούς σκύλους ανεξαρτήτου ράτσας ή μεγέθους.
  Θεωρώ επίσις πως υπάρχει ολόκληρη δομή και τεχνικές ώστε ο σκύλος να προσαρμοστεί και να νιώθει μέλος μιας αγέλης, ουσιαστικά του δικού μας οικογενειακού συστήματος.

  Τέλος, θα διαφωνήσω με το το γεγονός πως χρειάζεται να θεωρούμε τον σκύλο ισότιμο.
  Αφενώς χωρίς να το θέλουμε δημιουργούμε έναν χειριστικό ζώο και αφετέρου στερούμε επικοινωνιακά την έκφραση της φύσης του.