ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ Dalmatinac (Dalmatian)

ΟΝΟΜΑ: Dalmatinac (Dalmatian)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γιουγκοσλαβία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. Νο 153, Ομάδα 6 (Διώκτες, Ιχνηλάτες και ομοειδείς φυλές)

ΜΕΓΕΘΟΣ: ύψος 50-61 εκ.

ΧΡΩΜΑ: Λευκό με μαύρες ή καστανές κηλίδες (βούλες).

ΕΙΔΟΣ: Σκύλος συνοδείας και συντροφιάς

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Δραστήριος, αθλητικός, φιλικός, εξωστρεφής και κοινωνικός σκύλος οικογενειακού χαρακτήρα, ταχύς, ευέλικτος, εύστροφος, πολύ εκπαιδεύσιμος, γεμάτος ζωή και υψηλή αντίληψη, με έντονη ενεργητικότητα και πολύ ευκίνητος.

dalmatiasΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η φυλή πήρε τ΄ όνομά της από την Δαλματία, μια παράκτια περιοχή της Γιουγκοσλαβίας κατά μήκος της Αδριατικής. Παραταύτα η ιστορία της είναι πολύ παλαιότερη και υπήρχαν απεικονίσεις ενός κηλιδωτού σκύλου που μοιάζει πολύ με τον σύγχρονο δαλματικό και χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι στην αρχαία Ελλάδα (1300 π.Χ.). Φαίνεται ότι η διασπορά της στην Ευρώπη έγινε από τους περιοδεύοντες λαούς των τσιγγάνων (Romany gipsies) και χρησιμοποιήθηκε στις αυτοσχέδιες παραστάσεις του δρόμου, σαν συνοδός των αμαξών τους (παριππος) κυνηγός και φύλακας. Για πρώτη φορά αναφέρεται ως «Δαλματίας» το 18ο αιώνα, αν και οι Άγγλοι, που υιοθέτησαν και αγάπησαν τη φυλή, της έδωσαν και άλλες ονομασίες (Το Πόιντερ πιστεύεται ότι, συνέβαλλε στην εκτροφή της.) Παραδοσιακά συνόδευε τις πυροσβεστικές άμαξες ενώ στην αρχαία του πατρίδα ήταν φρουρός των συνόρων. Επίμονος διώκτης τρωκτικών και επιβλαβών ζώων, χρησιμοποιήθηκε επίσης στην έλξη φορτίων, ακόμα και σαν ποιμενικός! Δείκτης, ιχνηλάτης, θηραματοφόρος, σκύλος του τσίρκου και της θεατρικής σκηνής, δεν υπάρχει τομέας όπου να μην έχει επιδείξει τα πολλά του ταλέντα. Παραμένει όμως ο μοναδικός ειδικευμένος συνοδός τροχοφόρων και φίλιππος σκύλος, μασκώτ των απανταχού πυροσβεστών. Παγκόσμια διαδεδομένη και πολύ δημοφιλής φυλή, έχει κατακτήσει την κυνολογική αναγνώριση σε όλους τους τομείς.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: έντονη άσκηση για τον ενήλικο σκύλο (καθημερινά ελεύθερο παιχνίδι σε ασφαλείς, μεγάλες εκτάσεις, παιχνίδια επαναφοράς καθώς και μακρινοί περίπατοι: ο Δαλματός είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων) υπομονετική ανατροφή, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση βασικής υπακοής για το (ιδιαίτερα ζωηρό εκ φύσεως) κουτάβι.

ΥΓΕΙΑ: πολύ αθλητική και υγιής φυλή με αξιοσημείωτη μακροζωία και γονιμότητα, έχει δυο κυρίως προβλήματα γενετικής αιτιολογίας (ορισμένα κουτάβια γεννιούνται με κληρονομική κωφότητα ή ελαττωματική ακοή και επίσης υπάρχει προδιάθεση για νεφρικά προβλήματα, ουρολιθίαση και υψηλή ουρία) που πρέπει ν΄ αντιμετωπίζονται προληπτικά με την επιλογή υγιών προγόνων. Επίσης κάποια άτομα παρουσιάζουν δερματο-αλλεργικές ευαισθησίες.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Καθαρός, εκ φύσεως ευγενής και διακριτικός σκύλος, μπορεί να ζήσει παντού και ταιριάζει το ίδιο καλά στο περιβάλλον της εξοχής και της πόλης. Αν ζει σε διαμέρισμα πάντως, απαιτεί συχνές εξόδους για σωματική άσκηση και εκτόνωση. Ιδανικός σκύλος για αθλητικούς και δραστήριους κυνόφιλους. Για να είναι ανεκτικός με τα παιδιά πρέπει να έχει ανατραφεί μαζί τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Τα κουτάβια γεννιούνται συνήθως ολόλευκα και αποκτούν τις κηλίδες τους (οι οποίες πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες) αργότερα. Το βασικό χρώμα πρέπει να είναι ολόλευκο και οι «βούλες» μαύρες ή καστανές (όχι και τα δύο). Αρμονικός σκύλος με ωραίες αναλογίες και ελαστικές, ζωηρές κινήσεις, έχει ιδιαίτερα αθλητική κατασκευή και σκέλη, αλλά δεν πρέπει να είναι ούτε βαρύς ούτε υπερεκλεπτυσμένος. Η ουρά του κρατιέται σε απαλή καμπύλη και φθάνει μόλις τους ταρσούς. Η Χαρούμενη διάθεση (και ουρά!), το λαμπρό βλέμμα, η σκληρή μυϊκή διάπλαση, τα καλά πόδια και πέλματα και ο σωστός χρωματισμός είναι τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της φυλής που είναι απέριττη και «φυσική» σε εμφάνιση. Η περίφημη ταινία της Disney έφερε προβλήματα υπερπληθυσμού (και ακατάλληλων ιδιοκτητών…) στη φυλή.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: παρότι είναι μια φυλή που ταιριάζει σε πολύ κόσμο και έχει αξιαγάπητη εμφάνιση, ο σκύλος της Δαλματίας δεν πρέπει να επιλέγεται με αισθητικά κριτήρια μόνο, γιατί είναι ένας αθλητής και συνάμα πολύ συντροφικός, που χωρίς άσκηση και παρέα γίνεται δυστυχισμένος και νευρικός. Ο τραχύς χειρισμός μπορεί να τον κάνει πεισματικά αρνητικό ή αδιάφορο.

Αναξιόπιστης προέλευσης κουτάβια μπορεί ν΄ αποδειχτούν πολύ κακή επιλογή, γιατί πιθανόν έχουν εγγενή προβλήματα υγείας και χαρακτήρα. Ο αγοραστής πρέπει να βεβαιώνεται προκαταβολικά ότι το σκυλί του έχει καλή ακοή. Δείγματα με μονόχρωμα μαύρα ή καστανά αυτιά, διχρωμία ή κακή κατανομή κηλίδων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δείγματα ποιότητας εκθέσεων μορφολογίας όση και αν είναι η γενεαλογική τους αξία.