Ελληνικός Ιχνηλάτης

Ελληνικός Ιχνηλάτης (Ηellenikos Ichnilatis, Hellenic Hound, Greek Hound)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ελλάδα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 214 Ομάδα 6 Ιχνηλάτες και Σκύλοι Δίωξης. Υποομάδα 1.2 Ιχνηλάτες μεσαίου μεγέθους

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ:16-10-1959

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο με πυρόξανθες περιοχές

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό ύψος αρσενικού, 48-54 εκ. (θηλυκά: 2 εκ. λιγότερο).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ένθερμος, ενστικτώδης, πείσμων, εργατικός, εξαιρετικά προικισμένος στην ιχνηλασία και την καταδίωξη, ανεξάρτητος, σκληροτράχηλος, αρκετά πρωτόγονος και “αγροτικός”…Ωστόσο είναι πολύ φιλικός με τους ανθρώπους που γνωρίζει, εύστροφος, με γοργές αντιδράσεις, γενναίος και γεμάτος ενέργεια.Μπορεί να είναι δύσκολος στο χειρισμό στη νεότητα του, καθώς ωριμάζει αργά και γίνεται “σοφότερος” μετά τα 2-3 χρόνια ζωή. Διαθέτει μια έμφυτη αγωνιστικότητα, κυνηγετικό πάθος, τόλμη και σκληρότητα, που τον κάνουν ικανό ν’ αντιμετωπίσει τον αγριόχοιρο χωρίς φόβο, αλλά με ευελιξία και πονηριά.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Απόγονος των αρχαιολογικών λαγωνικών που εξελίχτηκαν στη χώρα μας από τους πρωτόγονους τύπους κυνηγετικών σκύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν και την όραση και την όσφρησή τους στο κυνήγι. Άφησε επιγόνους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φθάνοντας με τον αποικισμό στη Γαλλία, τις περιοχές των Κελτών (Βρετανικά νησιά, κάτω χώρες κ.λ.π.) την προ-βαυαρική Γερμανία, την Ιταλία, την Ιβηρική και όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά σαν κυρίαρχος – αρχέγονος τύπος παρέμεινε βασικά αμιγής. Παρέμεινε για χρόνια συστηματικά “ακαλλιέργητος”, αλλά άντεξε τις ΄΄δίσεκτες΄΄ εποχές και τώρα πλέον η φυλή βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Προικισμένος με διαχρονικές αρετές, εργονομική μορφολογία και αξιοθαύμαστη ιδιοσυγκρασία, τα τελευταία χρόνια προτιμάται όλο και πιο πολύ από τους λαγοκυνηγούς της χώρας μας.Είναι σίγουρο πως οι καλύτερες μέρες για τη φυλή  βρίσκονται ακόμα μπροστά μας…

ellinikosixnilatis2ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Έμπειρη διαπαιδαγώγηση, ιεράρχηση και κοινωνικοποίηση του κουταβιού, καθοδήγηση του αγελαίου και κυνηγετικού ενστίκτου. Σαφώς δεν είναι σκύλος διαμερίσματος! Προσαρμόζεται παντού αλλά χρειάζεται στοργή και φροντίδα για να αναδειχτεί σε αξιόλογο ενήλικα και όχι σκιά του (περήφανου) εαυτού του.

ΥΓΕΙΑ: “Θηριώδης”! Συγχωρεί πολλά λάθη και κακουχίες, γιατί είναι προϊόν σκληρής φυσικής και εργασιακής επιλογής. Λιτοδίαιτος, νευρώδης, ανθεκτικός, απέριττα κατασκευασμένος σκύλος χωρίς “φτασίδια”, έχει μεγάλες εγγενείς δυνατότητες που με τη στοιχειώδη φροντίδα αναπτύσσονται  σε εντυπωσιακό βαθμό.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Κυνόφιλοι κυνηγοί με…΄΄πατριωτική΄΄ συνείδηση και  σεβασμό στην ιστορία και τη συγκινητική πορεία επιβίωσης ενός από τους αρχαιότερους ιχνηλάτες του κόσμου.Κυνηγοί που θα έχουν την ευαισθησία να ασχοληθούν με ένα ακατέργαστο ΄΄διαμάντι΄΄, να το καλλιεργήσουν με αίσθημα ευθύνης και να το παραδώσουν  στις επόμενες γενεές Ελλήνων. Παρότι σαφώς δεν είναι σκύλος του αστικού περιβάλλοντος, ο Ελληνικός Ιχνηλάτης μπορεί να προσαρμοστεί οπουδήποτε, αρκεί να γυμνάζεται σωστά και ν’ απολαμβάνει συνθήκες ελευθερίας με ασφάλεια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Σαφώς αρχέγονος τύπος διώκτη-ιχνηλάτη, μέσου μεγέθους, πολυσχιδής, αγροτικός, με δυνατό σκελετό χωρίς βάρος, σφιχτοδεμένος, ταχύτατος καλπαστής με εκπληκτική ισχύ για το μέγεθος του και εκρηκτική απόδοση έργου. Κομψό και ευγενές αλλ’ όχι υπέρ-εκλεπτυσμένο κεφάλι, λειότριχος, μυώδης αλλά λεπτόγραμμος, νευρώδης, στεγνός, με εφαρμοστό δέρμα, ευμεγέθη αυτιά, σκουρόχρωμα αμυγδαλωτά μάτια με έξυπνη έκφραση…Ισόρροπες γωνιώσεις, σκέλη όχι πολύ υψηλά ή λεπτά, ουρά μετρίου μάκρους, μαύρο-πυρόξανθο χρώμα.Έντονο κυνηγετικό ένστικτο, “πονηριά”, ταχείες αντιδράσεις, τολμηρός με εξαιρετικά οξείες αισθήσεις (όσφρηση-όραση-ακοή), σκύλος προικισμένος με αιώνες εμπειρίας και ικανότητας επιβίωσης και προσαρμογής.Πιστός όταν του φέρονται με στοργή, αδίστακτος και ανέλεγκτος κλέφτης και δραπέτης σε αντίθετη περίπτωση! Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης  αποτελεί ένα πραγματικό “οπλοστάσιο” προσόντων χωρίς να στερείται κομψότητας και ευγένειας. Η συμπαγής κατασκευή, η δύναμη, η επιμονή, η “διαβολεμένη” του εφευρετικότητα είναι παροιμιώδης αλλά ξεχνούμε συχνά πως είναι ένας εξαιρετικά τρυφερός, ευδιάθετος, άγρυπνος, συντροφικός και αξιαγάπητος σκύλος…

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Όσοι αναζητούν ένα ΄΄εργαλείο΄΄ για το κυνήγι του λαγού χωρίς πολλές απαιτήσεις, ή ένα σκύλο που θα περιμένει δεμένος… το ξεροκόμματο, ας αφήσουν επιτέλους τον Ελληνικό Ιχνηλάτη να σηκώσει κεφάλι! Αρκετά έχει υποφέρει τόσες εκατοντάδες χρόνια από τέτοιου είδους ΄΄εκμεταλλευτές΄΄. Ακόμα και το πιο εξυπηρετικό ΄΄εργαλείο΄΄ χρειάζεται σεβασμό και στοργή.