Η συμβίωση με ένα Μπόξερ!

Κείμενο-φωτο: kynology.gr

boxer1Το Μπόξερ δένεται πάρα πολύ με την οικογένειά του και προτιμά να βρίσκεται μέσα στο σπίτι, κοντά τους, παρά έξω μόνο του. Ακόμα καλύτερα για αυτό όταν μπορεί να τους ακουμπήσει με το κεφάλι του, την πατούσα ή και ολόκληρο το σώμα (μοναδικό στις «σφιχτές» αγκαλίτσες καλό είναι να μάθει από νωρίς να ελέγχει τη δύναμή του). Ο τόσος συναισθηματισμός το κάνει πολλές φορές ακατάλληλο για σκύλο που μένει κυρίως μέσα στο κλουβί του κυνοτροφείου. Γι’ αυτό και οι εκτροφείς Μπόξερ είναι μια ξεχωριστή κατηγορία, όπου οι σκύλοι τους περνούν τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, δεν θα μπορούσε να ζήσει αποκομμένο από τους «δικούς» τους. Ακόμα και αν λείψετε από το σπίτι μονάχα για 10 λεπτά, η χαρά του όταν επιστρέψετε θα είναι σαν να είχατε φύγει για μέρες.

Το Μπόξερ σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του παραμένει ένα κουτάβι που ζητά συνεχώς επιβεβαίωση της αγάπης σας. Οι προσβολές το πληγώνουν αφάνταστα, αφού κάνει τα πάντα για να σας ευχαριστήσει. Μπορεί να γίνει ένα τετράποδο τσίρκο αν αποφασίσει να σας διασκεδάσει επειδή σας νιώθει στεναχωρημένους, ενώ παράλληλα γνωρίζει ποιές στιγμές απαιτούν σοβαρότητα και ψυχραιμία. Ξέρει πότε γίνεται ενοχλητικό και θα προσπαθήσει να το αποφύγει μένοντας ήσυχο (εκτός αν αποκοιμηθεί και δεν αντέξετε το ροχαλητό του. Δεν θα το κάνει όμως επίτηδες).

boxerΚαθώς λατρεύει το παιχνίδι, η παρέα των παιδιών είναι για αυτό παράδεισος. Ακόμα κι αν τα παιδιά το σπρώχνουν και το πειράζουν, δεν φαίνεται να ενοχλείται. Μπορούν να το κάνουν ότι θέλουν. Στα μικρότερα (6- 7 ετών) δίνει μεγάλη προσοχή στις κινήσεις του και είναι περισσότερο υπομονετικό απ’ ότι με τα μεγαλύτερα, όπου αφήνει τον εαυτό του πιο ελεύθερο. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά γνωρίζουν τα όρια του, καθώς και ότι οι εμπειρίες του σκύλου με πιτσιρίκια ήταν πάντα καλές (κανένας σκύλος δεν θα συμπεριφερθεί σωστά με τα παιδιά, αν οι παλιότερες εμπειρίες του ήταν μόνο δέσιμο στην αλυσίδα, ξύλο, τράβηγμα αυτιών και φωνές).

Το Μπόξερ λατρεύει τα παιχνίδια επαναφοράς αλλά και αναμέτρησης δυνάμεων (διελκυνστίδα). Το κάθε παιχνίδι θα πρέπει να είναι επιβεβαίωση του ότι είστε εσείς ο αρχηγός, γι’ αυτό δεν πρέπει να το αφήνεται να κερδίζει. Το υψηλό ένστικτο καταδίωξης που διαθέτει θα πρέπει να διοχετευθεί σωστά και υπεύθυνα (του αρέσει πολύ να κυνηγά γάτες και άλλα μικρά ζωάκια, με κίνδυνο να τα τραυματίσει ή να το τραυματίσουν).

Με άλλους σκύλους συμπεριφέρεται καλά, ενώ η ευρηματικότητα του στο παιχνίδι είναι εκπληκτική. Δεν θα μπορούσατε να βαρεθείτε ποτέ, αν είχατε παραπάνω από ένα Μπόξερ.

Η ανεξήγητη επιθετικότητα, η κακία, η αναξιοπιστία και η δειλία, είναι έννοιες που δεν ανήκουν στη φυλή, και όταν εμφανίζονται είναι απαράδεκτες.