ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;

Οι σκύλοι είναι ένα απο τα εξυπνότερα είδη στον κόσμο. Μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα δίπλα μας, να ζήσουν όμορφες αλλά και (δυστυχώς) άσχημες στιγμές. Αρκετές φορές δεν έχετε αναρωτηθεί αν μπορούν να θυμηθούν ένα περιστατικό (καλό ή κακό), ή κάποιον άνθρωπο που είχαν συναντήσει στο παρελθόν;

Ένας σκύλος λοιπόν, έχει την δυνατότητα να θυμηθεί αλλά αυτή η δυνατότηα διαφέρει πολύ απο αυτή του ανθρώπου. Εμείς μπορούμε να έχουμε αναμνήσεις. Τα σκυλιά απλά έχουν αποτυπώσεις γεγονότων. Για παράδειγμα, ένας σκύλος πάει να μυρίσει ένα μεγάλο αντικείμενο και ξαφνικά ακούγεται ένας πολύ δυνατός θόρυβος. Το σκυλί πανικοβάλλεται. Απο εκείνη τη στιγμή, ο σκύλος θα φοβάται την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό το περιστατικό δεν θα αποτελεί ανάμνηση αλλά ένα στίγμα του φόβου του που συνδυάστηκε με τον δυνατό θόρυβο αυτόυ του παράξενου αντικειμένου.

Ένας αδέσποτος σκύλος θα θυμάται τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του χρόνια μετά την εγκατάλειψη του;; Πιθανόν! Όχι απο την όψη ή τον ήχο της φωνής του για παράδειγμα, αλλά απο την μυρωδιά. Οι μυρωδιές αποτυπώνονται στα σκυλιά. Αν ο συγκεκριμένος σκύλος συναντήσει στο μέλλον τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, ο σκύλος θα θυμάται την μυρωδιά του. Συναισθήματα που συνδυάζονται με αυτή την μυρωδιά, είτε είναι καλά είτε είναι άσχημα, συνδέονται με αυτόν τον άνθρωπο.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με έναν κακοποιημένο σκύλο. Αν κάποιος στο παρελθόν τον είχε χτυπήσει με καποια μαγκούρα για παράδειγμα, ο σκύλος απο εκείνη την στιγμή θα έχει στιγματιστεί με την άσχημη εικόνα της μαγκούρας και κάθε φορά που βλέπει κάποιον με το συγκεκριμένο αντικείμενο, θα φοβάται. Επίσης, αν είχε κάποια άσχημη εμπειρία με άτομο που φόραγε κράνος, σίγουρα στο μέλλον θα έχει συνδυάσει το κράνος με τον φόβο.

Οι σκύλοι λοιπόν έχουν συνειρμική μνήμη. Αυτό σημαίνει οτι ένας σκύλος θυμάται, συνδυάζοντας μια συγκεκριμένη δραστηριότητα με κάτι που βλέπει, μυρίζει ή ακούει το οποίο του έχει προκαλέσει μια ευχάριστη ή δυσάρεστη εμπειρία.
Ένα παράδειγμα ευχάριστης μνήμης θα μπορούσε να αποτελέσει το συρτάρι που μερικοί κηδεμόνες τοποθετούν το λουρί του σκυλιού τους. Κάθε φορά λοιπόν που η μαμά ή ο μπαμπάς πάει να ανοίξει το συγκεκριμένο συρτάρι, ο σκύλος σηκώνει αυτιά, τα μάτια του αρχίζουν να λάμπουν απο χαρά και η ουρά κουνιέται σαν τρελλή! Όλα αυτά υποδηλώνουν οτι ο σκύλος έχει συνδυάσει το άνοιγμα του συρταριού με μια όμορφη δραστηριότητα. Αν οι κηδεμόνες τοποθετήσουν το λουρί σε κάποιο άλλο μέρος, τίποτα απο τα παραπάνω δεν θα συμβεί.

Κλείνοντας λοιπόν, ένας σκύλος δεν έχει την δυνατότητα να ανακαλέσει συμβάντα απο το παρελθόν αλλά σίγουρα μπορεί να θυμηθεί (με τον δικό του τρόπο) οτι ένας άνθρωπος του έκανε κακό ή κάποιο αντικείμενο τον φόβισε.

Άρτεμις Γουργούλη
Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων
e-mail: artemis.dogtrainer@gmail.com