Ιππασία: Μύθοι και πραγματικότητα!

Επιμέλεια -φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Δεν  υπάρχει άνθρωπος να μην αγαπάει και να μην θαυμάζει τα άλογα. Και οι περισσότεροι  θέλουμε κάποια στιγμή να μάθουμε ιππασία, αλλά πάντα το αναβάλουμε… Ίσως γιατί δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι. Η εκπαιδεύτρια Τέρρυ Μακρίδη μας λύνει τις απορίες και μας εξηγεί πόσο απλά είναι τα πράγματα μέσα από δέκα απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα που τις θέσαμε…

1. Για ποιο λόγο να ασχοληθεί κάποιος με την ιππασία;

Γιατί η ιππασία είναι μια ενασχόληση, ένα άθλημα, που σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ όμορφα. Διώχνει το stress, σε ανεβάζει σωματικά και ψυχικά και σου προσφέρει  την μοναδική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον αναβάτη και το άλογο.

2. Πρέπει να έχω δικό μου άλογο για να ασχοληθώ με την ιππασία;

Όχι! Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος άλογο για να ιππεύσει. Μπορεί να γίνει μέλος ενός Ιππικού Ομίλου και να ιππεύει κάποιο από τα άλογά του όποτε έχει τον χρόνο και την διάθεση.

aloga2

3. Είναι μεγάλο το κόστος για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί για πρώτη φορά ;

Όχι! Είναι μύθος πώς η ιππασία είναι ένα άθλημα που μπορεί να ασχοληθεί μαζί του μόνο η Αθηνά Ωνάση και γενικότερα οι πλούσιοι αυτού του πλανήτη.  Σχεδόν σε όλες τις ελληνικές πόλεις υπάρχει και μια σχολή ή όμιλος ιππασίας όπου μπορεί κάποιος να γραφτεί και να ξεκινήσει με κόστος 15-20 ευρώ το ωριαίο μάθημα. Αυτή η τιμή είναι ενδεικτική ενώ αν κάποιος γραφτεί μέλος Ομίλου θα έχει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχουν τα μέλη των Ομίλων.

4. Χρειάζεται κάποιος ειδικός εξοπλισμός για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την ιππασία;

Αρκεί ένα παντελόνι τζιν και αθλητικά παπούτσια, και γενικά όποιο ντύσιμο μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Στον Όμιλο μπορεί να σας δώσουν ένα καπέλο ή μια κάσκα. Αργότερα και όταν θα έχουν προχωρήσει τα μαθήματα και θα περνάτε πολλές ώρες πάνω στην σέλλα, καλό θα είναι να αγοράσετε ένα ελαστικό παντελόνι ιππασίας, ένα ζευγάρι μπότες και ένα καπέλο. Για όλα αυτά θα ξοδέψετε περίπου 180 ευρώ.

5. Μπορώ να πάω σε κάποιον Όμιλο ή Σχολή μαζί με τον καλό μου ή την καλή μου ή και με ολόκληρη την οικογένειά μου;

Φυσικά ναι! Η ιππασία είναι από την φύση της ένα συντροφικό άθλημα. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Όλες σχεδόν οι  σχολές προσφέρουν ειδικές τιμές και προγράμματα σε ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά. Όσο για τους μοναχικούς ανθρώπους είναι βέβαιο πώς θα νοιώσουν πολύ καλά στο συντροφικό περιβάλλον του ιππικού Ομίλου.

6. Δεν έχω ανέβει ποτέ σε άλογο και ουδέποτε το έχω αγγίξει. Τα θαυμάζω από μακριά και από φωτογραφίες….

Κανένα πρόβλημα. Το άλογο είναι ένα κοινωνικό και νοήμων ζώο που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή που θα χαϊδέψετε την μουσούδα του. Αυτή θα είναι  και η πρώτη σας επαφή. Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους…

7. Πόσα μαθήματα και πόσες ώρες πρέπει να ασχοληθώ  για να μπορώ να πω ότι ξέρω ιππασία;

Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός μαθημάτων και η βελτίωση εξαρτάται από την ικανότητα του καθενός ξεχωριστά. Ένα γενικός κανόνας που ισχύει και στην ιππασία είναι πώς όσο ποιο πολύ ασχολείσαι τόσο πιο καλός ιππέας γίνεσαι. Στην δική μας σχολή συνήθως μετά από 3-4 μαθήματα οι νέοι ιππείς βγαίνουν μαζί με την υπόλοιπη παρέα βόλτα στην εξοχή με το άλογο. Oσο πιο πολλές ώρες βρίσκεται κάποιος πάνω στην σέλα τόσο το καλύτερο αν θέλει να εξελιχθεί…

aloga

8. Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να αρχίσει κάποιος τα πρώτα μαθήματα;

Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες. Αυτή την εποχή όμως που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος λόγω διακοπών  καλό θα ήταν να ξεκινήσει κάποιος τώρα και να μην το αναβάλει για μια ακόμα φορά….

9. Είναι επικίνδυνο χόμπι η ιππασία;

Όσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το να κάνει κάποιος ποδήλατο ή να παίζει ποδόσφαιρο. Εκατομμύρια άνθρωποι ενήλικες και παιδιά ασχολούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με τα άλογα και την ιππασία χωρίς κανένα πρόβλημα.

10. Όταν θα έχω μάθει κάποια πράγματα για την ιππασία θα πρέπει να αποκτήσω δικό μου άλογο και πόσο θα μου κοστίσει η αγορά και η συντήρησή του;

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσει κάποιος δικό του άλογο για να ασχοληθεί με την ιππασία. Αν όμως το θελήσει η αγορά του κοστίζει από …τίποτα έως πολλές χιλιάδες ευρώ. Ο σταβλισμός του και η φροντίδα του σε κάποιον όμιλο θα σας στοιχίσει περίπου 200-500 ευρώ τον μήνα.

aloga3

 Σημ. Η Τέρρυ Μακρίδη είναι εκπαιδεύτρια ιππασίας και πρωταθλήτρια Ιταλίας και πάντα πρόθυμη να λύσει κάθε απορία σας. Θα την βρείτε στο ΕNDURANCECLUB/ARABIANHORSE, 43ο χλμ Αθηνών-Λαμίας (δίπλα από τον Σείριο) στην Μαλακάσα Αττικής. Τηλ 6975-903301 ή 6942-673239

Δείτε: www.endurance-riding-school-oia.gr