Κάβαλιερ για …φίλημα!

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Όλα εξαιρετικά! Οι σκύλοι, οι εκθέτες, ο κριτής η διοργάνωση, τα πάντα… Και όταν  λέμε εξαιρετικά κυριολεκτούμε!  Αρκεί να πούμε ότι ο κριτής κ.Μicael Forte, από τη Ιρλανδία, απένειμε σε όλα τα   Κάβαλιερ που του παρουσιάστηκαν τον χαρακτηρισμό ΄΄Εξαίρετος΄΄! Και δεν πρόκειται  για έναν οποιοδήποτε κριτή αλλά για έναν κριτή που κρίνει σε Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες εκθέσεις ενώ πέρσι έκρινε τα μισά από τα 300 Κάβαλιερ που συμμετείχαν στο Cruft’s 2016!

Οι νικητές

-Καλύτερος Έκθεσης αναδείχτηκε η Prokion  Hellas Athina ιδιοκτησίας Γιώργου Κωστόπουλου και εκτροφής Ντίνου Σταυρίδη & Μαργαρίτας Σταυροπούλου . Αναπληρωματικός ΄΄Καλύτερος έκθεσης΄΄ αναδείχτηκε o Pnoe Avatar εκτροφής Χρυσάνθης Μιχαλοπούλου και ιδιοκτησία της ίδιας και του Νίκου Μπαλαλιού.

Καλύτερο κυνοτροφείο το Alsatin του Γιώργου Κωστόπουλου και αναπληρωματικό το Caridana της Δάφνης Καριοφύλη. Τα πλήρη αποτελέσματα θα τα εκδώσει ο Όμιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσάρλς Σπάνιελ Ελλάδος…

Τα Κάβαλιερ με δυο λόγια

 Σκύλος μικρόσωμος, κομψός, αρμονικής κατασκευής, χωρίς ποτέ να είναι βαρύς ή χονδροειδής. Γεμάτος χάρη, ζωηράδα και αθλητικότητα, είναι δραστήριος και εξωστρεφής, με άνετες ελεύθερες κινήσεις. Το κεφάλι του είναι επίπεδο ανάμεσα στ` αυτιά, χωρίς να σχηματίζει θόλο. Το στοπ είναι αβαθές και το ρύγχος του στενεύει χωρίς να γίνεται μυτερό. Τα χείλη είναι αρκετά γεμάτα και τα μάτια μεγάλα, σκουρόχρωμα, στρογγυλά χωρίς να προεξέχουν, με απαλή και γλυκιά έκφραση. Τ` αυτιά του είναι μακριά, με μεταξένιο τρίχωμα και φυτρώνουν ψηλά στο κεφάλι. Το σώμα του είναι τετράγωνο με ίσια ράχη, καλά εκτεταμένο θώρακα και μέτριο σε βάρος σκελετό, με άκρα που σχηματίζουν καλές και εργονομικές γωνιώσεις. Η ουρά κρατιέται προς τα έξω και πάνω, αλλά χωρίς ποτέ να κουλουριάζει πάνω από τη ράχη. Η φυλή συναντάται σε τέσσερις πολύ ελκυστικές χρωματικές ποικιλίες. Τα δίχρωμα και τρίχρωμα άτομα πρέπει να χαρακτηρίζονται από καλή, ισόρροπα διαμοιρασμένη και όσο γίνεται πιο συμμετρική κατανομή χρωμάτων. Το Μπλενχάϊμ είναι πλούσιο καστανοκόκκινο πάνω σε μαργαριταρένιο λευκό φόντο χωρίς κηλίδες και ο κόκκινος ρόμβος που βρίσκεται στο κέντρο της λευκής λωρίδας που χωρίζει στα δύο τις κόκκινες περιοχές του κεφαλιού είναι πολύ σημαντικό τυπικό χαρακτηριστικό. Το ιδανικό μέγεθος είναι μεταξύ 5.4 και 8 κιλά βάρους. Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τα Κάβαλιερ είναι ότι αργούν να ωριμάσουν και δεν αναπτύσσουν την πλήρη σκελετική τους διάπλαση πριν τους δεκαοκτώ μήνες. Επίσης, πολλά κουτάβια που είναι ελαφρώς προγναθικά μέχρι και την ηλικία του ενός έτους, αποκτούν αργότερα τη σωστή, ψαλιδωτή σύγκλιση σιαγόνων. Σκύλος που ανταποκρίνεται πρόθυμα στην εκπαίδευση, με πολύ μετριοπαθείς απαιτήσεις φροντίδας εκτός από καλό χτένισμα και βούρτσισμα και καθαρισμό αυτιών μια φορά την εβδομάδα, είναι ιδανικός σύντροφος που ταιριάζει παντού αν έχει παρέα και ευκαιρίες για σωματική εκτόνωση. Ενθουσιώδης, αισιόδοξος, ευχάριστος και εύθυμος τύπος, βρίσκεται εξίσου στο στοιχείο του στην αγκαλιά ή στο χωράφι και ο χαρακτήρας του, που δεν έχει “σκοτεινές” πλευρές τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό.

Δειτε: ΚΑΒΑΛΙΕΡ ΚΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΣ ΣΠΑΝΙΕΛ- Cavalier King Charles Spaniel