Κρητικός Λαγωνικός

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ελλάδα (Νήσος Κρήτη)

 ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο (λαγοθήρας) και οικιακός σκύλος πολλαπλής χρησιμότητας.

 ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος θηλυκών 50 εκ. και άνω, αρσενικών 60 εκ. και άνω.

ΧΡΩΜΑ: Ποικίλλει. Μαύρο, λευκό, υπόλευκο, στην απόχρωση του ελεφαντοστού, ωχρό υπόξανθο, λεμονί, ανοικτόχρωμο γκρίζο, υπόξανθο (μελί σε διάφορες αποχρώσεις) για τα μονόχρωμα. Τα δίχρωμα είναι ραβδωτά (λίγο ως πολύ ανοικτόχρωμο υπόξανθο με μαύρες ραβδώσεις) μαυρό-ξανθα (όπου το ξανθό είναι ανοικτόχρωμο-υπόλευκο και ο σκύλος αποκαλείται «χελιός») καστανόξανθα και ποικίλα.

Στα μονόχρωμα τα λευκά σημάδια συναντώνται στο στήθος, τα πόδια και το άκρο της ουράς.

kritikoslagonikos3ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αφοσιωμένο, στοργικό, τρυφερό, ευγενικό σκυλί, ήπιο, φιλικό, πολύ δραστήριο και εξαιρετικά προικισμένο κυνηγόσκυλο…

 Ικανό για μια εκπληκτικά ευρεία προσφορά υπηρεσιών, από τη συνοδεία και την προστασία των κοπαδιών και των οικόσιτων ζώων, μέχρι την προστασία των κοπαδιών και την άγρυπνη φύλαξη του σπιτιού και της ιδιοκτησίας.

 Αυθεντικός και αρχαίος οικογενειακός σκύλος πολλαπλών καθηκόντων και χρησιμότητας, πάντα με μελετημένες αντιδράσεις, υψηλή ευφυΐα και προσοχή, πολύ εκπαιδεύσιμος, πιστός, εκδηλωτικός και αριστοκρατικός σε εμφάνιση και ιδιοσυγκρασία.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ίσως προέρχεται από το αρχαϊκό υλικό της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, αλλά διατηρήθηκε ανέπαφος και αμιγής στην Κρήτη εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

 Έρχεται από τις μακρινές, προϊστορικές εποχές που τα κυνηγόσκυλα δεν ήταν ειδικευμένα και τεχνητά καλλιεργημένα, αλλά χρησιμοποιούσαν όλες τους τις αισθήσεις τους στην ανίχνευση, την καταδίωξη και τη σύλληψη του θηράματος: όραση, ακοή και όσφρηση. Πραγματικά, στο τραχύ και πολύμορφο έδαφος της Κρήτης ο σκύλος εξελίχτηκε σ’ ένα μεσόμορφο λαγωνικό, ικανό να προλάβει και να πιάσει στο τρέξιμο το ταχύτατο θήραμα του, πολύ πριν την χρησιμοποίηση διχτυών, γερακιών, ή (πολύ αργότερα) του πυροβόλου όπλου.

Ο σκύλος ήταν «αυτάρκης» στο κυνήγι: εντόπιζε το ίχνος, το ακολουθούσε, εντόπιζε (με μια πρωτόγονη, υποτυπώδη «φέρμα») τη λεία του, ξεφώλιαζε, καταδίωκε και συλλάμβανε το λαγό φέρνοντας του μάλιστα στον άνθρωπο ανέπαφο και – πολλές φορές-, σαν θηραματοφόρος με μαλακό στόμα, ζωντανό!

Αυτό ήταν το ιδανικό λαγόσκυλο της Κρήτης, σε γκρέμια και πεδιάδα, σε βουνό και δάσος, σε βράχο και αμμουδερό άργιλο.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Σκύλος εξαιρετικά μακροχρόνιας εξέλιξης που ωριμάζει αργά, απαιτεί υπομονή και σύνεση στην αγωγή του. Χρειάζεται γνώση και πείρα στην εκπαίδευση, σεβασμό και εκτίμηση της ιδιαιτερότητας του και κατανόησης της βαθιάς, ήρεμης και αφοσιωμένης φύσης του.

 Μπορεί να ζήσει οπουδήποτε αρκεί να ασκείται κατάλληλα γιατί είναι υπάκουος, καθαρός και με ενστικτωδώς καλούς τρόπους.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική, αν διατηρείται σε καλή φόρμα πάντοτε.

 Δεν πρέπει να κουράζεται υπερβολικά σε νεαρή ηλικία, γιατί είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και θλάσεις λόγω απειρίας. Ο καλπαστής σκύλος προσβάλλεται από καρδιοπάθειες, αν προπονείται εξαντλητικά όταν είναι ακόμα σωματικά ανώριμος.

 Η φυλή χαρακτηρίζεται από μακροζωία και ευτοκία, ενώ οι θηλυκές είναι καλές και στοργικές μητέρες.

kritikoslagonikos1

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ο Κρητικός Λαγωνικός είναι πλασμένος για την οικογενειακή ζωή κοντά στη φύση, και λατρεύει να είναι χρήσιμος στους οικείους του και να τους ακολουθεί παντού.

 Λατρεύει τα παιδιά, αφοσιώνεται με πάθος και γίνεται ζηλόφθονος αν δεν κοινωνικοποιηθεί αρκετά από μικρός.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Εκπληκτικά ευφυής φυλή, ήταν η πρώτη στην ιστορία που ανταποκρίθηκε στην εκπαίδευση με εντολές από απόσταση και οπτικά σήματα χωρίς προφορική εκφώνηση.

 Σιωπηλός, διακριτικός, εύπλαστος αλλά και ακατάβλητος σκύλος, με έντονη προσοχή, επαγρύπνηση και ευθυκρισία,…

 Βαθιά συναισθηματικός, σκεπτόμενος, ικανός για μια ευρύτατη γκάμα καθηκόντων που σπάνια συναντάται σήμερα ανάμεσα στις καλλιεργημένες, «ειδικευμένες» φυλές.

 Στοργικός και πολύ εκδηλωτικός με τους ανθρώπους που αγαπά, είναι ανεκτικός με τους ξένους αλλά έχει αίσθηση του χώρου και υπερασπίζεται την οροθετημένη περιοχή του με οξύ ένστικτο και ανυποχώρητη αγωνιστικότητα.

Σκύλος με αστραπιαίες αντιδράσεις και εκρηκτική αναλογία δυνάμεως για το μέγεθος και το βάρος του, διαθέτει εντυπωσιακές επιταχύνσεις και ικανότητα ακαριαίας αλλαγής κατεύθυνσης ,χάρη στην ελαστική κατασκευή του.

 Συνδυάζει ταχύτητα και αντοχή επειδή δεν είναι βαρύς, ενώ τα πέλματα, οι καρποί και οι ταρσοί του απορροφούν αποτελεσματικά τους κραδασμούς και του χαρίζουν ευστάθεια.

Η ουρά του, μακριά, λεπτή και στριφτή αλλ’ όχι άκαμπτη, εκτείνεται και κουλουριάζει ανάλογα με την περίσταση υποβοηθώντας τις κινήσεις του σκύλου και εκδηλώνοντας τη διάθεσή του. Η ουρά είναι ύψιστο χαρακτηριστικό τύπου και απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός της.

kritikoslagonikos2

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η μεγαλύτερη απειλή για τον Κρητικό Λαγωνικός είναι η ΄΄μιγαδοποίηση΄΄, η εκμετάλλευση με σκοπό το εμπορικό κέρδος και η αναπαραγωγή ζώων που στερούνται ταχύτητας, ενστίκτου καταδίωξης και χαρακτηριστικών σκύλου -δρομέα.

Επίσης η στείρωση και η θανάτωση πολύτιμων  γεννητόρων, η ζηλότυπη και ξενόφοβη αντίληψη που κρατά τη φυλή αριθμητικά σε διαρκή κίνδυνο, η διαστρεβλωμένη επιθυμία για ένα απλώς «καλό κυνηγόσκυλο», παραβλέποντας τα ουσιώδη εκείνα χαρακτηριστικά που καθιστούν το κρητικό λαγόσκυλο ιδιαίτερο, μοναδικό και πολύτιμο κόσμημα της εθνικής μας κληρονομιάς.