Μπήγκλ – Beagle

Κείμενο: Μαρία Γκινάλα

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Πρότυπο FCI: Νο 161

Είδος: Ιχνηλάτης

Προέλευση: Βρετανία

Κατάταξη: Ομάδα 6, Υπο-ομάδα 1.3 (Ιχνηλάτες, Μικρού Μεγέθους).

Καταγωγή-Περιγραφή

“Μεγάλο για το μέγεθός του”, το Μπηγκλ είναι σκύλος στον υπερθετικό: έχει μεγάλη καρδιά, μεγάλη αισιοδοξία, μεγάλα κέφια, έντονη παρουσία και χαρούμενη διάθεση που είναι μεταδοτική. Ο αξιαγάπητος, ζωηρός του χαρακτήρας, η ελκυστική του εμφάνιση, το βολικό του μέγεθος, η ευφυΐα και η καλή του υγεία (είναι γνωστό για την μακροβιότητά του) οδήγησαν τη φυλή σε εξαιρετική δημοτικότητα, που υπερέβη τον αρχικό της ρόλο σαν κυνηγόσκυλο.

Αγελαίος ιχνηλάτης, παροιμιώδους αντοχής και οσφρητικής οξύτητας, το Μπηγκλ εξέχει στο κυνήγι του λαγού, του φασιανού και του ορτυκιού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και συνοδεύει την ιχνηλασία του με ένα γλυκόηχο, χαρακτηριστικό γαύγισμα. Η τάση του να “δίνει φωνή” και η έμφυτη τάση για ανεξαρτησία που μοιράζονται όλοι οι ιχνηλάτες, αυξάνουν τις απαιτήσεις της φυλής σαν κατοικίδιο, αλλά είναι κάτι που εύκολα αντιμετωπίζεται με προληπτική αγωγή και σωστή εκπαίδευση.

Όπως όλοι οι ιχνηλάτες, η φυλή έχει (και) αρχαιοελληνικές καταβολές, κάτι εμφανές από τις συγγένειες στη μορφή της κεφαλής, των αυτιών και του (τρίχρωμου) μανδύα του με τον Ελληνικό Ιχνηλάτη. Οι πρόγονοι του τελευταίου “μεταφυτεύθηκαν” στη Βόρεια Ευρώπη και σχημάτισαν τη βάση των Κελτικών, Γαλλικών και Βρετανικών Ιχνηλατών, που είναι πρόγονοι του Μπήγκλ. Άμεσος συγγενής του κλασικού Foxhound (Αλεποθήρα) και του Χάρριερ, το Μπηγκλ είναι μια μικρόσωμη παραφυάδα των ιχνηλατών τύπου Αγίου Ουμβέρτου και Μπλάντχαουντ.

Κυνηγός αγέλης

Επί αιώνες τώρα η φυλή κυνηγούσε σε κοπάδια για λογαριασμό της Αγγλικής αριστοκρατίας και ήταν από τις πρώτες φυλές που αναγνώρισε ο Βρετανικός Κ.Ο. με την ίδρυσή του το 1873. Στο τέλος του 19ου αιώνα υπήρχαν στη χώρα 44 αγέλες Μπηγκλ! Ο αποικισμός της Αμερικής μετέφερε την φυλή στη Νέα Ήπειρο, όπου απολαμβάνει επίσης μεγάλη δημοτικότητα, όπως άλλωστε και στον υπόλοιπο κόσμο. Για πρώτη φορά της απονεμήθηκαν πιστοποιητικά πρωταθλήματος το 1892 και από τότε η φυλή είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στις εκθέσεις μορφολογίας.

Από τις λιγότερο “υπερβολικές” φυλές, το Μπηγκλ είναι ανθεκτικό, συμπαγές και κομψό, γενναίο και αποφασιστικό σκυλί, εξαιρετικά προικισμένο στο κυνήγι (κυρίως του λαγού), με φιλικό και ισορροπημένο χαρακτήρα. Έχει ισχυρό, αρμονικό κεφάλι μέσου μεγέθους, σκουρόχρωμα, μεγάλα μάτια με ζωηρή και γλυκειά έκφραση και κανονική οδοντοστοιχία. Τα μεγάλα, στρογγυλεμένα του αυτιά είναι φίνα και πέφτουν με χάρη δίπλα στα μάγουλα. Ισχυρός λαιμός, εργονομικές γωνιώσεις και συμπαγές σώμα με βαθύ στήθος, ίσια ράχη και όχι ανασυρμένη κοιλιά, στηρίζονται πάνω σε μετρίου μήκους, γερά σκέλη με συμπαγή, στρογγυλά κόκκαλα και χονδρά, γατίσια πέλματα.

Οι μηροί είναι μυώδεις και η πίσω γωνίωση επαρκής αλλά όχι υπερβολική. Η χαρακτηριστική ουρά του Μπηγκλ είναι φυτρωμένη ψηλά, μετρίου μήκους, φερόμενη σχεδόν κάθετα προς τη ράχη, αλλά ποτέ δεν γέρνει προς αυτήν και είναι καλυμμένη από πλούσιο τρίχωμα. Η κίνησή του είναι ελεύθερη, άνετη, ζωηρή και μεγάλης αντοχής. Το τρίχωμα είναι κοντό, αδιάβροχο και τα χρώματά του όλοι οι κλασικοί συνδυασμοί του ιχνηλάτη (δίχρωμο ασπροκόκκινο ή τρίχρωμο άσπρο-μαύρο-κόκκινο) εκτός από την απόχρωση του συκωτιού. Μέγεθος, μεταξύ 33 και 40 εκατοστών.

beagle2

Ιδιαιτερότητες-Φροντίδα

Εξάσκηση

Άφθονη στον ενήλικο σκύλο. Το Μπηγκλ χρειάζεται, εκτός από τους περιπάτους με οδηγό, απαραίτητα καθημερινό ελεύθερο παιχνίδι και τρέξιμο.

Υγιεινή

Εκτός από συχνό καθαρισμό αυτιών, φροντίδα ματιών και νυχιών και καθημερινό βούρτσισμα, το Μπηγκλ απαιτεί πολύ λίγη ιδιαίτερη προσοχή.Έχει ανθεκτικότατη υγεία, αλλά τα ζώα εργασίας χρειάζονται τακτική περιποίηση των πελμάτων τους και σχολαστική εξέταση για ξένα σώματα στις πατούσες και το δέρμα τους.

Συνίσταται ημίσκληρη βούρτσα ή ειδικό γάντι για το τρίχωμα και η συνήθης προσοχή σε κρυολογήματα. Αν μπει στη θάλασσα, ξεπλύντε το Μπηγκλ σας με νερό της βρύσης και στεγνώστε το καλά.

Διατροφή

Τάση για λαιμαργία και παχυσαρκία. Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες για τα ζώα εργασίας και αναπαραγωγής. Τα κουτάβια χρειάζονται μεγάλη ποσότητα γευμάτων με μέτρο όσον αφορά την ποσότητα. Ταΐζετε το ενήλικο ζώο δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, αλλά όχι αμέσως πριν ή μετά την εξάσκηση ή το κυνήγι.

Εκπαίδευση

Απαραίτητη η εκπαίδευση στην βασική υπακοή, με πειθαρχία και αγάπη, πριν αρχίσει η εκπαίδευση εργασίας (κυνηγίου). Ο πείσμων χαρακτήρας του ανταποκρίνεται στη μέθοδο της ανταμοιβής. Έχει την τάση να περιπλανιέται, που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο από νωρίς. Ιδανικός υποψήφιος για εκπαίδευση στην διαγωνιστική ιχνηλασία, το Μπηγκλ διαπρέπει επίσης στους διαγωνισμούς ευελιξίας (ατζίλιτυ).

Και θυμηθείτε-(την υπενθύμιση για θερμοπληξίες και ρεύματα).

Μην σας ξεγελά το μέγεθός του! Το Μπήγκλ είναι ανθεκτικό, εργατικό και ακούραστο. Χαρούμενο μέχρι υπερβολής, η ζωτικότητά του πρέπει να βρίσκει διέξοδο, γιατί αν δεν εργάζεται και δεν εξασκείται, γίνεται ευερέθιστος και τεμπέλης. Σίγουρα, δεν είναι “στολίδι του καναπέ”, εκτός αν πρόκειται για δικαιωματική ανάπαυση μετά από κάποια εξαντλητική έξοδο. Αν ζείτε σε διαμέρισμα, θυμηθείτε- η θέση του δεν είναι στο μπαλκόνι: η τάση όλων των λαγωνικών και των ιχνηλατών να “τραγουδούν” (ιδιαίτερα όταν βαριούνται), θα σας βάζει γρήγορα σε μπελάδες…

Η “φωνή” του Μπήγκλ είναι ιδιαίτερα γοητευτική και την χρησιμοποιεί συχνά. Στο χέρι σας είναι να την χρησιμοποιεί σωστά (και όχι δίπλα στο αυτί του γείτονα). Εκμεταλλευθείτε την επιμονή του δημιουργώντας γι’αυτόν όλο νέα ερεθίσματα και καθήκοντα. Αν έχετε παιδιά, μην τα αφήνετε να εξαντλούν την υπομονή του. Το Μπήγκλ είναι σκύλος με ταμπεραμέντο, για δραστήριους ανθρώπους και αν τον αναθρέψετε σωστά, θα σας ανταμείψει με την ξεχωριστή του αφοσίωση, την “ηλιόχαρη” φύση του και ένα ακατανίκητο χαμόγελο!