ΜΠΟΥΛ ΤΕΡΡΙΕΡ – Bull Terrier

ΟΝΟΜΑ: Bull Terrier

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Αγγλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 11, Ομάδα 3 (Γαιοδύτες)

ΧΡΩΜΑ: Ολόλευκο ή σε διάφορα χρώματα με λευκές περιοχές (το χρώμα πρέπει να κυριαρχεί και ο μπλε ή καστανός- συκωτί χρωματισμός είναι ανεπιθύμητος).

ΜΕΓΕΘΟΣ: δεν υπάρχουν όρια ύψους/ βάρους στο Πρότυπο αλλά το «κανονικό» μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 20-30 κιλών ενώ η μικρόσωμη ποικιλία («Μινιατούρα») είναι κάτω από 36 εκ. στο ύψος.

ΕΙΔΟΣ: εξολοθρευτής τρωκτικών / επιβλαβών, σκύλος προειδοποίησης και σύντροφος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Εξωστρεφής, φιλικός, ζωηρός σκύλος με αίσθηση του χιούμορ, μεγάλη αυτοπεποίθηση και περήφανη στάση. Χαρακτήρας δυνατός και κυριαρχικός, μαχητικός και επιθετικός αν προκληθεί. Πολύ αφοσιωμένος, ανθρωποκεντρικός και εκδηλωτικός.

bulll-terrier1ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα το (παλιό) αγγλικό Μπουλντόγκ αναμίχθηκε με διάφορα τέρριερ (όπως το Λευκό τέρριερ που έχει τώρα εκλείψει) και την προσθήκη του Δαλματικού σκύλου, με σκοπό τη δημιουργία ενός ελαφρύτερου, πιο ευκίνητου είδους για το κυνήγι των τρωκτικών αλλά και τις κυνομαχικές αρένες. Έτσι προέκυψε το «Μπουλ και Τέρριερ» το οποίο παρουσίαζε μεγάλη ανομοιομορφία σε μέγεθος και μορφολογία. Αργότερα ο τύπος σταθεροποιήθηκε στη μορφή της φυλής που γνωρίζουμε σήμερα ως BullTerrier. Παράλληλα εκτρέφονταν και μικρόσωμα άτομα, σαν σκύλοι του σπιτιού, που αναγνωρίστηκαν τελικά σαν ιδιαίτερη ποικιλία ως MiniatureBullTerriers, που εξακολουθούν να είναι σπάνια ενώ ο μεγαλόσωμος αδερφός είναι παγκόσμια διαδεδομένος και δημοφιλής.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Τα BullTerrierείναι σκύλοι του σπιτιού, που αγαπούν την άνεση. Το τρίχωμά τους, είναι λεπτό και παρουσιάζουν ευαισθησία στο κρύο και την υγρασία. Λατρεύουν την άσκηση και την τεμπελιά εξίσου. Είναι απαραίτητο να κοινωνικοποιούνται από μικρά με ανθρώπους, άλλα σκυλιά και διάφορα ζώα, ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχική τους τάση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί με ωριμότητα και επιμέλεια.

bull-terrier

ΥΓΕΙΑ: Γενικά καλή. Τα Μπουλ Τέρριερ συνήθως φτάνουν τα 14-15 χρόνια ζωής. Ορισμένα ολόλευκα κουτάβια γεννιούνται κουφά, ενώ σε κάποιες γραμμές αίματος υπάρχει προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις και νεφροπάθειες που πρέπει να ελέγχονται γενετικά. Βαριά για το μέγεθός της, η φυλή σχηματίζει κιόλας αρθρώσεις αν δεν ξαπλώνει σε αναπαυτικό κρεβάτι.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Κυνόφιλοι έμπειροι σε φυλές αυτού του τύπου, που καταλαβαίνουν και μπορούν να κατευθύνουν υπεύθυνα και σωστά την έντονη προσωπικότητα μιας τετράποδης «μπουλντόζας» η οποία είναι συγχρόνως αξιαγάπητος και απολαυστικός σύντροφος που μπορεί να ζήσει το ίδιο άνετα στην πόλη και την εξοχή, σε μεγάλους ή μικρούς χώρους, αλλά απεχθάνεται τη μοναξιά και είναι πολύ ζωηρός. Το Μπουλ Τέρριερ χρειάζεται καθημερινή εκτόνωση και σαν κουτάβι είναι ικανό να «γκρεμίσει» ένα σπίτι αν δεν βρίσκει άλλους ενδιαφέροντες τρόπους να περάσει την ώρα του. Η μικρόσωμη ποικιλία είναι γενικά πιο ήπια και «βολική».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μορφολογικά μοναδικό, το Μπουλ Τέρριερ έχει ένα ασύγκριτο κεφάλι που θυμίζει…αυγό (!) απ` όποια μεριά και αν το κοιτάζει κανείς. Το ρύγχος του είναι κυρτό, χωρίς καθόλου «στοπ», και τα μάτια του μικρά, σχιστά και με διαπεραστική λάμψη στο βλέμμα τους. Τα αυτιά του είναι αρκετά μεγάλα, τριγωνικά και όρθια. Η γενική εντύπωση είναι αυτή της ακατάβλητης δύναμης και μιας εκπληκτικά ανεπτυγμένης μυϊκής διάπλασης που κάνει το ζώο να δείχνει απόλυτα συμπαγές και σφικτοδεμένο παντού. Η ουρά είναι κοντή και κρατιέται οριζόντια. Τα σκέλη κινούνται παράλληλα και η φυλή κινείται με χαρακτηριστικό αέρα ανωτερότητας, ζωηράδα και εκτεταμένο, άνετο διασκελισμό. Στα λευκά δείγματα ο μανδύας είναι ολόλευκος και τα χρωματιστά σημάδια επιτρέπονται μόνο στο κεφάλι, ενώ στα χρωματιστά άτομα τα λευκά σημάδια δεν πρέπει να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση. Το Μπουλ Τέρριερ έχει επιβλητική παρουσία και έντονη προσωπικότητα, «γεμίζοντας» το χώρο όπου βρίσκεται σαν αληθινός κυρίαρχος και με ένα αέρα σκύλου πολύ μεγαλύτερου απ` ότι είναι στην πραγματικότητα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Πείσμων και αρκετά «ξεροκέφαλος» σκύλος που θέλει να κάνει το δικό του, θα γίνει τυραννικός αν οι ιδιοκτήτες του δεν έχουν την ικανότητα να κερδίσουν το σεβασμό του με σταθερότητα, κατανόηση, αγάπη και επιμονή, αλλά ποτέ με τη βία (στην οποία αντιδρά με περισσότερη βία). Αν δεν του παρέχεται προστασία από το κρύο και την υγρασία, κινδυνεύει από κρυολογήματα. Αν και θα προστατεύσει τους δικούς του σε κάποια απειλή και θα προειδοποιήσει για απόπειρες διείσδυσης στο χώρο του, δεν είναι κλασσικός φύλακας και η εκπάιδευσή του στο  δάγκωμα εγκυμονεί κινδύνους: τα σαγόνια του Μπουλ Τέρριερ δεν αστειεύονται και δεν ανοίγουν εύκολα αν αποφασίσουν να κλείσουν γύρω από κάτι. Η συμβίωση του με άλλα σκυλιά και ζώα γίνεται υπό όρους και μόνο μέσα από υπεύθυνη ανατροφή.