ΜΠΩΣΕΡΟΝ

ΟΝΟΜΑ: Bergen de Bauce, Beauceron

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 44, Ομάδα 1 (Ποιμενικοί)

ΕΙΔΟΣ: Τσοπανόσκυλο που χρησιμοποιείται ιδίως στη φύλαξη προβάτων.

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο με κόκκινα (rouge) σημάδια ή τρίχρωμο «αρλεκίνου», δηλ. γκρίζο, μαύρο και κόκκινο (κυανομιγές μαύρο -merle- με μπρούτζινες περιοχές).

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος αρσενικών 65-70 εκ, θηλυκών 61-68 εκ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ήπιος και τολμηρός, με έμφυτη διάθεση προστασίας και αίσθηση ζωτικού χώρου, προσεκτικός, με έντονη επαγρύπνηση, υπεύθυνος, εκπαιδεύσιμος, αφοσιωμένος, χωρίς δυσπιστία, δειλία ή επιθετικότητα χωρίς λόγο, αξιόπιστος, με έντονη αυτοπεποίθηση που κάνει τις αντιδράσεις του προβλέψιμες, ασφαλής φύλακας και συνοδός, ακόμα και οδηγός τυφλών.

boseron2

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αρχέτυπο ποιμενικού σκύλου που υπάρχει στην κεντρική Ευρώπη επί αιώνες, πιθανόν συντέλεσε στην εξέλιξη του Γερμανικού Ποιμενικού και του Ντόμπερμαν. Γενναία δόση μολοσσοειδούς αίματος του χαρίζει ψυχραιμία και ευθυκρισία, δύναμη και στωικότητα. Στενός συγγενής του Μπερζέ της Μπρί (Μπριάρ) μοιράζεται την ίδια ευρύτερη περιοχή με αυτό. Τα χαρακτηριστικά «μπρούτζινα» (κόκκινα) σημάδια στο μανδύα του, έγιναν αφορμή για το άλλο δημοφιλές όνομα με το οποίο είναι γνωστό.: «Bas Rouge» = κόκκινα σοσόνια. Αδιάφθορος και πρόθυμος εργάτης, χρησιμοποιείται για την προστασία των κοπαδιών, σαν φύλακας οικογενείας και περιουσίας, οδηγός τυφλών και αστυνομικός / στρατιωτικός σκύλος. Έχει γίνει δημοφιλής και στις Η.Π.Α. Στη Γαλλική ταινία «The Bear» (Η Αρκούδα) μια εντυπωσιακή αγέλη 11 Μπωσερόν έκανε την εμφάνιση της στη μεγάλη οθόνη.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Σκύλος που χρειάζεται χώρο και τον καθαρό αέρα της εξοχής, παρά το γεγονός ότι είναι ευπροσάρμοστος και μετριοπαθής. Πρέπει να κοινωνικοποιείται έγκαιρα, να διδάσκεται τουλάχιστον βασική υπακοή και ν’ ανατρέφεται με σοβαρότητα, συνέπεια και κατανόηση, χωρίς να εξωθείται στη βιαιότητα. Έχει συναισθηματική καρδιά και η ζωή μακριά από τους οικείους του δεν του ταιριάζει.

ΥΓΕΙΑ: Σκύλος ανθεκτικός, αγροτικός, σωματικά τραχύς και αθλητικός, με ελάχιστες ανάγκες για περιποίηση και κοντό τρίχωμα που εύκολα διατηρείται σε καλή κατάσταση αν τρέφεται και γυμνάζεται σωστά. Πολύ υγιής, χρειάζεται έλεγχο για ισχιακή δυσπλασία. Μέση διάρκεια ζωής.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ιδανικός προστάτης και σύντροφος για οικογένειες που ζουν σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές και διατηρούν παραγωγικά ζώα. Χρειάζεται άσκηση, ελευθέρια κινήσεων και καθήκοντα για να είναι ευτυχής. Μπορεί να ζήσει εκτός σπιτιού με την προϋπόθεση ότι δεν στερείται την ανθρώπινη συντροφιά και αγάπη.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μικτός τύπος ποιμενικού -μολοσσσοειδούς, ρωμαλέος, μεγαλόσωμος και αρκετά ογκώδης χωρίς ποτέ να είναι βαρύς ή αδέξιος. Κινείται με χάρη, εργονομία και δύναμη μεγάλης γάτας. Δυνατό σφηνοειδές κεφάλι, συμπαγής και πανίσχυρος λαιμός, κοντό και στιλπνό τρίχωμα που μακραίνει λίγο περισσότερο στο πίσω τμήμα των σκελών, το κάτω μέρος του σώματος και την ουρά. Τα τρίχρωμα δείγματα («αρλεκίνοι» γκριζόμαυροι με κόκκινες περιοχές) είναι πιο σπάνια. Τα διπλά ψευδοδάκτυλα στα πίσω σκέλη είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά τύπου. Εύστροφος σκύλος με ταχείες αντιδράσεις αλλά και την απουσία πανικού που χαρακτηρίζει τη μολοσσοειδή,  είναι εξαιρετικά αξιόπιστος συνοδός και εντυπωσιακός σύντροφος με πιστή, ήρεμη και αξιαγάπητη φύση. Η εμφάνιση του αλλά και ο χαρακτήρας του εμπνέουν σεβασμό.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Παρ’ ότι μπορεί να εκπαιδευτεί στην άμυνα, οι οξύθυμες αντιδράσεις δεν είναι επιθυμητές για τον ποιμενικό της Μπως. Δεν γαβγίζει πολύ και η αξία του σαν φύλακας βρίσκεται κυρίως στην αποτρεπτική λειτουργία που προκαλεί η εμφάνιση και η δύναμη του. Δεν πρέπει να ανατρέφεται με σκληρότητα ούτε να γίνεται μονόχνοτος ή αντικοινωνικός. Η απομόνωση, η σωματική τιμωρία και το δέσιμο σε αλυσίδα μπορούν να τον κάνουν επικίνδυνο. Δεν συστήνεται σαν πρώτος σκύλος για απείρους κυνόφιλους ούτε μπορεί να ζήσει άνετα σε διαμέρισμα.