ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ

ΟΝΟΜΑ: Ντόμπερμαν (Dobermann)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γερμανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I No 143 Ομάδα 2 (Πίντσερ)

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο ή καστανό με σημάδια στο χρώμα της σκουριάς (πυρρόχρωμα).

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος: αρσενικό 68-72 εκ., θηλ. 63-68 εκ. Βάρος 40-45 / 32-35 κιλά.

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος, σκύλος εργασίας και προστασίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η φυλή εξελίχθηκε στη δεκαετία του 1870 από τον Φρήντριχ Λιούς Ντόμπερμαν, του οποίου φέρει το όνομα. Το αρχικό υλικό που χρησιμοποίησε στην εκτροφή του ήταν τα «χασαπόσκυλα» (πρώιμα Ροτβάϊλερ) και ποιμενικοί της Θουριγκίας. Άλλες επιμειξίες τελειοποίησαν το ζητούμενο, ένα σκύλο με οξύτατο ένστικτο προστασίας, ευέλικτο, ταχύ, άγρυπνο, ικανό για εκπαίδευση σε διάφορα καθήκοντα, άριστο οικογενειακό σύντροφο και συνοδό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στο κυνήγι και την ιχνηλασία, καθώς και για τον έλεγχο επιβλαβών ζώων. Καθιερώθηκε σαν αστυνομικός σκύλος στη Γερμανία στις αρχές του 1900 και υπηρέτησε στους δύο παγκόσμιους πολέμους, γνωρίζοντας έκτοτε εξάπλωση και μεγάλη δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο. Προικισμένος με μεγάλη προσαρμοστικότητα, αποτελεί μια από τις κορυφαίες φυλές εργασίας και συντροφιάς διεθνώς και είναι έμφυτα ικανός προστάτης, φύλακας χώρου και σωματοφύλακας.

doberman2ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Φιλικός και ήρεμος, αφοσιωμένος στην οικογένεια, φίλος και προστάτης αξιόπιστος ιδιαίτερα των παιδιών. Ο επιθυμητός από το πρότυπο χαρακτήρας είναι μέσου ταμπεραμέντου και οξύτητας, με μέσα επίπεδα αντίδρασης στο ερεθισμό και καλή επαφή με τον ιδιοκτήτη του. Υψηλά εκπαιδεύσιμο, το Ντόμπερμαν απολαμβάνει την εργασία και δεν είναι αργόσχολο. Ζωηρός, οξυδερκής, αποφασιστικός και πάντα πρόθυμος να φανεί χρήσιμος σε ότι του ζητηθεί, είναι γενναίος και ανθεκτικός, με γερά νεύρα. Τα ιδιαίτερα προσόντα της αυτοπεποίθησης και του θάρρους, καθώς και της ευστροφίας και της έντονης προσοχής σε οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του, είναι απαραίτητα τυπικά χαρακτηριστικά της φυλής.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ: Μέσου μεγέθους, ισχυρός και μυώδης, πρέπει να συνδυάζει κομψότητα και ρώμη με ισορροπία. Περήφανη κορμοστασιά και έκφραση, δύναμη χαρακτήρα που συνδυάζεται με ευγένεια, άψογη συμπεριφορά και αρχοντιά, ικανός για πολυσχιδή εργασία και χρησιμότητα στα πλαίσια του οικογενειακού σκύλου συνοδείας. Τετράγωνες αναλογίες (ύψος – μήκος σώματος) ταχύτητα, ευελιξία, επιμήκεις ελαστικοί μύες, κοντό και μονό τρίχωμα, κομψή και εργονομική κίνηση, κεφάλι σε σχήμα σφήνας χωρίς υπερβολικό στοπ, ισχυρές σιαγόνες, λαιμός κομψός και μυώδης, ράχη κοντή, ίσια και σταθερή, κομψό περίγραμμα, βαθύ στήθος (50% του ύψους), ανασυρμένη κοιλιά, καλές και ισόρροπες μεταξύ τους γωνιώσεις, σφιχτά πέλματα, κοντή (κομμένη) ουρά, σφιχτό δέρμα, εμφάνιση ούτε πολύ βαριά ούτε πολύ εκλεπτυσμένη, καλή χρωστική, σκουρόχρωμα μάτια, σκύλος με αυτοπεποίθηση και οξυδέρκεια, αξιόπιστος, αριστοκρατικός και δραστήριος, πολύ ευέλικτος, εύστροφος και αθλητικός.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ: Ήπια ιεράρχηση από μικρή ηλικία, αγωγή χωρίς σκληρότητα, υπομονή και κατανόηση, εκπαίδευση στην βασική υπακοή τουλάχιστον, δραστήρια ζωή και έντονα ενδιαφέροντα, προσεκτική ανατροφή και διατροφή ιδιαίτερα στα στάδια της νεότητας, κοινωνικοποίηση σε διάφορα περιβάλλοντα από κουτάβι. Η εκπαίδευση δεν πρέπει να ενισχύει ανεξέλεγκτα το οξύ ένστικτο προστασίας του Ντόμπερμαν ούτε να στρέφει το ταμπεραμέντο του σε οξύθυμες αντιδράσεις. Χρειάζεται ερεθίσματα όσο και πειθαρχία, έντονη άσκηση, (ελεύθερο καλπασμό, παιχνίδια επαναφοράς, κολύμπι, τροχασμό με τον οδηγό) και η τροφή του πρέπει να είναι πλήρης, εύπεπτη και ισορροπημένη σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Η ξηρή τροφή πρέπει να χωρίζεται σε δύο γεύματα ημερησίως (στον ενήλικο σκύλο) και να μουσκεύεται καλά με χλιαρό νερό είκοσι λεπτά πριν καταναλωθεί. Ελαιόλαδο και καροτίνη βοηθούν για την υγεία και την καλή εμφάνιση του τριχώματος του Ντόμπερμαν. (Στους χειμερινούς μήνες τα νεαρά ζώα ίσως χρειάζονται βιταμίνη C). Το κρεβάτι του σκύλου πρέπει να είναι παχύ και άνετο για να μη σχηματίζει κάλους στις αρθρώσεις. Στη φυλή παρουσιάζονται σπονδυλοαρθρίτιδες, καρδιομυοπάθειες και αιματολογικό σύνδρομο (Von Willembrand). Τα αναπαραγωγικά ζώα πρέπει να έχουν ελεγχθεί για την περίπτωση ισχιακής δυσπλασίας. Η φυλή μπορεί να ζήσει σε μικρές μονοκατοικίες και διαμερίσματα μόνο με την προϋπόθεση ότι αποφεύγονται τα μεγάλα διαστήματα απομόνωσης και ότι της παρέχεται καθημερινά η απαραίτητη άσκηση, την οποία απαιτεί η ιδιαίτερα αθλητική κατασκευή και η δραστήρια φύση του Ντόμπερμαν.