Ντόγκο Αρτζεντίνο (Dogo Argentino)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Αργεντινή

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 292. Μολοσσοειδή (τύπου μαστίφ). Ομάδα 2 (2.1)

ΧΡΩΜΑ: Λευκό

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 60-65 εκατοστά. Βάρος 37-43 κιλά.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο μεγάλου θηράματος και φύλακας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Άφοβος, ακαταπόνητος, πιστός, επίμονος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο Δρ. Αντόνιο Νόρες-Μαρτίνεζ διεξήγαγε στη δεκαετία του 1920 μια σειρά διασταυρώσεων με στόχο τη δημιουργία ενός σκύλου που θα είχε αρκετό θάρρος, αντοχή και πείσμα για το κυνήγι του αγριόχοιρου, του πούμα και του τζάγκουαρ. Με βάση τον παλιό μαχητικό σκύλο της Κόρδοβας από την Ισπανία ανέμιξε τον Γερμανικό Μολοσσό (Αρλεκίνο), το σκύλο των Πυρηναίων, το Αγγλικό Πόιντερ, τον Ιρλανδικό Λυκοθήρα και το Mαστίφ του Μπορντώ και δημιούργησε την πρώτη καθαρόαιμη φυλή με πατρίδα την Αργεντινή.

dogoargentino1

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Άσκηση, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση στην υπακοή, πειθαρχία.

ΥΓΕΙΑ: Καλή. Το κοντό τρίχωμα κάνει εύκολη τη φροντίδα. (Ο αισθητικός ακρωτηριασμός των αυτιών καλύτερα ν΄ αποφεύγεται, γιατί τα κακο-κομμένα αυτιά είναι μορφολογικό ελάττωμα).

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ώριμοι κυνόφιλοι με πείρα στην αγωγή μολοσσοειδών. Ο Αργεντίνος είναι επικίνδυνος αν στραφεί στην αγριότητα. Χρειάζεται υπεύθυνη ανατροφή, σεβασμό και ανθρώπινη παρουσία-συντροφιά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:Ανθρωποκεντρικός, μάλλον κυριαρχικός, με έντονο πείσμα και αίσθηση ιεραρχίας. Πολύ αφοσιωμένος στους οικείους του.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Βία, απομόνωση, σωματική τιμωρία, περιορισμός.

ΧΡΗΣΙΜΟΒΙΒΛΙΟ: “El dogo Argentino” A. Nores-Martinez, Έκδοση Albatros 1974.