ΟΥΪΠΠΕΤ -Whippet

ΟΝΟΜΑ: Ουίππετ (Whippet)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Αγγλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Ομάδα 10 (Λαγωνικοί) – Πρότυπο FCI Νο 162

ΧΡΩΜΑ: Οποιοδήποτε χρώμα ή ανάμιξη χρωμάτων.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Αρσενικοί 47-51 εκ. στο ακρώμιο, θηλυκές 44- 47 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Λαγωνικό δίωξης που κυνηγάει με την όραση (sighthound) και σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Οι πρόγονοι του Ουίππετ είναι αρχετυπικά λαγωνικά (λεβριέ) που ανήκουν ανάμεσα στις αρχαιότερες φυλές, με ιστορία χιλιάδων χρόνων και αρχαιοελληνικές καταβολές. Το “Γκρεϋχάουντ του λαού” εξελίχθηκε στην Αγγλία για το κυνήγι του λαγού, αν και η ικανότητά του στη σύλληψη τρωκτικών συναγωνίζεται και τον καλύτερο φωλεοδύτη. Πλάστηκε από την ανάγκη για ένα ευέλικτο, μικρόσωμο κυνηγόσκυλο δίωξης, που αποτελούσε την απάντηση του απλού ανθρώπου, του χωρικού και του λαθροθήρα στο “μονοπώλιο” που επέβαλε η κάστα των ευγενών στην ιδιοκτησία και χρήση λαγωνικών μόνο από τα μέλη του βασιλικού οίκου και τους προνομιούχους της εποχής. Γύρω στον 18ο και 19ο αιώνα η “άνθιση” των κυνοδρομικών αθλημάτων έφερε στο προσκήνιο αυτά τα σκυλιά, προϊόντα ανάμιξης μικρόσωμων γκρεϋχάουντ και τέρριερ. Η έλευση των μορφολογικών διαγωνισμών εξευγένισε την εκτροφή, με την επίδραση του Μικρού Ιταλικού λαγωνικού, που εκλέπτυνε το πρώιμο Ουίππετ και συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ο Όμιλος για τη φυλή ιδρύθηκε το 1899. Το πιο δημοφιλές λεβριέ σε όλο τον κόσμο σήμερα συνδυάζει πρακτικό μέγεθος και έντονη γοητεία: Ουίππετ έχουν κατακτήσει τον τίτλο “Καλύτερος Έκθεσης” στο Crufts (1992), στην Παγκόσμια Έκθεση της FCI (1980) και στις κορυφαίες εκθέσεις κύρους παγκοσμίως…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ευγενικός, συναισθηματικός, φιλικός, τρυφερός με τους οικείους του, ο τέλειος σύντροφος, ο “ευτυχισμένος πρίγκιπας” των σκύλων. Η κακία, η δειλία, η επιθετικότητα του είναι άγνωστες. Προσαρμόζεται με προθυμία και ενθουσιασμό σε κάθε στυλ οικογενειακής ζωής που συγχρόνως του εξασφαλίζει τουλάχιστον το μίνιμουμ αθλητικής δραστηριότητας. Άψογος στην συμπεριφορά του οπουδήποτε, αλλά χρειάζεται έλεγχο του ενστίκτου του για τρέξιμο, που μπορεί να του δημιουργήσει κινδύνους στο αστικό περιβάλλον. Πρέπει πάντοτε να είναι δεμένος με τον οδηγό του μέσα στην κυκλοφορία. Πολύ συμβιωτικός με άλλα ζώα, αρκεί να μην του δίνουν αφορμή για καταδίωξη.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Τα λεβριέ έχουν ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και “ψυχή” που ελκύει και ταιριάζει σε ειδικές περιπτώσεις κυνοφίλων. Το Ουίππετ είναι πιο κατάλληλο από τα λαγωνικά ως οικογενειακός σύντροφος, αλλά προϋποθέτει κατανόηση για τις ανάγκες του που είναι έντονη συντροφικότητα, άθληση, ποιοτική διατροφή, κοινωνικοποίηση και αγωγή. Νιώθει “σαν ψάρι στο νερό” όταν κουλουριάζεται σε μια αγαπημένη αγκαλιά όσο και όταν τρέχει ασυγκράτητο σ΄ ένα λιβάδι και για την ευτυχία του χρειάζεται και τα δύο εξ΄ ίσου. Έντονα εκδηλωτικό σκυλί, απεχθάνεται τη μοναξιά και εκφράζεται με διακριτικότητα και ευγένεια, αρκεί να βρίσκεται δίπλα σας και να μοιράζεται τα πάντα μαζί σας – ιδιαίτερα δε ένα αναπαυτικό κρεβάτι! Εκτός από το βούρτσισμα με το ειδικό λαστιχένιο γάντι, που κάνει συγχρόνως μασάζ, το τρίχωμα του Ουίππετ δεν χρειάζεται ειδική φροντίδα.

whippet1

ΥΓΕΙΑ: Σιδερένια! Το Ουίππετ ζει πολλά χρόνια και όταν διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση με καθημερινό ελεύθερο καλπασμό (παρ΄ ότι ζει άνετα και στο διαμέρισμα, η πεντάλεπτη βόλτα γύρω από το τετράγωνο με το λουρί, δεν επαρκεί βέβαια για τις ανάγκες του) οι φροντίδες περιορίζονται στο ελάχιστο. Μερικά άτομα είναι “μίζερα” στο φαγητό τους, ενώ άλλα υπερβολικά λαίμαργα και η δίαιτά τους πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα. Ορισμένα έχουν εγγενή προδιάθεση για αλωπεκία (τοπική απώλεια τριχώματος) και αιμοπηκτικά σύνδρομα, αλλά η φυλή είναι γενικά απαλλαγμένη από κληρονομικές ασθένειες. Κινδυνεύει όμως από τραυματισμούς (ιδιαίτερα των άκρων) σε υψηλή ταχύτητα και τα νεαρά ζώα δεν πρέπει να τρέχουν ανεξέλεγκτα σε ανώμαλο έδαφος. Μια παραλία με άμμο είναι ιδανική επιφάνεια εκτόνωσης για το Ουίππετ και το κολύμπι το γυμνάζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Έχει κληρονομήσει την ηλιόχαρη φύση του Γκρεϋχάουντ και αισθάνεται θαυμάσια στο ελληνικό καλοκαίρι, αν και το χειμώνα χρειάζεται, σε ορισμένες περιπτώσεις και περιοχές, προστασία από το κρύο και τη βροχή. Ο χώρος ύπνου του Ουίππετ πρέπει να είναι αναπαυτικός, μακριά από ρεύματα και υγρασία. Υποφέρει από την ξηρότητα και την ατμοσφαιρική σκόνη, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων του, της κινητήριας δύναμης ενός φυσικού δρομέα. Το δέρμα του είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο στις αμυχές. Τα νύχια του πρέπει να διατηρούνται κοντά για την ευστάθεια που χρειάζεται όταν τρέχει. Καλό είναι να προσθέτετε μια κουταλιά ελαιόλαδο στην τροφή του καθημερινά.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Οικογένειες με ασφαλή περίφραξη κήπου και με ώριμα παιδιά που ξέρουν να φερθούν με ευγένεια σε έναν σκύλο και απολαμβάνουν την φυσική ζωή, τις εκδρομές και την σωματική άσκηση στον καθαρό αέρα. Μια μονοκατοικία στη θάλασσα είναι τέλειο περιβάλλον για το Ουίππετ (και στη χώρα μας υπάρχουν πολλές). Παρόλο που μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, η καθημερινή του άσκηση χρειάζεται χρόνο. Είναι ασφαλέστερο να περιορίζεται σε ειδικό χώρο (crate) όταν λείπουμε, γιατί όταν βαριέται “μασουλάει” οτιδήποτε και μπορεί να τραυματισθεί πηδώντας από μεγάλο ύψος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Εκπληκτική αναλογία βάρους / ισχύος, χαρακτηρίζει το ταχύτερο σκυλί στην κατηγορία του (φτάνει τα 55- 60 χλμ/ω).

Εξαιρετικά μυώδης και κομψός, αστραπιαία ταχύς με οξύτατα αντανακλαστικά, ευέλικτος και ικανός για απότομες αλλαγές κατεύθυνσης συνδυάζει δύναμη και χάρη, αντοχή και εκρηκτική επιτάχυνση. Χτισμένο με επιμήκεις καμπύλες γραμμές είναι υπόδειγμα εργονομίας και αποτελεσματικότατος κυνηγός. Τα μικρά, κομψά αφτιά και η μακριά, φιδίσια ουρά του είναι αεροδυναμικά εξαρτήματα που συμπληρώνουν τα ισχυρά του σκέλη, το βαθύ στήθος και την ατσάλινη οσφύ που δίνουν την προωθητική δύναμη. Ο λεπτός, κομψός λαιμός φέρει ένα κεφάλι μακρύ, λεπτό και ευαίσθητα σμιλευμένο, με θερμή και έντονη έκφραση στα λαμπερά μάτια. Οι καρποί και τα πέλματα είναι ειδικευμένα όργανα που διοχετεύουν στο έδαφος μια κίνηση εκπληκτικής ισχύος και εξαιρετικής χάρης (όταν βαδίζει) ενώ όταν τρέχει, το Ουίππετ γίνεται μια θολή εικόνα σε “χαμηλή πτήση”.  Το κοντό, λείο τρίχωμα δίνει το τελικό φινίρισμα σ΄ αυτή την αγωνιστική μηχανή από σάρκα και οστά. Το μικρό μέγεθος, η ελκυστική του πολυχρωμία, ο θαυμάσιος χαρακτήρας και η προσαρμοστικότητά του, έχουν κάνει το Ουίππετ μπεστ σέλλερ ανάμεσα στα λεβριέ ενώ συγχρόνως εξακολουθεί να διαλύει τον ανταγωνισμό στις κούρσες ταχύτητας και στο πρακτικό κυνήγι (λαγός, αγριοκούνελο). Χωρίς υπερβολή, το Ουίππετ είναι τέλειο σαν είδος και η απόδειξη βρίσκεται στους τόσους εκπροσώπους της φυλής που βγαίνουν από το στίβο των εκθέσεων για να ριχθούν στον αγώνα ταχύτητας και το αντίστροφο, με την ίδια επιτυχία, αφού μορφολογικά η φυλή αποτελεί “χρυσό” συνδυασμό χωρίς υπερβολές. Διαφορές τύπου, υπάρχουν μεταξύ δειγμάτων Αγγλικής, Αμερικανικής και Σκανδιναβικής εκτροφής (κυρίως) αλλά είναι πρακτικά αμελητέες ως προς την ουσία της κατασκευής ενός τυπικού Ουίππετ.

whippet2

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η φυλή δεν είναι “κλασικά” υπάκουη αλλά έντονα ενστικτώδης και η αγωγή της πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα, με τρυφερότητα, κατανόηση και ευελιξία- χωρίς την παραμικρή χρήση σωματικής βίας. Επίσης το Ουίππετ δεν μπορεί να ζήσει δεμένο, περιορισμένο σε μικρό χώρο ή στο μπαλκόνι: θα βρει τρόπο να αποδράσει ή να “αυτοκτονήσει” πηδώντας από τον τελευταίο όροφο, αν το εξωθήσετε εκεί. Μην διανοηθείτε ποτέ να το αφήσετε να τριγυρνάει ελεύθερο δίπλα σας στην πόλη: είναι σαν να προκαλείται το ατύχημα να συμβεί… Το δέρμα στην περιοχή του λαιμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και στη φυλή πρέπει να χρησιμοποιείται το ειδικό κολάρο – ποτέ “πνίχτης” από αλυσίδα. Αιματώματα, κράμπες και μικροτραυματισμοί είναι πολύ συχνά σ΄ αυτόν τον τετράποδο αθλητή και χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Ορισμένα κυριαρχικά αρσενικά πρέπει να πειθαρχούνται στη συμβίωσή τους με άλλα σκυλιά και η παρουσία γάτων στο σπίτι είναι μια υπόθεση με απρόβλεπτη εξέλιξη. Η φυλή είναι αποκλειστικά οικόσιτη: Τα Ουίππετ δεν ευδοκιμούν στο σκυλόσπιτο.