Ο γάιδαρος στη …στέγη! Ένα παράλογο έθιμο..

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τέλος στο παράνομο έθιμο του ανεβάσματος γαϊδουριών με σχοινιά στις ταράτσες των σπιτιών που συνήθως συμβαίνει την Πρωτομαγιά στα χωριά Γαλήνη, Κυνίδαρος επιχειρεί να βάλει φέτος η Φιλοζωική Νάξου που σε επαφή με τον Δήμο, την Αστυνομία και την Εισαγγελία του νησιού έχει επισημάνει ότι αυτό είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης και πως πρέπει να συλληφθούν όσοι επιχειρήσουν να ταλαιπωρήσουν έτσι τους όνους.

Θυμίζουμε ότι από το 2012 είχαμε κάνει εκτενή αναφορά σε αυτό το παράλογο έθιμο που διοργανώνουν μάλιστα «πολιτιστικοί» σύλλογοι αν και μόνο κακοποίηση είναι για τα ίδια τα ζώα. Τότε χαρακτήρισαν την αντίδραση μας και το αίτημα μας για την κατάργηση του «αστικές υστερίες». Μας είπαν μάλιστα ότι εμείς δεν καταλαβαίνουμε από αυτά γιατί ζούμε στις πόλεις!

Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Νάξου, Ματίνα Ιωαννίδου, που δίνει τη δική της μάχη στο νησί υπερασπιζόμενη η ίδια και οι λιγοστοί φιλόζωοι ζώα τα οποία υποφέρουν κατέθεσε επιστολή στον Δήμο Νάξου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού και στα Αστυνομικά Τμήμα υπενθυμίζοντας το αυτονόητο (τι ορίζουν οι νόμοι 4039/2012 και τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/2014) και απέσπασε εκ μέρους όλων τη δέσμευση πως η νομοθεσία θα τηρηθεί.

Όπως πολλές φορές έχουμε πει τα έθιμα έχουν «πλάκα», «χαβαλέ» και μας δένουν με το παρελθόν και τις ρίζες μόνο όταν αφορούν ενήλικους ανθρώπους οι οποίοι συναινούν απολύτως σε αυτά.

Τα ζώα όμως δεν επιλέγουν μόνο υφίστανται και φιλοζωικοί φορείς παντού στην Ελλάδα παλεύουν να βάλουν ένα τέλος στην «παραδοσιακή» τους κακοποίηση π.χ. ταυροθυσίες, τελετουργικές σφαγές κ.ά.

Αν τα επιχειρήματα μας δεν σας πείθουν στα δημοσιεύματα που ακολουθούν θα πληροφορηθείτε κάποιες από τις παραδόσεις της Ελλάδας οι οποίες είχαν στο επίκεντρο τον βασανισμό στην κυριολεξία πλήρως συναισθανόμενων πλασμάτων.

Πηγή φωτό: http://taxidiblog.blogspot.gr