ΠΑΠΙΓΙΟΝ- Epagneul Nain Continental – Papillon

ΟΝΟΜΑ: Epagneul Nain Continental – Papillon

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία/Βέλγιο

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Ομάδα 9 (Σκύλοι συντροφιάς) – Πρότυπο FCI Νο. 77

ΧΡΩΜΑ: Δίχρωμο, άσπρο και μαύρο, άσπρο και κόκκινο. Τρίχρωμο (ασπρόμαυρο με πυρρόχρωμα σημάδια). Επιτρέπονται όλες οι αποχρώσεις εκτός από καστανό- συκωτί. Είναι επιθυμητή η συμμετρική κατανομή των χρωμάτων, με λευκή λωρίδα στο πρόσωπο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: 20- 28 εκ.

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αρχαίος, σταθεροποιημένος και κλασικός τύπος μικρόσωμου σπάνιελ. Το μικρό (Nain) Επανιέλ του Βελγίου φέρεται ως ο πρόγονος του Παπιγιόν (που το όνομά του σημαίνει «πεταλούδα»- από το σχήμα που παρουσιάζουν τα αφτιά του). Η φυλή έχει αποθανατιστεί σε πολλούς πίνακες μεγάλων ζωγράφων και πορτραίτα της Αυλής. Ήταν ευνοούμενη της αριστοκρατίας ήδη από το 1700, το αγαπημένο σκυλί της Μαρίας Αντουανέτας και της Μαντάμ Πομπαντούρ. Εκτρέφεται σαν σκύλος του σπιτιού επί αιώνες και έχει εξελιχθεί ιδανικά για το ρόλο του οικογενειακού συντρόφου, αν και παλιότερα διέπρεπε παράλληλα και στο κυνήγι τρωκτικών (προερχόμενο από μεγαλύτερα κυνηγετικά επανιέλ). Στη Γαλλία αποκαλούνται επίσης «σκιουράκια» (Chien Ecureuil) γιατί η ουρά τους μοιάζει με του σκίουρου. Το Παπιγιόν είναι η ποικιλία του Επανιέλ-Νάνου της Ηπειρωτικής Ευρώπης που έχει όρθια αφτιά. Η άλλη ποικιλία, που ονομάζεται «Φάλεν» (Phalene), είναι πανομοιότυπη (το πρότυπο της φυλής είναι ένα) εκτός από τα αφτιά, που στο Φάλεν (που το όνομα του σημαίνει «νυχτοπεταλούδα»), είναι πεσμένα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ζωηράδα, μεγάλη νοημοσύνη και εκπαιδευσιμότητα, φιλική διάθεση χωρίς καθόλου επιθετικότητα ή δειλία. Σκυλί δραστήριο, άγρυπνο και πρόθυμο να ανταποκριθεί, χωρίς συμπλέγματα, με ισορροπημένο ταμπεραμέντο. Έντονα εκφραστικό, με περήφανη στάση και έναν αέρα αυτοπεποίθησης, αξιοπρέπειας, ευγένειας και ικανότητας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Παπιγιόν είναι σκύλος αποκλειστικά οικιακού περιβάλλοντος, από τις αρχαιότερες φυλές συντροφιάς της Ευρώπης. Ζει μαζί με την οικογένειά του σαν σύντροφος σπιτιού και παρότι διατηρεί υψηλό ένστικτο κυνηγίου- παιχνιδιού και είναι έντονα αθλητικός, δεν μπορεί να ζήσει έξω, στο ύπαιθρο, στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι. «Οικονομικό» σε ανάγκες διατροφής, είναι λιτοδίαιτο, ανθεκτικό, υγιές, και μετριοπαθές στις συνήθειές του. Χρειάζεται ζωηρή άσκηση και παιχνίδι, με έντονα ερεθίσματα για το εύστροφο μυαλό του που δεν πρέπει να μένει αργόσχολο. Το τρίχωμά του απαιτεί τακτική φροντίδα αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Πάνω απ` όλα, πρέπει να του προσφέρεται οικογενειακή ανατροφή και κοινωνική διαπαιδαγώγηση χωρίς καταπίεση και υπερπροστατευτικότητα: το Παπιγιόν είναι σκύλος με έντονη παρουσία και προσωπικότητα και πολλές ικανότητες, συμπυκνωμένος σε μικρό, πρακτικό μέγεθος.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική. Όταν διατρέφεται με καλής ποιότητας δίαιτα και ασκείται ικανοποιητικά, το Παπιγιόν διατηρείται σε άριστη φόρμα και ευεξία μέχρι το βαθύ γήρας – και ζει πολλά χρόνια. Δεν πάσχει από γνωστές κληρονομικές ασθένειες αν και – σπάνια- μερικά άτομα έχουν παρουσιάσει αιμοπηκτικές ανωμαλίες. Με καθημερινό βούρτσισμα, το φυσικό στιλπνό του τρίχωμα διατηρείται σε καλή κατάσταση, με την προϋπόθεση ότι αφαιρούνται τα ξένα σώματα και δεν αφήνεται να μπερδευτεί και να σπάσει. Οι «φράντζες» στ΄ αφτιά, που δημιουργούν την οπτική εντύπωση πεταλούδας με ανοικτά φτερά, είναι πολύ σημαντικές για την τυπική εικόνα της φυλής και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίησή τους. (Λίγο ελαιόλαδο στην τροφή του είναι ευεργετικό για το τρίχωμα).

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Παπιγιόν μπορεί να ζήσει παντού, σε οποιοδήποτε κλίμα και να προσαρμοστεί σε κάθε στυλ ζωής, αρκεί να βρίσκεται μαζί με τους οικείους του μέσα στο σπίτι και να απολαμβάνει την συντροφιά τους. Συμβιώνει άνετα με άλλα ζώα και έχει καλή διάθεση, ανεκτικότητα και αυτοκυριαρχία μεγάλου σκύλου χωρίς τα συμπλέγματα κατωτερότητας που ορισμένες φορές εμφανίζουν τα μικρόσωμα σκυλιά. Η συμπεριφορά του με τα παιδιά είναι εξαιρετική και απολαμβάνει την έντονη κοινωνική ζωή- δεν είναι μονόχνοτος ή εσωστρεφής. Στο διαμέρισμα βρίσκει πάντα κάτι να ασχοληθεί και δεν δημιουργεί προβλήματα (είναι ενστικτώδες, καθαρό και τακτικό ζώο) αρκεί να βγαίνει συχνά βόλτα καθημερινά και να ασκείται αρκετά. Δεν αντιπαθεί το νερό και μπορεί να μάθει να κολυμπάει πολύ καλά!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Από όλες τις μικρόσωμες φυλές, το Παπιγιόν ξεχωρίζει με την υψηλή του εκπαιδευσιμότητα και ευστροφία. Ευέλικτο μυαλό σε ευλύγιστο σώμα, διαπρέπει στο μινι- ατζίλιτυ και πρωταγωνιστεί στην διαγωνιστική υπακοή, βάζοντας τα γυαλιά σε πολλές «κλασικές» μεγαλόσωμες φυλές εργασίας. Σκύλος με υψηλό δείκτη απόλαυσης και ανταπόκρισης, λατρεύει να ευχαριστεί τους κυρίους του και να κερδίζει τον έπαινό τους με την επιμέλεια και τις ικανότητές του σε ότι του ζητηθεί. Πολύ καλοφτιαγμένος και εργονομικός σωματικά, έχει εκπληκτική ελαστικότητα και αλτικές ικανότητες. Ο ελαφρύς σκελετός του δεν είναι υπερβολικά λεπτεπίλεπτος, ούτε εύθραυστος- το Παπιγιόν είναι ένα κυνηγετικό σπάνιελ σε σμίκρυνση χωρίς τα ελαττώματα του νανισμού. Το τρίχωμά του είναι μακρύ, μεταξένιο και πλούσιο, με φυσική γυαλάδα και αέρινη εμφάνιση, σε πολύ ελκυστικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Το κεφάλι του είναι πολύ όμορφο, αρμονικό και καλοσμιλεμένο. Τα αφτιά με τις πλούσιες φράντζες ανοίγουν προς τα πάνω και πλάγια σαν φτερά πεταλούδας και η επιθυμητή λευκή λωρίδα στο πρόσωπο ενισχύει την οπτική εντύπωση πως αποτελεί σήμα κατατεθέν του Παπιγιόν. Ελαφίσιο στις κινήσεις, διακριτικό και ελαφροπάτητο, καθαρό σαν γάτα και τυπικά «γαλλικό» στις συνήθειες και τους καλούς τρόπους, το Παπιγιόν αγαπιέται από ανθρώπους με γούστο και αυτοπεποίθηση, που εκτιμούν πόσα πολλά προσφέρει ένας σκύλος μικρός σε δέμας αλλά «μεγάλος» σε όλα τα άλλα. Πολύ δημοφιλής σ΄ όλο τον κόσμο για την ομορφιά και το χαρακτήρα του, που είναι υποδειγματικός και χωρίς προβλήματα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Παπιγιόν δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται υπερπροστατευτικά, σαν άψυχη «κούκλα» ή υποκατάστατο παιδιού. Η προσωπικότητά του είναι ώριμη και παρ΄ ότι έχει έντονα διασκεδαστική διάθεση και χιούμορ, δεν είναι παιχνίδι: η υψηλή του ευφυία χρειάζεται τον ανάλογο σεβασμό και απασχόληση με δημιουργικό τρόπο. Λατρεύει την κοινωνική ζωή και δεν πρέπει να ζει απομονωμένο ή έγκλειστο. Ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση με ενθουσιασμό και ελέγχεται χωρίς αυστηρότητα, αφού είναι πολύ καλός δέκτης που διαισθάνεται και προσλαμβάνει τον έπαινο και την αποδοκιμασία. Με λίγη ενθάρρυνση και κατανόηση, το καλό Παπιγιόν μπορεί να κάνει οτιδήποτε – και να το κάνει καλά… ( εκτός από το να παίξει το ρόλοι του «κακού» – δεν έχει ένστικτο φύλακα, παρ΄ ότι έχει ένστικτο χώρου!). Με μια επιφύλαξη: μην αγοράσετε Παπιγιόν από «τυχαία» πηγή – το ωραιότερο προσόν της φυλής είναι ο εξαιρετικός χαρακτήρας της, το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί παρά μόνο ένας υπεύθυνος εκτροφέας.