Παραγράφηκαν οι ποινές των συμμετεχόντων στις κυνομαχίες στην Κατερίνη!

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4198/2013 οι ούτως ή άλλως μικρές ποινές που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στους 13 από τους 17 συλληφθέντες οι οποίοι εντοπίστηκαν να παίρνουν μέρος με τα σκυλιά τους ή να παρακολουθούν κυνομαχίες στην Κατερίνη στις 2 Μαρτίου του 2013 έμειναν ατιμώρητοι καθώς τα αδικήματα τους παραγράφηκαν.

KateriniKynomaxies2013 (10)

To ένα σκυλί που βλέπετε βρέθηκε νεκρό έξω από την αρένα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό των υποθέσεων των τεσσάρων εκ των κατηγορουμένων αλλά κανείς τους δεν παρέστη στο δικαστήριο.  Στη δίκη παρέστη μόνο ο δικηγόρος του άνδρα ο οποίος είχε μετατρέψει τον στάβλο (που βρίσκεται έξω από την πόλη της Κατερίνης πίσω από το κέντρο διασκέδασης «Πιερίδα») σε αρένα, ο οποίος ανεπιτυχώς προσπαθούσε να πείσει όλους ότι η αρένα ήταν μια λυόμενη κατασκευή, που την είχαν βάλει κάποιοι εν αγνοία του (;) καθώς εκείνος βρισκόταν στην διπλανή καφετέρια, η είσοδος της οποίας απείχε μόλις δύο μέτρα από τον χώρο όπου έβαζαν τα σκυλιά να δαγκώνονται μέχρι θανάτου.

KateriniKynomaxies2013 (5)

Ο κουβάς με το ματωμένο νερό και τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούσαν για να καθαρίζουν τα κορμιά των σκυλιών.

Μάλιστα ο δικηγόρος του Θεόδωρου Μ. ισχυρίστηκε ότι αυτός ο ξύλινος στίβος μάχης ντυμένος με κόκκινη μοκέτα ο οποίος ήταν περιμετρικά καλυμμένος με τάβλες για να μην πέφτουν από την αρένα τα σκυλιά που μονομαχούν ήταν απλά μια κατασκευή για να «παίζουν» τα ζώα και προσπαθούσε να βγάλει «τρελούς» τον κτηνίατρο, τον αστυνομικό και την εκπρόσωπο του φιλοζωικού σωματείου που είχαν πάει επί τόπου και είδαν και τον χώρο και τα ζώα. Ο Θεόδωρος Μ. άλλωστε ήταν ο μόνος που καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό με ποινή φυλάκισης μόλις 8 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 2 Μαρτίου 2013 σε αυτό τον στάβλο μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε στο Α.Τ. Κατερίνης και μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν 13 Έλληνες και τέσσερις υπήκοοι της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (F.Y.R.O.M.).

KateriniKynomaxies2013 (1)

Το ένα από τα σκυλιά που ήταν στην αρένα εκείνη την ώρα.

Η μικρή αστυνομική δύναμη – μόλις 6 άτομα – που έστειλε η Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας είχε ως αποτέλεσμα και ελάχιστοι από τους περίπου 150 άνδρες που συμμετείχαν στις κυνομαχίες να συλληφθούν αλλά και να μην προλάβουν οι αστυνομικοί να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα μετά ο οποία οι συμμετέχοντες έφυγαν με τα χρήματα από τα στοιχήματα.

KateriniKynomaxies2013 (7)

Το ένα από τα δύο ζώα που εκείνη την ώρα ήταν στην αρένα.

Η πλημμελής από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπιση του θέματος είχε ως αποτέλεσμα τις πολύ μικρές ποινές πρωτόδικα καθώς οι συλληφθέντες ισχυρίζονταν ότι τα ζώα, που ήταν τραυματισμένα, ήταν έτσι επειδή είναι κυνηγόσκυλα.

Η Γλυκερία Βασιλειάδου, που ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, και τότε πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» κλήθηκε από την Αστυνομία για να παραλάβει τα έξι σκυλιά, που είχαν κατασχεθεί, κάποια εκ των οποίων αιμορραγούσαν από τα τραύματα.

Και ήταν εκείνη – όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr – που τράβηξε τις δεκάδες φωτογραφίες της αρένας με τους προβολείς, τους κουβάδες με το ματωμένο νερό και τα σφουγγάρια με τα οποία καθάριζαν τα κορμιά των σκυλιών, τους ορούς και φυσικά τα καταματωμένα ζώα.

KateriniKynomaxies (1)

Σημάδια από παλιότερα δαγκώματα και άλλες μάχες.

Θυμίζουμε ότι ένα Πίτμπουλ είχε βρεθεί νεκρό έξω από τον στάβλο, ένα δεύτερο πέθανε λίγους μήνες μετά σε κτηνιατρείο της Κατερίνης όπου παρέμενε για νοσηλεία, ένα τρίτο επεστράφη στον ιδιοκτήτη του με εντολή εισαγγελέα (!) και τα υπόλοιπα τέσσερα από τα κατασχεθέντα δόθηκαν για υιοθεσία μήνες μετά με μέριμνα του σωματείου «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ».

KynomaxiesKaterinis2013 (50)

Ένα από τα σκυλιά που βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητα των συλληφθέντων.

Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων στο δικαστήριο που έγινε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας είχαν ισχυριστεί ότι τους παρέσυραν, ότι δεν γνώριζαν ότι θα έβλεπαν κυνομαχίες ενώ μεταξύ των θεατών ήταν και παράνομοι εκτροφείς Πίτμπουλ που συνεχίζουν ανενόχλητοι τις δραστηριότητες τους σε Κατερίνη και Λαύριο όπως αποδείχτηκε από το μικροτσίπ που έφερε ένα από τα κατασχεθέντα σκυλιά.

KynomaxiesKaterinis2013 (53)

Το πτώμα του σκύλου που βρέθηκε πεταμένο έξω από την αρένα.

Δυστυχώς σε κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν απαγορεύτηκε η απόκτηση ζώου στο μέλλον και είναι βέβαιο πως ότι έκαναν θα το διαπράξουν και πάλι.

Τι λέει ο νόμος 4198/2013

Στο άρθρο 8 παράγραφος 3 του νόμου 4198/2013 που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2013 περί αποσυμφόρησης των φυλακών αναφέρεται ότι «α. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεστεί μέχρι 31.8.2013: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές… β. Οι δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου…».

KateriniDikastiria

Φιλόζωοι έξω από τα δικαστήρια της Κατερίνης τον Μάρτιο του 2013 ζητούν την τιμωρία των δραστών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 8 παρ. 4 του ίδιου νόμου «α. Ποινές στερητικές τις ελευθερίας διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών… β. Οι μη εκτελεσθείσες κατά τα ανωτέρω αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου…».

KynomaxiesKaterinis2013 (52)

Οι δράστες δεν επιβαρύνθηκαν ούτε με τα κτηνιατρικά έξοδα αν και τα σκυλιά έμειναν για πολύ καιρό στο κτηνιατρείο για να συνέλθουν.

Στις 23/9 είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση για την ίδια υπόθεση του Γρηγόριου Π. κατοίκου Κατερίνης οποίος τότε δεν είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας εντούτοις η δίκη του αναβλήθηκε λόγω των εκλογών αλλά όποια ποινή του θα παραγραφεί λόγο του νόμου 4198/2013.

Πηγή : http://www.zoosos.gr/