ΠΚΣ: Καταγγελία για διαδικτυακή πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων!

ktiniatrikaΟ Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προχώρησε σε καταγγελία (έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα σε  ΕΟΦ και Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για την πράνομη διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου ενώ προσώρησε και στην απόστολή εξώδικων προς τα καταστήματα που παρανομούν.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο της καταγγελίας:

Προς

Τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων
Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας Φαρμάκων
Λεωφόρος Μεσογείων 284 – Αθήνα

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 1094

Θέμα: Καταγγελία παράνομης πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου

Λάβαμε γνώση ότι στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικές σελίδες συγκεκριμένων φαρμάκων και καταστημάτων πώλησης προϊόντων κατοικιδίων ζώων (Pet Shop) μέσω των οποίων παρανόμως πωλούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία φαρμακευτικά σκευάσματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ν.2538/1997 ως ισχύει σήμερα, η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων διενεργείται από τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών ύστερα από σχετική άδεια που χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 του αυτού νόμου.
Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν.2538/1997 ως ισχύει σήμερα η λιανική πώληση ή διάθεση κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σε άλλους χώρους ή με άλλους τρόπους, πλην των αναφερομένων στις παρ. 1 και 2 απαγορεύεται.
Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.2538/1997 ως ισχύει σήμερα, στη λιανική πώληση τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα διατίθενται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου.
Με βάση τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων είναι προφανές ότι η λιανική πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνον εντός των καταστημάτων που έχουν τη σχετική άδεια ή σε όποιους χώρους κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται άδεια (αγροτικά κτηνιατρεία, φαρμακεία κλπ.) μετά από κτηνιατρική συνταγή, απαγορευομένης της πώλησης ή διάθεσης σε άλλους χώρους ή με άλλους τρόπους.
Συνεπώς, απαγορεύεται η μέσω διαδικτύου διάθεση φαρμάκων με τόπο συναλλαγής τον χώρο του παραλήπτη, βεβαίως χωρίς κτηνιατρική συνταγή και σε κάποιες περιπτώσεις, όταν αφορά «Pet shop», χωρίς ο αποστολέας να διαθέτει άδεια λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.
Επειδή ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει υποχρέωση βάσει των σκοπών του Καταστατικού αφενός την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της υγείας και ευζωίας των ζώων, αφετέρου την καταπολέμηση πράξεων αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των κτηνιάτρων που αποδέχονται και τηρούν την νομιμότητα.
Επειδή στο παρελθόν με έγγραφες καταγγελίες ζητούσαμε να διερευνήσετε για το αυτό θέμα επί συγκεκριμένων καταστημάτων κατοικιδίων ζώων, χωρίς όμως να λάβουμε ποτέ απάντηση για τυχόν ενέργειές σας.
Επειδή συνημμένως σας υποβάλλουμε κατάσταση καταστημάτων προϊόντων κατοικιδίων ζώων και φαρμακείων που σε αναρτημένες ηλεκτρονικές σελίδες προβάλλουν την πώληση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου και την αποστολή στο χώρο του παραλήπτη, τα οποία συνοπτικώς αναφέρουμε κατωτέρω:

1. Μουφλουζέλης Ευστράτιος (Καλλονή Λέσβου)
2. Ψάλλας Γεώργιος (Καραθοδωρή 3 – Αθήνα)
3. «Νικολάου Α. & Σία Ο.Ε.» (Αχαρνών 471 και Δερβενακίων 47 – Αθήνα)
4. Τουζένης Γεώργιος (Ιερά Οδός 356 – Αιγάλεω)
5. «Petmania» (Ρέθυμνο Κρήτης)
6. Ειρήνη Σοφούλη (Αγίας Παρασκευής 27Β – Πλατεία Κολιάτσου, Αθήνα)
7. Γρηγόριος Σαμόλης (Παρλαμά 56 – Ηράκλειο Κρήτης)
8. Μπένος Παναγιώτης (Ευφράνορος 35 – Παγκράτι, Αθήνα)
9. “Pets happy”
10. «Κωνσταντίνος Καπίρης – Εμμανουήλ Καπίρης Ο.Ε. (Λεωφ. Κηφισού 79 – Άγιος Ιωάννης Ρέντη)
11. «Ροντόπουλος Δημήτριος & Σία Ο.Ε.» (Λεωφ. Κηφισίας 286 – Κηφισιά)
12. Φαρμακείο «Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης – ΑΝΟΣΙΑ Ε.Π.Ε. (Αμφίσσης 21 – Άγιος Δημήτριος)
13. «Αικατερίνη Τσέλιου & Σία Ο.Ε.» (Αρριανού 24 – Τρίκαλα)
14. Τυλλιανάκη Δανάη (Πλαστήρα 21 & Περγάμου, Νέα Σμύρνη
15. «Health Zone»
16. Βασίλειος Παπαθεοδοσίου (Ν. Σπέντζα 48 – Φιλιατρά)
17. Κωνσταντίνος – Εμμανουήλ Νικόλαρος (Δαφνί Λακωνίας)
18. Καμαράδου Κυριακή (Κορυτσάς 30-34, Βύρωνας)
19. Δεμπεζιώτης Φώτιος (Πλάτωνος 8 και Φιλελλήνων, Καλαμάτα)
20. «Παπαδάκης Εμμανουήλ και Ευστρατία Ο.Ε.» (Τζανακάκη 44, Χανιά)
21. Συνεργαζόμενα Φαρμακεία Σύρου

Επειδή σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του Ν. 2538/1997, ως ισχύει σήμερα, οι παραβάτες των ανωτέρω διατάξεων τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο από 500.000 δρχ. έως 3.000.000 δρχ. για κάθε παράβαση ενώ η επανάληψη της παράβασης άνω των δύο φορών αποτελεί ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 2538/1997 εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας ο έλεγχος εφαρμογής και τήρησης των διατάξεων πωλήσεως κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Επειδή με βάση τα ανωτέρω προσκομιζόμενα έγγραφα διαπιστώνεται αδιαμφισβήτητα η παράνομη πώληση και διάθεση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου χωρίς βεβαίως κτηνιατρική συνταγή και τίθεται προς έρευνα η χορήγηση ή μη άδειας λιανικής πωλήσεως κτηνιατρικών φαρμάκων στους ανωτέρω χώρους.
Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.
Αιτούμεθα τον κατά προτεραιότητα και άμεσο έλεγχο των καταγγελλομένων, την τήρηση της νομοθεσίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Συνημμένως προσκομίζουμε 21 σελίδες, ως αποδεικτικά στοιχεία πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου από τις επιχειρήσεις και τα φαρμακεία που αναφέρονται ανωτέρω.

Πηγή www.hva.gr

 • ΓΙΩΡΓΟΣ Τ.

  Επειδή ο ΠΚΣ με αναφέρει στην κοινοποίηση που κάνει προς τον ΕΟΦ, χωρίς να γνωρίζω αν είναι από δόλο ή από λάθος και επειδή το κοινοποιήσατε στον ιστότοπο σας, σας παραθέτω την απαντητική μου επιστολή – καταγγελία προς τον ΠΚΣ και παρακαλώ να κοινοποιηθεί στον ιστότοπο σας.

  Αιγάλεω 21.03.15

  Προς τον Π.Κ.Σ.

  Μετά μεγάλης εκπλήξεως μου διαβάζοντας καταγγελία του συλλόγου σας , ( αρ. πρωτ. 1094 11/03/2015) προς των ΕΟΦ με Θέμα: «Καταγγελία παράνομης πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου « Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είσαστε κακώς ενημερωμένοι :

  1ο ) Στο κατάστημα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων που είναι ιδιοκτησίας μου και λειτουργεί στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 356 ), γίνεται αποκλειστικά πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων με την φυσική παρουσία του πελάτη και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί λιανικής πώλησης Κτηνιατρικών φαρμάκων .

  2ο ) Δεν γίνεται να πωλώ και δεν πωλώ, κτηνιατρικά φάρμακα μέσω διαδικτύου, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν διαθέτω ηλεκτρονικό κατάστημα (e- shop ), παρά μόνο ιστοσελίδα όπως και χιλιάδες άλλοι επιχειρηματίες .

  3o ) Δεν γίνεται να τσουβαλιάζετε νόμιμα καταστήματα με άδεια πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων όπως το δικό μου κατάστημα, με καταστήματα που έχουν εδώ και χρόνια e-shop και πουλάνε μέσο διαδικτύου κτηνιατρικά φάρμακα με την ανοχή όλων.

  4ο ) Δεν γίνεται να με ενοχοποιείτε χωρίς λόγο, ενώ ταυτοχρόνως τα κτηνιατρικά φάρμακα πωλούνται παράνομα όχι μόνο σε όλα τα μικρά και μεγάλα pet shop της χώρας αλλά μέχρι και στο παζάρι του Σχιστού, πάλι με την ανοχή όλων.

  Για τους παραπάνω λόγους σας ζητώ να ανακαλέσετε αφαιρώντας την επιχείρησή μου από την λίστα που κοινοποιήθηκε προς τον ΕΟΦ, με νέα σας δημόσια τοποθέτηση, αλλά και σε όλες τις ιστοσελίδες που κακώς αναδημοσιεύτηκε και εμφανίστηκε το όνομα μου.

  Με κάθε βέβαια νόμιμη επιφύλαξη από πλευράς μου.

  Τουζένης Κ. Γεώργιος

  Γεωπόνος ζωοτέχνης Τ.Ε.

 • Iro Irineou

  Ο ΠΚΣ φοβήθηκε μη χάσει τη μάσα στην αποκλειστικότητα ως νταβατζής στα φάρμακα και φωνάζει “παρανομία” Την δική του παρανομία ομως που δεν παραδίδει την βάσει δεδομένων στο Υπουργείο (με την ευθύνη του Υπουργείου που δεν τους έχει τσουβαλιάσει μέχρι τώρα) δεν βλέπω να την αναφέρει πουθενά.