ΠΟΪΝΤΕΡ

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Αγγλία

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο υπόδειξης φτερωτού θηράματος.

ΧΡΩΜΑ: Λεμονί και άσπρο, πορτοκαλί και άσπρο συκωτί και άσπρο, ασπρόμαυρο. Μονόχρωμα στα παραπάνω χρώματα καθώς και τρίχρωμα επίσης.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Επιθυμητό ύψος: -αρσενικοί 63-69 εκ., θηλυκές 61-66 εκ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αριστοκρατικός, εναργής, ευγενής σκύλος με ισόρροπη διάθεση. Φιλικός, ήρεμος και αξιοπρεπής με τους ανθρώπους και με τα ζώα και τα άλλα σκυλιά, ακούραστος και ενθουσιώδης, εργατικός και εύστροφος στο κυνήγι, πολύ ευφυής, συνεργατικός και εκπαιδεύσιμος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Στοιχεία για την παρουσία του Πόιντερ στην Αγγλία υπάρχουν από το 1650. Άλλοι ιστορικοί πιστεύουν πως ήρθαν από τη μεσογειακή Ευρώπη (Ισπανία και Πορτογαλία) ενώ άλλοι πιστεύουν πως η εξέλιξη τους συνέπεσε ιστορικά συγχρόνως στη Βρετανία και άλλες ηπειρωτικές περιοχές της Ευρώπης. Το σύγχρονο Πόιντερ μάλλον φαίνεται πως δέχτηκε την επίδραση του παλιού Ισπανικού Δείκτη και του Αγγλικού Αλεποθήρα, ενώ ήσσονος σημασίας ήταν οι διασταυρώσεις με Μπλαντχάουντ και Γκρέϋχαουντ.

Τον 19ο και 20ο αιώνα η φυλή γνώρισε τη θεμελιώδους σημασίας επίδραση του Αρκράιτ ενώ η μεταφύτευση της στις ηπειρωτικές χώρες (με κυριότερη «δεύτερη πατρίδα» την Ιταλία) επέφερε εξελίξεις που καταχωρούνται κάτω από το γενικό τίτλο «το μοντέρνο (ευρωπαϊκό) Πόιντερ» και έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον  κόσμο.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Ειδικευμένες γνώσεις γύρω από το σκύλο φέρμας, τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία του. Χώρος και χρόνος, σωστή ανατροφή, διατροφή και εξάσκηση για να διατηρείται σε άριστη φυσική κατάσταση η ευαίσθητη «αγωνιστική μηχανή» του Πόιντερ.

Αυτός ο σκύλος δεν είναι σαν όλα τα άλλα κυνηγόσκυλα: είναι ένα εξαιρετικά ραφιναρισμένο, εξειδικευμένο και καλλιεργημένο αριστούργημα της κυνοτροφικής τέχνης που δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς σε ανίδεους που θέλουν απλά ένα «πουλόσκυλο»…

ΥΓΕΙΑ: Εξαρτάται απόλυτα από την ανατροφή του κουταβιού σ’ όλα τα στάδια της ανάπτυξης, τη δίαιτα και την άσκηση του ενηλίκου.

pointer1

Το Πόιντερ δεν «σηκώνει» κακομεταχείριση και προχειρότητες. Χρειάζεται ποιότητα σ’ όλους του τομείς της ζωής του, καθαρό αέρα και ήλιο, ελεύθερο καλπασμό, αγάπη, σχολαστική φροντίδα και ειδικό πρόγραμμα προπονήσεων ανάλογο ενός (π.χ.) γκρεϋχάουντ. Καρδιακές παθήσεις, αθλητικά ατυχήματα που οφείλονται σε έλλειψη φυσικής κατάστασης, ισχιακή δυσπλασία και ιστολογικά/ογκολογικά προβλήματα κάνουν την εμφάνιση τους στη φυλή, που είναι επιρρεπής και σε διαστολή/συστολή στομάχου αν δεν ακολουθείται προληπτικό πρόγραμμα στην ποσότητα, τη συχνότητα και τη χρονική στιγμή των γευμάτων.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Στο Πόιντερ ταιριάζουν μόνον όσοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ο αριστοκράτης των δεικτών, όχι εύκολος, όχι σκύλος που μπορεί να τον «στρώσει» κανείς χωρίς ν’ απωλέσει την προσωπικότητα που διακρίνει τη φυλή από τις άλλες, όχι πάντοτε υπάκουος ή δουλικός, όχι σκύλος του κλουβιού, της αλυσίδας ή της ταράτσας, φτηνός εντοπιστής θηράματος και τίποτ’ άλλο…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Συμμετρική, κακοδεμένη, λυγερή και πανίσχυρη κατασκευή, ένα σύνολο αρμονικών καμπυλών που ρέουν η μία στην άλλη. Ασύγκριτο κεφάλι με ελαφρά κοίλη ρινική γέφυρα, όχι συμπιεσμένο ρύγχος, λεπτά μάγουλα, έκφραση ευγενική, ούτε σκληρή ούτε σκυθρωπή, σκούρα μάτια. Αυτιά πεσμένα και λεπτά, λαιμός μακρύς και μυώδης, ευκρινή ακρώμια, κορμός ευρύχωρος, όχι μακριά ουρά σαν μαστίγιο, κοντό και φίνο, στιλπνό τρίχωμα, κίνηση αεράτη, στιλάτη, ζωηρή και εργονομική. Υπερήφανη στάση και ιδιοσυγκρασία, σκύλος αντάξιος βασιλέων και ποιητών, ξεχωριστός και υπέροχος με κάθε σημασία της λέξης, εξαίσιος σύντροφος του σπιτιού με άψογους τρόπους.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Πόιντερ που δεν ανατρέφεται με αγάπη, ενθάρρυνση, υπομονή και σεβασμό, είναι ένα δυστυχισμένο σκυλί, που ο ιδιοκτήτης του δεν θα γνωρίσει ποτέ την ανωτερότητα της πραγματικής ψυχής του.