Πυρηναίων – Chien de Montagne des Pyrenees

ΟΝΟΜΑ: Chien de Montagne des Pyrenees/ Pyrenean Mountain Dog (ΟρεινόςσκύλοςτωνΠυρηναίων)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Γαλλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο F.C.I. Νο 137, Ομάδα 2 (Μολοσσοειδής Ορεινού τύπου)

ΕΙΔΟΣ: ποιμενικός, σκύλος επαγρύπνησης και σύντροφος.

ΜΕΓΕΘΟΣ: ύψος αρσενικών 70-80 εκ., θηλυκών 65-72 εκ.

ΧΡΩΜΑ: λευκό, με ή χωρίς γκρίζα, κίτρινα ή πορτοκαλί μπαλώματα στο κεφάλι και τη βάση της ουράς. Προτιμώνται τα γκρίζα «του ασβού» μπαλώματα. Ενίοτε υπάρχουν μερικά μπαλώματα και πάνω στο σώμα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ενστικτώδης προστάτης κοπαδιών, ήρεμα αποφασιστικός και δυνατός, με σιωπηρή αυτοπεποίθηση. Η νευρικότητα και η απρόκλητη επιθετικότητα δεν είναι τυπικές της φυλής. Αριστοκρατικός, ήπιος, βαθιά αφοσιωμένος και ευγενής σκύλος, με έμφυτη αρχοντιά και επιβλητικότητα φιλήσυχου ηγεμόνα που εμπνέει σεβασμό και ασφάλεια στους γύρω του.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αρχέγονος ορεινός μολοσσοειδής, μεταφέρθηκε στην ιβηρική χερσόνησο την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων και του ελληνορωμαϊκού αποικισμού. Απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της ανατολικής Ευρώπης, που η αρχαιολογική έρευνα εντοπίζει την ύπαρξή του ήδη στην εποχή του Χαλκού και πιθανόν από το 3000 π.Χ. Εξελίχτηκε στην οροσειρά των Πυρηναίων, μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και είναι συγγενής των Ιβηρικών μολοσσοειδών ορεινού τύπου (Mastin Espanol, Mastin de los Pirineos). Προστάτευε τα κοπάδια των προβάτων από τους λύκους και τις αρκούδες και βοηθούσε στις αγροτοκτηνοτροφικές δουλειές έλκοντας φορτία στο χιόνι. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο πατρογονικό του καθήκον διατηρώντας έντονο ένστικτο και αξιοπιστία με τα ζώα του κοπαδιού, ενώ στη Βρετανία και της Η.Π.Α., όπου είναι πολύ δημοφιλής, έχει γίνει αγαπητότατος σκύλος συντροφιάς, όντας ήρεμος αποτρεπτικός φύλακας, και είναι πολύ επιτυχημένος στις εκθέσεις μορφολογίας.

pirinaiwn2ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: ο Πυρηναίος απαιτεί συντροφική, οικογενειακή ζωή και αγάπη, όντας έντονα αφοσιωμένος και τρυφερός σκύλος. Χρειάζεται χρόνο, χώρο, άσκηση και φροντίδα του πλούσιου μανδύα του που, όταν αλλάζει τρίχωμα, μαδάει πολύ. Χρειάζεται επίσης έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση βασικής υπακοής χωρίς καταναγκασμό.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ ρωμαλέος και υγιής, αν προσεχθούν οι ευαισθησίες της νιότης που είναι κοινές σ΄ όλα τα μολοσσοειδή και απαιτούν εμπειρία, ανατροφή, κατάλληλη δίαιτα και προσεκτική άσκηση χωρίς υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες σκελετικές ανωμαλίες. Μέση προς χαμηλή διάρκεια ζωής, καλή γονιμότητα. Τα ζώα αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία, οφθαλμικές παθήσεις, προδιάθεση για δερματικό έκζεμα και, πολύ σπάνια, επιληψία.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: η καλύτερη κατοικία για ένα σκύλο των Πυρηναίων είναι το αγρόκτημα όπου θα μοιράζεται τη ζωή του με μια πολυμελή οικογένεια (λατρεύει τα παιδιά) και άλλα ζώα, προσφέροντας χρήσιμες υπηρεσίες. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη άσκηση γι΄ αυτόν η έλξη αμαξίδιων και σαν ενήλικας χρειάζεται έντονη, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και ελευθερία. Κολυμπά πολύ καλά και ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην εκπαίδευση αν δεν είναι μηχανιστική αλλά του προσφέρει ενδιαφέροντα και ικανοποίηση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Πολύ επιβλητικός και αρχοντικός σκύλος με βαριά, ογκώδη κόκαλα και βαθύ θώρακα. Οι αρσενικοί φθάνουν τα 60-70 κιλά βάρους. Το κεφάλι του είναι πολύ ελκυστικό, με αξιαγάπητη, θερμή και συνετή έκφραση. Τα χείλη, η μύτη και τα βλέφαρα είναι μαύρα, τονίζοντας τη θαυμάσια μορφή της ευγενικής του κεφαλής και δημιουργώντας ωραία αντίθεση με το λευκό του χρώμα. Τα πέλματα είναι πολύ μεγάλα και φαρδιά, με διπλά ψευδόνυχα στα μετατάρσια. Ουρά είναι μακριά, κρέμεται σε ηρεμία και σχηματίζει κύκλο όταν ο σκύλος ζωηρεύει. Το τρίχωμα είναι μακρύ, εξαιρετικά πυκνό και διπλό, με ελαφρά σημάδια γκρίζα ή κιτρινο-κοκκινωπά, ιδίως στο κεφάλι. Γλυκύς, πανέμορφος, ήπιος, αξιόπιστος σκύλος που χαρίζει σιγουριά και βαθιά, αξιοπρεπή αφοσίωση στους ανθρώπους του.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Δεν είναι σκύλος διαμερίσματος, δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος από τους ανθρώπους και δεν ανέχεται τη σκληρότητα και τη βία. Αν αφεθεί απεριποίητο το πανέμορφο τρίχωμα του γίνεται μια μπερδεμένη μάζα κόμπων που απειλεί την υγεία του σκύλου. Ο εγκλεισμός, το δέσιμο, η σωματική τιμωρία, η έλλειψη κοινωνικής ζωής και δραστηριότητας οδηγεί τον υπερήφανο αυτό λευκό άρχοντα σε αντικοινωνική συμπεριφορά, ανία και μαρασμό.