ΡΟΤΒΑΪΛΕΡ Rottweiler

Προέλευση: Γερμανία

Πρότυπο: FCI Νο 147

Ομάδα: 2 (Μολοσσοειδής)

Χρησιμότητα: Σύντροφος, φύλακας, σκύλος εργασίας και πολλαπλής χρησιμότητας.

Μέγεθος: Ύψος αρσενικών 61-68 εκ., θηλυκών 56-61 εκ.

Χρώμα: Μόνον μαύρο, με σημάδια στο χρώμα της σκουριάς (πυρόχρωμα)

Ιστορία: Απόγονος αρχαίων μολοσσοειδών, υιοθετήθηκε από τους Ρωμαίους και τους ακολούθησε στις κατακτήσεις τους ανά την Ευρώπη. Σκύλος έλξης φορτίων και ποιμενικός βοοειδών όπως και συγγενείς Ελβετικές φυλές, αναπτύχθηκε στη Γερμανία σαν «χασαπόσκυλο», για τον έλεγχο των ταύρων και τη μετακίνηση των κοπαδιών, σαν σκύλος αγροκτήματος, συνοδείας και άμυνας. Καθιερώθηκε σαν αστυνομικός σκύλος και σωματοφύλακας στις αρχές του αιώνα μας, ενώ η εξάπλωσή του εκτός Γερμανίας ήταν προοδευτική, από τις δεκαετίες 30-40 και έπειτα. Σήμερα γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα σ΄όλο τον κόσμο και η πληθυσμιακή του άνοδος είναι εκρηκτική. Πήρε τ΄ όνομά του από τη γερμανική πόλη Rottweil.

rotweiller

Χαρακτήρας: Ευγενικός και ήπιος, πολύ αφοσιωμένος, με μεγάλη αγάπη στην οικογένεια και τα παιδιά, προστατευτικός και φιλήσυχος. Συναισθηματικός, υπάκουος, πρόθυμος στην εκπαίδευση και εργατικός. Ενστικτώδης φύλακας με αυτοπεποίθση και γενναιότητα χωρίς να είναι οξύθυμος ή νευρικός. Σκύλος υψηλής ανταπόκρισης, με αντίληψη, διάκριση και μελετημένες αντιδράσεις, διαπρέπει σε διαγωνισμούς καθηκόντων εργασίας. Πάνω απ΄ όλα έντιμος, ευθύς και αξιόπιστος.

Ιδιαιτερότητες: Συμπαγής και μεσόμορφος μολοσσοειδής, ρωμαλέος, κατασκευασμένος για παρατεταμένο τροχασμό και συλληπτική ικανότητα, ελαφρώς μακρύτερος απ΄ ότι ψηλός, κοντότριχος αλλά με διπλό τρίχωμα, πυκνό και καλής ποιότητας, ισχυρό κεφάλι με έντονο στοπ και δυνατές σιαγόνες, αδρή έκφραση, πανίσχυρος λαιμός και ράχη, κάτω γραμμή σώματος που δεν ανεβαίνει απότομα, δυνατά σκέλη και πόδια, κοντά κομμένη ουρά, καλές και αρμονικές γωνιώσεις, ανεπτυγμένος θώρακας, εργονομική κίνηση με ιδιαίτερη δύναμη και έκταση διασκελισμού, αντοχή και κάλυψη απόστασης χωρίς προσπάθεια. Έντονη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα (αρρενωπότητα, θηλυκότητα) καλή χρωστική, ισχυρός χαρακτήρας, γερά νεύρα, οικογενειακός σκύλος.

Χρειάζεται: Κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, υπεύθυνη αγωγή και ιεράρχηση, συντροφιά και απασχόληση των δυνατοτήτων του, εκπαίδευση με κατανόηση, παροχή κινήτρου και επιβράβευση, προσεκτική ανατροφή και διατροφή στις φάσεις ανάπτυξης, έντονη άσκηση στην ενήλικη ζωή του. Η λαιμαργία του πρέπει να ελέγχεται και η τροφή του να χωρίζεται σε δύο γεύματα την ημέρα, αν τρέφεται με ξηρή τροφή αυτή πρέπει να μουσκεύεται καλά. Το κολύμπι, το τρέξιμο και η επαναφορά αντικειμένων είναι καλή γυμναστική για το Ροτβάιλερ. Τα ζώα αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχονται για τον χαρακτήρα τους και κληρονομικές παθήσεις όπως: ισχιακή δυσπλασία, καρδιοπάθειες, ανωμαλίες του σκελετού, των οφθαλμών και των ιστών, αιματολογικά σύνδρομα. Δεν πρέπει να κοιμούνται σε γυμνό έδαφος γιατί σχηματίζουν εύκολα «κάλους» στις αρθρώσεις. Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για διαμέρισμα και αντιδρά άσχημα σε συνθήκες απομόνωσης.