ΣΑΛΟΥΚΙ- Saluki

ΟΝΟΜΑ: Σαλούκι (Saluki)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ιράν (Περσία)

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Ομάδα 10 (Λαγωνικά Διώξεως -Sighthounds). Πρότυπο F.C.I. Νο. 269

ΧΡΩΜΑ: Λευκό, υπόλευκο, υπόξανθο, ερυθρόχρυσο, γκρίζο, τρίχρωμο (λευκό- μαύρο- πύρινο),

μαύρο- πύρινο και συνδυασμοί αυτών. Όχι ραβδωτό.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Αρσενικοί 58- 71 εκ., θηλυκές λίγο μικρότερες.

ΕΙΔΟΣ: Λαγωνικό- δρομέας που κυνηγάει με την όραση. Σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ίσως είναι η αρχαιότερη φυλή του κόσμου, η πρώτη που κυνήγησε μαζί με τον άνθρωπο και γι΄ αυτόν και εκτράφηκε συστηματικά για κυνήγι επί χιλιάδες χρόνια. Στον αρχαίο κόσμο ήταν γνωστά τα Περσικά λαγωνικά από το Ιράν έως την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο. Το λαγωνικό των Αράβων ξεπερνούσε σε ταχύτητα την αντιλόπη, το κύριο θήραμά του και ήταν σύμβολο κύρους και αριστοκρατικής καταγωγής. Απεικόνισή του υπάρχει ήδη από την προδυναστική περίοδο της Αιγύπτου (6.000 – 5.000 π.Χ.) καθώς και σε μεταγενέστερα ταφικά μνημεία μεταξύ 3000-2000 π.Χ.

Ήταν πολύτιμα ζώα και οι κύριοί τους τα φύλασσαν ζηλότυπα από τα βέβηλα μάτια και τους φορούσαν διακοσμημένα περιλαίμια μεγάλης τέχνης. Κυνηγούσαν τις γαζέλες σε ομάδες των δύο- τριών σκύλων και ακολουθούσαν τις νομαδικές φυλές στις μετακινήσεις τους στην Ασία, την Αραβία και την Β. Αφρική. Τα πρώτα δείγματα έφεραν στην Ευρώπη Άγγλοι θαυμαστές τους από το Ιράκ και τη Συρία, προερχόμενα από αυθεντικά κυνηγόσκυλα των νομάδων της ερήμου. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση του Βρετανικού Κυνολογικού Ομίλου το 1923. Η Βρετανία υιοθέτησε με ενθουσιασμό τη φυλή, συνέταξε το πρότυπό της και την απέδωσε στην παγκόσμια κυνοφιλική κοινότητα ως ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα καθαρόαιμα με αρχαιότατη ιστορία. Βρήκαν αφοσιωμένους φίλους σ΄ όλο τον κόσμο και σήμερα έχουν σταθεροποιημένο πληθυσμό και εκτρέφονται με ιδιαίτερη ποιότητα στην Ευρώπη, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις Η.Π.Α. Ήδη από τη δεκαετία του ΄30 ήταν πολύ επιτυχημένα στις εκθέσεις σκύλων, αφού η ξεχωριστή ομορφιά και χάρη του Σαλούκι δεν περνάει απαρατήρητη. Το 1927 η Ch. Sarona Gemil ήταν 2η καλύτερη έκθεσης στην πρωταθληματική διοργάνωση του Kennel Club της Αγγλίας, ενώ έκτοτε τα Σαλούκι διακρίνονται σε παγκόσμιες εκθέσεις, στο συναγωνισμό της ομάδας των λαγωνικών που ανήκουν και αποτελούν ίσως τον αρχαιότερο εκπρόσωπό τους, έχοντας αλλάξει ελάχιστα μορφή εδώ και οκτώ χιλιάδες χρόνια…..

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αριστοκρατικός. Συγκρατημένος με άγνωστους αλλά χωρίς ίχνος κακίας ή νευρικής επιθετικότητας. Ευφυής, ευγενής και ανεξάρτητος, πολύ τρυφερός με τους οικείους του, αλλά διατηρεί ένα ανεξιχνίαστο τμήμα στην ψυχή του και την αδάμαστη ανάγκη για φρενήρη καλπασμό του αρχέγονου λαγωνικού. Το ένστικτο καταδίωξης του Σαλούκι είναι ασυγκράτητο και η φυλή διαπρέπει σε κούρσες ταχύτητας φυσικού κυνηγιού ή σε ερασιτεχνικούς κυνοδρομικούς αγώνες.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Η φυλή έχει πολύ ιδιαίτερο ψυχισμό και ιδιοσυγκρασία που απαιτεί ανάλογη κατανόηση. Αποτελεί συνδυασμό ταχύτατης «αγωνιστικής μηχανής» και εκλεκτού συντρόφου που είναι πάντοτε αξιοπρεπής, φιλικός χωρίς υπερβολικές διαχύσεις, εκδηλωτικός με όσους αγαπά και σέβεται, αλλά και ικανός για επιδείξεις εξαιρετικής απειθαρχίας όταν αποφασίζει να κυνηγήσει κάτι. Πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται και να κρατιέται με το λουρί σε χώρους όπου υπάρχουν κίνδυνοι από αυτοκίνητα κ.λ.π. Κάποια – χαλαρή – εκπαίδευση βασικής υπακοής είναι απαραίτητη, καθώς και επίβλεψη στη συμβίωσή του με ζώα που μπορεί να αντιμετωπίσει ως θηράματα, όταν αναλαμβάνει δράση το κυνηγετικό του ένστικτο. Χρειάζεται κυριολεκτικά απέραντους χώρους άσκησης, ασφαλείς και με ομαλό έδαφος για την αποφυγή τραυματισμών κατά τους ελιγμούς με υψηλή ταχύτητα. Χρειάζεται πάνω από όλα τρυφερότητα, αγάπη και συντροφικότητα. Το Σαλούκι δεν μπορεί να ζήσει μόνο του ή αποκλεισμένο από το οικογενειακό του περιβάλλον. Υψηλής ποιότητας διατροφή και κάποιες βασικές γνώσεις γύρω από τις φυλές δρόμωνες είναι απαραίτητες.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική. Τα Σαλούκι ζουν πολλά χρόνια, είναι μετριοπαθή στις ανάγκες τους και δεν πάσχουν από κληρονομικές ασθένειες. Ανθεκτικά στις ακραίες θερμοκρασίες, κινδυνεύουν μόνο να κρυώσουν όταν βραχούν. Βούρτσισμα με καουτσουκένιο γάντι, που συγχρόνως κάνει ευεργετικό μασάζ στο μυϊκό τους σύστημα, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Προσοχή στα νύχια τους, που πρέπει να διατηρούνται κοντά, και σε ξένα σώματα που μπορεί να τραυματίσουν τα πέλματα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Καλλιεργημένες κυνόφιλες οικογένειες με πρόσβαση σε ανοικτές εκτάσεις. Ιδανικές επιφάνειες για τρέξιμο είναι οι αμμώδεις παραλίες. Το Σαλούκι έχει ήπιες συνήθειες και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα, αρκεί όταν είναι ενήλικο να καλπάζει ελεύθερο τρεις φορές την εβδομάδα και να γυμνάζεται με μακρινούς περιπάτους καθημερινά. Είναι καθαρό και διακριτικό μέσα στο σπίτι, δεν γαβγίζει πολύ αλλά γίνεται καταστροφικό όταν βαριέται και ανήσυχο όταν δεν έχει τρέξει.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Εξαίσιο, ταχύ λεπτοκόκαλο σκυλί με ραφινάτο κεφάλι και μεταξένιο τρίχωμα, που κοσμεί κομψά τα αφτιά, την ουρά και τα μακριά του πόδια. Η φυλετική του σφραγίδα είναι μοναδική και αξιοπρόσεκτη, ενώ ασκεί μεγάλη γοητεία ακόμα και στους πιο «αδιάφορους» κυνόφιλους, με την αρχαιοπρεπή εντύπωση υψηλής καταγωγής που το διακρίνει και το βαθύ, εξαιρετικό του βλέμμα. Είναι το ταχύτερο λαγωνικό μετά το αγωνιστικό Γκρεϋχάουντ. Τα Σαλούκι λατρεύουν να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής των οικείων τους. Η μορφολογία τους και ιδιαίτερα των ποδιών, είναι προσαρμοσμένη στο κυνήγι σε φυσικό έδαφος, με εξαιρετικές επιταχύνσεις, ευελιξία και ικανότητα για παρατεταμένη ταχύτητα.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η υπερηφάνεια και ανεξαρτησία του Σαλούκι δεν ανέχεται τη βία. Η αγωγή του πρέπει να γίνεται με κατανόηση και τρυφερότητα. Παραδοσιακά σύντροφος του ανθρώπου, δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες απομόνωσης ή εκτός σπιτιού. Δεν πρέπει ποτέ ν΄ αφήνεται ανεξέλεγκτο σε μη περιφραγμένους χώρους. Μέχρι τον ενάμισι χρόνο ζωής δεν πρέπει να κουράζεται ούτε να καλπάζει πολύ.