ΣΑΜΟΓΙΕΝΤ- Samoiedskaia Sabaka

ΟΝΟΜΑ: Samoyed (Samoiedskaia Sabaka)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Σκανδιναβικές χώρες

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 212, ομάδα 5 (Σπιτς, αρκτικού τύπου)

ΕΙΔΟΣ: Σκύλος έλξης και σύντροφος.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ιδανικό ύψος αρσενικών 57 εκ., θηλυκών 53 εκ.

ΧΡΩΜΑ: Λευκό, υπόλευκο η λευκό με περιοχές στην απόχρωση του μπισκότου (ανοικτό μπεζ).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αξιοπρεπής, ευφυής, δραστήριος, εναργής σκύλος γεμάτος αυτοπεποίθηση, πολύ τρυφερός με τους οικείους του και φιλικός προς όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία απολύτως επιθετικότητα ή νευρικότητα. Αντιθέτως είναι ήρεμος, με γερά νεύρα και ψυχραιμία, εκδηλωτικός, στοργικός και με ιδιαίτερη αγάπη προς τα παιδιά. Γεμάτος ζωή, είναι αεικίνητος, πάντοτε ευθυτενής και υπερήφανος, η ουρά του κινείται φιλικά και χαρούμενα και η έκφραση του ακτινοβολεί ευεξία, προθυμία και ετοιμότητα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Σκύλος έλξης και ποιμενικός, χρησιμοποιούταν από την ομώνυμη νομαδική φυλή στην υποαρκτική περιοχή της βόρειας Σιβηρίας, της οποίας η ζωτική ακτίνα εκτεινόταν από τα Ουράλια ως τον ποταμό Yenesei. Η ονομασία της φυλής αποφασίστηκε το 1892 στην Κυνολογική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και οι σκανδιναβικές χώρες ορίστηκαν ως ανάδοχοι του Σάμογιεντ. Οι νομάδες εξέτρεφαν μεγάλα κοπάδια ταράνδων και μετακινούνταν συχνά, εξαρτώμενοι κατά πολύ από τους σκύλους τους για επιβίωση. Ο πολλαπλής χρησιμότητας σκύλος κρατούσε το κοπάδι ενωμένο, αμυνόταν απέναντι στους φυσικούς εχθρούς του και βοηθούσε στη μεταφορά φορτίων με έλκηθρα, αλλά και σύροντας βάρκες στους ανοιξιάτικους χειμάρρους. Τα σκυλιά ήταν πολύτιμα για το λαό αυτό, έχαιραν ιδιαιτέρας προτίμησης για τα προσόντα τους και μοιράζονταν τις σκηνές των ανθρώπων, ζώντας πάντοτε σε στενή επαφή με αυτούς. Έτσι προέκυψε ένας άριστος σκύλος με άψογη συμπεριφορά και μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο, την συντροφιά του οποίου προτιμά από οτιδήποτε άλλο. Οι εξερευνήσεις των πόλων στην αρχή του αιώνα μας έδωσε μεγάλη ώθηση στο Σάμογιεντ, που ήταν εύκολο στο χειρισμό και πιο εκπαιδεύσιμο από τα σκυλιά των Εσκιμώων. Μεγάλοι εξερευνητές τα χρησιμοποίησαν στις αποστολές τους και μετά τα πήραν πίσω στις πατρίδες τους. Έτσι έφτασαν τα πρώτα δείγματα στην Αυστραλία, την Βρετανία και την Νέα Ζηλανδία. Από την Αγγλία εξήχθησαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η μεγάλη ομορφιά και ο χαρισματικός χαρακτήρας της φυλής τον έκανε πολύ δημοφιλή σκύλο συντροφιάς και εκθέσεων.

samoyiet2

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Σάμογιεντ χρειάζεται χρόνο γιατί ωριμάζει αργά, κατανόηση και υπομονή (γιατί είναι αρκετά πείσμων στη νεότητα του και πρέπει να διδάσκεται υπακοή από μικρό), έντονη άσκηση όταν είναι ενήλικος. Πάνω απ` όλα απαιτεί την ανθρώπινη παρουσία και στοργή: είναι έντονα ανθρωποκεντρικός σκύλος, πολύ αφοσιωμένος και δεν του ταιριάζει η απομονωμένη ζωή χωρίς άμεση επαφή με την οικογένεια.

ΥΓΕΙΑ: Εξαιρετική όταν ο σκύλος διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση. Οι γεννήτορες πρέπει να ελέγχονται για ισχιακή δυσπλασία, ενώ σε ορισμένα σκυλιά αμερικάνικης εκτροφής έχει εμφανιστεί κληρονομική προδιάθεση για οφθαλμικές παθήσεις. Η σωστή δίαιτα και η φροντίδα του πλούσιου μανδύα του είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία του Σάμογιεντ. Έχουν αξιοσημείωτη μακροβιότητα για το μέγεθός τους, γεννούν εύκολα και γίνονται στοργικοί γονείς.

samoyiet1ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Η φυλή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προσαρμοστική σε κάθε κλίμα, ρυθμό ζωής και περιβάλλον. Μπορεί να ζήσει ακόμα και σε διαμέρισμα αν έχει καθημερινές εξόδους και αρκετή άσκηση. Δεν μπορεί όμως να ζήσει πουθενά μόνο του, γιατί θεωρεί τον εαυτό του μέλος της οικογένειας των ανθρώπων. Το πρωταρχικό του ένστικτο είναι ποιμενικό και είναι ικανός να υιοθετήσει κάθε “υποκατάστατο” του ταράνδου, όπως βοοειδή ή πρόβατα. Είναι πρόθυμο να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των κυρίων του και έχει ανάγκη να είναι πολλαπλά χρήσιμο, με ενδιαφέροντα, δραστηριότητες και έντονα κοινωνική ζωή: δεν είναι αποτραβηγμένος σκύλος, δεν είναι φύλακας (αν και θα αμυνθεί αν χρειαστεί) και δεν του ταιριάζει η απομόνωση. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να έχουν χρόνο να του αφιερώσουν και να μπορούν να το βουρτσίζουν σχολαστικά για να μην καταστραφεί η πανέμορφη γούνα του. Όταν αλλάζει τρίχωμα οι νεκρές τρίχες που μαζεύονται στη βούρτσα μπορούν να υφανθούν στον αργαλειό και να γίνουν πολύ ωραία ζεστά ρούχα. Δυο Σάμογιεντ είναι καλύτερα από ένα, όταν οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να λείπουν κάποιες ώρες της ημέρας. Χρειάζεται πειθαρχία και επιμονή στην εντολή “έλα” γιατί είναι σκύλος μεγάλης ακτίνας δράσης. Αγαπούν πολύ τα παιδιά και συμβιώνουν καλά με άλλα ζώα αν τα συνηθίσουν από μικρά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Σχεδόν τετράγωνος σε αναλογίες, δυνατός αλλά κομψός σε εμφάνιση σκύλος, έχει ιδιαίτερη χάρη και ευελιξία. Μέσου μεγέθους, με στιβαρό σκελετό αλλά ποτέ βαρύς, ζωηρός και πολύ ανθεκτικός. Το κεφάλι είναι σφηνοειδές, με φαρδύ και επίπεδο κρανίο, ρύγχος μέτριου μήκους και όρθια, ελαφρά στρογγυλεμένα στις άκρες αυτιά, καλυμμένα με πυκνή γούνα και όχι πολύ μεγάλα. Τα μάτια του Σάμογιεντ είναι πανέμορφα, σκούρα, αμυγδαλωτά και ελαφρά λοξά. Η χρωστική είναι μαύρη, διαγράφοντας έντονα τη μύτη (που μπορεί να αλλάζει ελαφρά απόχρωση ανάλογα με τις εποχές) τα χείλη και τα βλέφαρα. Το στόμα καμπυλώνει στις άκρες, σχηματίζοντας το αξιαγάπητο “χαμόγελο” του Σάμογιεντ, ένα ιδιαίτερο φυλετικό χαρακτηριστικό, που μαζί με τη θερμή λάμψη των ματιών συμβάλλει στην αμίμητη και ελκυστική έκφραση της φυλής. Ο λαιμός είναι δυνατός, με κομψό τραχηλικό τόξο, τα σκέλη ίσια, ο θώρακας βαθύς και φαρδύς, η ράχη φαρδιά και μυώδης. Η χαρακτηριστική “σπιτσοειδής” ουρά είναι πλουμιστή και γυρίζει πάνω στη ράχη. Τα πέλματα είναι πολύ σημαντικό εργονομικό χαρακτηριστικό: μακριά, επίπεδα και ελαφρά ανοικτά για καλύτερη πρόσφυση, καλυμμένα με τρίχωμα παντού. Η κίνηση είναι ευέλικτη, με δυνατό και άνετο διασκελισμό μεγάλης δύναμης και αντοχής. Το τρίχωμα είναι λευκό ή υπόλευκο, διπλό, πολύ πυκνό και όρθιο σαν γούνα. Ο εξωτερικός μανδύας έχει ασημένιες άκρες τριχών που αστράφτουν στον ήλιο και δίνουν μια μαργαριταρένια λάμψη στο Σάμογιεντ, κάτι που είναι άλλο ένα μοναδικό και πολύτιμο χαρακτηριστικό της φυλής. Οι αρσενικοί είναι αρρενωποί, οι θηλυκές θηλυπρεπείς αλλά τα δυο φύλα πρέπει να δίνουν την εντύπωση συνδυασμένης ρώμης και ευελιξίας. Από τους ωραιότερους και πιο πολυτάλαντους καθαρόαιμους σκύλους, το Σάμογιεντ, ο “πρίγκηπας του χιονιού”, είναι μια υπέροχη και πολύ αγαπημένη φυλή που αξίζει το σεβασμό και τη στοργή μας.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Οποιαδήποτε χρήση βίας ή τραχύς χειρισμός απαγορεύεται εντελώς. Το Σάμογιεντ ανατρέφεται αιώνες τώρα σαν μέλος της οικογένειας των ανθρώπων και πρέπει να εκπαιδεύεται και να ζει ανάλογα με την ιστορία και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του.