ΣΙΜΠΑ- SHIBA

ΟΝΟΜΑ: ΣΙΜΠΑ (Ίνου) [SHIBA]

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΙΑΠΩΝΙΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 257 – Oμάδα 5 (Ασιατικά Σπίτς, υπο-ομάδα 5 )

ΧΡΩΜΑ: Απόχρωση του καστανού, μαύρο και υπόξανθο, σπανιότερα ραβδωτό και υπόλευκο.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος 36-40 εκ., Βάρος 9-14 κιλά.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο και σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: H μικρότερη από τις Ιαπωνικές φυλές τύπου Σπίτς, το Σίμπα θεωρείται η αρχαιότερη. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του τουλάχιστον από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αντιμετώπισαν σχεδόν εξαφάνιση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η φυλή αναβίωσε με προσεκτική αναπαραγωγή ελάχιστων δειγμάτων που αντιπροσωπεύουν τρεις αρχαιότατες γενεαλογικές γραμμές, κάτι που προκαλεί, ακόμα και σήμερα, ανομοιομορφίες τύπου. Η πληθυσμιακή σταθεροποίηση του Σίμπα επιτεύχθηκε από τη δεκαετία του ΄70 και έπειτα και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σ’όλο τον κόσμο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Συχνά παρομοιάζονται με την αλεπού και τη γάτα. Είναι ζώα καθαρά, ιδιαίτερα ανθεκτικά και εφευρετικά, με ξεχωριστή ευφυΐα, πονηριά και ανεξάρτητο χαρακτήρα. Θυμίζουν πραγματικά γάτες στην συμπεριφορά τους: το Σίμπα είναι περίεργο, απεχθάνεται το νερό, αποφασίζει το ίδιο πότε θέλει παρέα και πότε πρέπει να το αφήσουν στην ησυχία του, σκαρφαλώνει παντού (είναι ικανό να υπερπηδήσει φράχτες δύο μέτρων και πλέον, παρά το μικρό του ανάστημα), έχει έντονη αίσθηση ιδιοκτησίας και προστασίας του χώρου του και δεν κάνει εύκολα φιλίες αλλά αναπτύσσει βαθείς δεσμούς αλληλοσεβασμού με τους οικείους του.

shiba

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Δραστηριότητα, ενδιαφέροντα και ερεθίσματα που απασχολούν το κοφτερό μυαλό του, προσεχτική αγωγή και κοινωνικοποίηση χωρίς καταναγκασμό και με σεβασμό στην ελεύθερη φύση του Σίμπα. Από την αρχαία εποχή κυνηγούσε κάθε είδους και μεγέθους θήραμα. Έχει μεγάλο θάρρος και ανάγκη για σωματική άσκηση.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή. Ανθεκτικό σε ακραία κλίματα, το Σίμπα προσαρμόζεται εύκολα από την Ισλανδία εως την Αφρική, αρκεί να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Χρειάζεται συχνό βούρτσισμα γιατί το τρίχωμά του είναι πάρα πολύ πυκνό, αλλά το συχνό μπάνιο πρέπει να αποφεύγεται. Μαδάει έντονα όταν αλλάζει τρίχωμα.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Ο ιδιοκτήτης του Σίμπα θα πρέπει να έχει μια… φιλοσοφημένη άποψη για ζωή και να σέβεται την ανεξάρτητη καρδιά αυτού του πανάρχαιου – Ανατολίτη. Αυτοί που το ξέρουν καλά, λένε ότι το Σίμπα είναι περήφανο εως και ακατάδεκτο – κατά περιπτώσεις – σκυλί, που φτάνει στα όρια του σνομπισμού. Χρειάζεται σίγουρα μια ιδιαίτερη “ράτσα” ανθρώπων για να φανερώσει όλη του τη γοητεία αυτός ο τετράποδος Μανδαρίνος, που διαθέτει χάρες αιλουροειδούς και εξωτική ομορφιά…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Οι θαυμαστές του “μεγάλου εξαδέλφου” του Ακίτα, βρήκαν στο Σίμπα Ίνου τις ίδιες αρετές αλλά σ’ ένα πιο “οικονομικό” λόγω μεγέθους, “πακέτο”. Η γατίσια προσωπικότητα του Σίμπα δεν αφήνει ασυγκίνητο τον κυνόφιλο που εκτιμά τους σκύλους με χαρακτήρα και όχι μονοδιάστατη δουλοπρέπεια. Αλλά το Σίμπα είναι πείσμον μέχρι τραχύτητος και όχι “εύκολο” σκυλί, που μόνο μέσα από κατανόηση και γνώση μπορεί να γίνει απολαυστικός σύντροφος.  

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Η θέα ενός Σίμπα που μπορεί να παίζει με τις ώρες, απορροφημένο από ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι, μαρτυρά την εφευρετικότητα, την ως ένα βαθμό – αυτάρκεια του και την ικανότητα ενός κοφτερού μυαλού ν’ αυτο-απασχολείται και να αυτοσχεδιάζει. Το “γατίσιο” Σίμπα δεν θα γίνει ποτέ ένας απόλυτα εξαρτημένος υποτελής, και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σοφό να επιχειρηθεί από κανέναν ιδιοκτήτη. Χαρίζει την εύνοιά του αργά και αλάνθαστα, με ανεπτυγμένη κριτική διαίσθηση, σ’ εκείνους που το καταλαβαίνουν και του εξασφαλίζουν την ατμόσφαιρα αλληλοεμπιστοσύνης που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Χρειάζεται χώρο και δεν είναι σκύλος που ταιριάζει σε υπερπροστατευτικούς λάτρεις της σιδερένιας πειθαρχίας και της “τυφλής” υπακοής. Μέσα στην ψυχή του φωλιάζει ένας αρχέγονος, άγρυπνος και θαρραλέος κυνηγός, με γενναία δόση Κινέζου Αυτοκράτορα που κρύβει τα αισθήματά του από τους ξένους. Δύναμη κρυμμένη σε βελούδινο γάντι, το Σίμπα δεν θα “εξημερωθεί” ποτέ εντελώς…