Συμβουλές για υποψήφιους ιδιοκτήτες Πάγκ

κείμενο: Μαρία Γκινάλα

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

* Αποφασίστε αν θέλετε το Παγκ απλά για συντροφιά ή και για συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας. Η διαφορά στην ποιότητα και τις τιμές αγοράς είναι αισθητή.

* Ο χαρακτήρας των υπόξανθων δειγμάτων είναι πιο ήρεμος με τάση στην τεμπελιά. Τα μαύρα Παγκ είναι ζωηρότερα και πιο παιχνιδιάρικα.

* Αναθρέψτε το κουτάβι σας σύμφωνα με τις οδηγίες του εκτροφέα. Μην το κουράζετε με μακρινούς περιπάτους σε νεαρή ηλικία. Μην του φερθείτε ποτέ με σκληρότητα και ταΐζετέ το σε μικρές δόσεις.

* Ταΐζετε το Παγκ σας δυο φορές την ημέρα όταν είναι ενήλικο. Μην το εξασκείτε πριν ή μετά το γεύμα του – αφήστε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα.

* Προσέξτε την τάση του ενήλικου ζώου για πάχος. Το Παγκ πρέπει να έχει αθλητική, μυώδη, συμπαγή αλλά όχι παχύσαρκη εμφάνιση.

* Το μέγεθος των ματιών του Παγκ τα κάνει ευάλωτα σε τραυματισμούς από ξένα σώματα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή ή κάνει πολύ κρύο, οι οφθαλμικές σταγόνες βοηθούν τους δακρυϊκούς αδένες ν’ανταπεξέλθουν καλύτερα.

* Η περιποίηση του τριχώματος του Παγκ είναι πολύ εύκολη – καθημερινό βούρτσισμα και απομάκρυνση των νεκρών τριχών είναι ό,τι χρειάζεται. Προσέξτε ιδιαίτερα το εσωτερικό μέρος της ουράς.

* Καθαρίζετε τακτικά το δέρμα στο εσωτερικό των πτυχών που σχηματίζονται στο κεφάλι του Παγκ μ’ένα μαλακό, υγρό πανί και λιπαίνετέ τις με βαζελίνη.

* Διατηρείτε τα νύχια του Παγκ κοντά με σωστή εξάσκηση πάνω σε τραχιές επιφάνειες.

* Το Παγκ έχει ιδιαιτερότητες όπως όλες οι βραχυκεφαλικές φυλές. Το “ροχαλητό” είναι φυσιολογικό όταν κουράζεται ή κάνει ζέστη (λόγω της μορφολογίας του ρύγχους) αλλά αν το σκυλί δυσκολεύεται ν’αναπνεύσει μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Σε πολύ ζεστές και ξηρές ημέρες, μη το βγάζετε βόλτα με τις ώρες. Όλα τα σκυλιά κινδυνεύουν από θερμοπληξία – ποτέ μην το αφήνετε στο αυτοκίνητο με κλειστά τα παράθυρα. Το καλοκαίρι, αν ταξιδεύετε και κάνει πολύ ζέστη, έχετε μαζί σας θερμός με κρύο νερό και παγάκια και μια πετσέτα που αν χρειαστεί μπορείτε να βρέξετε και να τοποθετήσετε στο κεφάλι του σκυλιού.

– Το Παγκ είναι σκυλί σύντροφος που ζει μέσα στο σπίτι. Ο χώρος ύπνου του πρέπει να είναι αναπαυτικός, μακριά από ρεύματα. Τον χειμώνα χρειάζεται προφύλαξη από το πολύ κρύο όταν βγαίνει έξω.

– Η τάση του Παγκ για προγναθισμό δίνει έμφαση στη φροντίδα των δοντιών του. Δίνετέ του τακτικά μεγάλα κόκκαλα και ειδικά παιχνίδια για μάσηση και φροντίζετε τον καθαρισμό τους.

– Τα ηλικιωμένα Παγκ απειλούνται από αρθριτικά. Ζεστασιά, κολύμπι και μασάζ βοηθούν.

pug2

Και μερικές συμβουλές για υποψήφιους εκτροφείς:

– Η εκτροφή του Παγκ θα πρέπει να επιχειρείται μόνο από άτομα υπεύθυνα, με την υποστήριξη έμπειρων ειδικών και κτηνιάτρου. Εκτροφή δικαιολογείται μόνον για την βελτίωση της φυλής και μόνον αν έχει εξασφαλιστεί το μέλλον των κουταβιών.

– Σήμερα στη φυλή παρουσιάζονται τρεις μορφολογικες τάσεις, που αποτελούν απόκλιση από τον επιθυμητό, ιδανικό τύπο και πρέπει να προσεχθούν

α) τάση-Τέρριερ: μακρύς λαιμός, κάθετοι ώμοι και άνω βραχίονες, ελλειπής ανάπτυξη στήθους.

β) τάση-Μπούλντογκ: υπερβολικό εύρος στήθους, ογκώδεις ώμοι και μερικές φορές ραιβοποδία των εμπρός άκρων.

γ) τάση-Σαρ Πέι: (η χειρότερη από τις τρεις) ογκώδη, παχύσαρκα, υπέρβαρα δείγματα, με πτυχές χαλαρού δέρματος πάνω στη ράχη, η οποία είναι υπερβολική σε μήκος και όχι επίπεδη.

Για την αποφυγή αυτών των ελαττωμάτων, που οφείλονται σε υπερβολές και λάθη της σύγχρονης, πρέπει ο υποψήφιος να γνωρίζει καλά το ιδανικό πρότυπο και να επιλέξει σωστά το θεμελιακό ζωοτεχνικό του δυναμικό. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί επίσης και στο μέγεθος – Παγκ κάτω των έξι ή άνω των δέκα κιλών δεν είναι τυπικά της φυλής των.

– Τα αναπαραγωγικά ζώα θα πρέπει να εξετασθούν πριν την εκτροφή και να βεβαιωθεί ότι δεν πάσχουν από: ανωμαλίες του αναπνευστικού και των φωνητικών αδένων, μετατόπιση επιγονατίδος, δυσπλασία του ισχίου, ενδοπαράσιτα, δερματικές παθήσεις, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, εντρόπιον ή εγκεφαλίτιδα. Η δε θηλυκιά ιδιαίτερα πρέπει να διαθέτει καλή κατασκευή λεκάνης και κόλπου που να επιτρέπει την αναπαραγωγή.

– Παρ’ό,τι τα περισσότερα Παγκ γεννούν φυσιολογικά και χωρίς δυσκολίες, μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα αν υπάρχει μόνο ένα, υπερβολικού μεγέθους κουτάβι (λόγω όγκου κεφαλής). Μερικές φορές τα κουτάβια έρχονται “ανάποδα” (με τα πόδια πρώτα). Το Παγκ χρειάζεται βοήθεια κατά τον τοκετό – η κατασκευή των σιαγόνων της μάνας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον ομφάλιο λώρο (και κήλη) αν η σκύλα ανοίξει μόνη της τους αμνιακούς σάκους. Η ψευδοκύηση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Σκύλες που γέννησαν με τη βοήθεια καισαρικής τομής δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή. Εξασφαλίστε τη βοήθεια έμπειρου εκτροφέα και την διαθεσιμότητα καλού κτηνιάτρου σε 24ωρη βάση πριν τον τοκετό.

– Πάνω απ’όλα είναι ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του Παγκ και η “άνθηση” της μοναδικής προσωπικότητάς του επιτυγχάνεται μόνον με σωστή ανατροφή. Δείγματα που δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα πρέπει να αποκλείονται της αναπαραγωγής.

Ζωηρό, ευφυέστατο, πολύ εκπαιδεύσιμο το Παγκ “ζει και αναπνέει” για να σας ευχαριστήσει. Γεννημένος “κλόουν” θέλει να σας βλέπει χαρούμενο και λατρεύει τα παιδιά. Πιστό, τρυφερό, χρήσιμο σαν προειδοποιητικός φύλακας, είναι σκυλί της αγκαλιάς που αναζητά τα χάδια. Η προσωποποίηση της γοητευτικής σκανταλιάς, θέλει να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και έχει το πείσμα του Μπούλντογκ (φυλή στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε) και γι’αυτό χρειάζεται αγάπη και σταθερότητα στην ανατροφή του.

Πολύ αθλητικό και ζωηρό σκυλί, που αν προσεχθεί η τάση του για βουλιμία και πάχος με σωστή διατροφή και εξάσκηση, η ανθεκτική του υγεία τού χαρίζει μακροβιότητα.

pug1

Πολλά Παγκ έχουν κατακτήσει τους ανώτατους τίτλους εκπαίδευσης στη διαγωνιστική υπακοή και διακρίνονται σε διαγωνισμούς ευελιξίας (agility), “ντροπιάζοντας” μεγαλύτερες φυλές ! Αρκετά δείγματα εκδηλώνουν τις αρχέγονες κυνηγετικές τους τάσεις και λατρεύουν το νερό (το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση για το Παγκ), υπάρχει δε τουλάχιστον ένα παράδειγμα Παγκ που αυτοδιορίστηκε … τσοπανόσκυλο !

Δεν υπάρχουν όρια για την ευφυΐα και προσαρμοστικότητα της φυλής – αν καλλιεργηθεί σωστά και δεν περιοριστεί αποκλειστικά σε διακοσμητικό ρόλο και… μαξιλαράκι για τον καναπέ !

Πανάρχαιος οικογενειακός σκύλος συντροφιάς, το Παγκ αποτελεί την ιδανική επιλογή για κυνόφιλους που διαθέτουν περιορισμένο χώρο (διαμέρισμα ή μικρή μονοκατοικία) αλλά νιώθει το ίδιο άνετα και στην εξοχή.

Οι θαυμαστές της ξεχωριστής προσωπικότητας των μολοσσοειδών φυλών, θα βρουν στο Παγκ ένα στοιβαρό μικρόσωμο μαστίφ με αυτοπεποίθηση, μεγαλοψυχία, χαρούμενη διάθεση, μοναδική εμφάνιση και αμίμητη έκφραση.

Το Παγκ είναι ατρόμητο – και θα γαυγίσει όταν χρειαστεί. Μεγάλο σκυλί σε μικρό σώμα, θ’ανταποδώσει την φροντίδα και την αγάπη που του είναι απαραίτητα, με πολλά χρόνια σταθερής αφοσίωσης, αισιοδοξία, χιούμορ και “φίλαθλο” πνεύμα.

Μια πραγματικά αξιολάτρευτη φυλή για κυνόφιλους με καλλιεργημένο γούστο, που ελπίζω να κατακτήσει κάποτε και στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει.

ΔΕΙΤΕ: ΠΑΓΚ (PUG): Η απόλυτη αφοσίωση!