Συμβουλές για υποψήφιους ιδιοκτήτες Ντόμπερμαν

Κείμενο: kynology.gr

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

-Απευθυνθείτε στον Ελληνικό Όμιλο για τη φυλή, πριν αγοράσετε κουτάβι. Τα μέλη του θα σας κατατοπίσουν φιλικά και υπεύθυνα, φέρνοντάς σας σε επαφή με σωστούς κυνοτρόφους, φροντίζοντας για την ενημέρωσή σας και μετά την αγορά.

-Το Ντόμπερμαν είναι σύντροφος πάνω απ΄ όλα και μόνο στο οικιακό περιβάλλον μπορεί να αναπτύξει πλήρως την πλούσια προσωπικότητά του. Κάθε σκύλος που είναι καταδικασμένος σε πολύωρη μοναξιά και απομόνωση είναι ένας δυστυχισμένος σκύλος. Ο καλύτερος φύλακας είναι εκείνος που κινείται από την επιθυμία να προστατεύσει όσους αγαπά, όχι ο κατάδικος της αλυσίδας ή ο σκύλος που δεν βλέπει ποτέ το εσωτερικό του σπιτιού…

-Η φυλή χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και διατροφή πρώτης ποιότητος, ιδιαίτερα κατά το στάδιο της ανάπτυξης. Μην κουράζετε/εξασκείτε το κουτάβι στους πρώτους έξι μήνες ζωής. Αφήστε το να παίζει και να αναπαύεται όπως εκείνο θέλει. Η συστηματική εκγύμναση αρχίζει μεταξύ του 8ου και 9ου μήνα και αυξάνεται προοδευτικά. Ελεύθερος καλπασμός και περίπατος με λουρί είναι προτιμότερα από εξαντλητικά “σπριντ” δίπλα στο ποδήλατο ή το αυτοκίνητο.

-Αν δεν ταΐζετε το σκύλο σας πλήρη τροφή (που είναι ισορροπημένη σε σύσταση θρεπτικών και βιταμίνων) φροντίστε να του παρέχετε αρκετό ασβέστιο και ιχνοστοιχεία κατά την ανάπτυξη-αλλά προσοχή: η κατάχρηση είναι το ίδιο ολέθρια όσο και η έλλειψη.

-Μην αφήνετε το κουτάβι να ανεβοκατεβαίνει σκάλες ή να κινείται μόνιμα σε γλιστερό, ίσιο έδαφος. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα σκέλη και στα πέλματα.

-Ταΐζετε τον ενήλικο σκύλο δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και ποτέ αμέσως πριν ή αμέσως μετά από έντονη δραστηριότητα. Η φυλή προσβάλλεται από διαστολή στομάχου, σύνδρομο που είναι θανατηφόρο αν δεν αποφευχθεί η εμφάνισή του.

-Εκπαιδεύετε το σκύλο σας με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού. Το Ντόμπερμαν είναι σκύλος εξαιρετικής ευφυΐας με έντονη προσωπικότητα, που χρειάζεται σεβασμό, πειθαρχία με αγάπη και κοινωνικοποίηση από νωρίς. Διαπρέπει στους διαγωνισμούς καθηκόντων αμύνης, υπακοής, ευελιξίας και ιχνηλασίας, αλλά η πρόοδός του είναι ευθέως ανάλογη του χρόνου που θα του αφιερώσετε. –Μην αγοράσετε Ντόμπερμαν αν δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο! Η ανία στρέφει το κουτάβι σε εκνευρισμό και καταστροφικότητα και κάνει τον ενήλικο σκύλο νωθρό και ανάξιο της φυλής του).

-Η φροντίδα του Ντόμπερμαν είναι απλούστατη: η φυλή είναι ανθεκτική, αθλητική και δραστήρια χωρίς ιδιαίτερη λαιμαργία ή τάση για παχυσαρκία. Καθαρίζετε συχνά αυτιά και δόντια, διατηρείτε τα νύχια κοντά (με εξάσκηση σε σκληρό έδαφος, όχι με το ψαλίδι!) και φροντίζετε για την υγιεινή των ματιών. Το κοντό τρίχωμα χρειάζεται συχνό βούρτσισμα με ημίσκληρη βούρτσα (όχι αιχμηρές χτένες). Προσοχή στο συχνό μπάνιο: ξηραίνει το δέρμα (χρησιμοποιείτε conditioner). Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα που διατηρούν το τρίχωμα στιλπνό και υγιές.

-Το Ντόμπερμαν έχει γενικά καλή υγεία, αλλά οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανότητα εμφάνισης κληρονομικών παθήσεων όπως η αυχενική σπονδυλοπάθεια, καρδιοπάθειες και σύνδρομο Βίλλεμπραντ (μια σπάνια ανωμαλία του αίματος, που δεν πρέπει να συγχέεται με την αιμοφιλία) και ασθένειες οφθαλμικής ή δερματικής φύσεως. Αυτές δεν έχουν σχέση με την γενική υγεία του σκύλου, αλλά είναι γενετικής αιτιολογίας, γι΄ αυτό και η αγορά κουταβιού από υπεύθυνους, ευσυνείδητους εκτροφείς έχει θεμελιώδη σημασία.

-Για οποιαδήποτε συμβουλή, πληροφορία και θέμα που αφορά το Ντόμπερμαν, απευθυνθείτε στους αρμόδιους, λάτρεις και γνώστες της φυλής: τον Όμιλο Κυνοφίλων Ντόμπερμαν Ελλάδος.