Το ήξερες; Γιατί όταν μιλάμε στα σκυλάκια γυρίζουν πλάγια το κεφάλι τους;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές όταν μιλάτε σε κάποιον σκύλο, εκείνος γέρνει το κεφάλι του πλάγια, μια κίνηση που κάνει τους τετράποδους φίλους να μοιάζουν γλυκύτατοι και αστείοι.
Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Stanley Core, καθηγητή Ψυχολογίας και συγγραφέα πολλών βιβλίων που αφορούν στη συμπεριφορά των σκύλων, αυτή η χαριτωμένη κίνηση του κεφαλιού δεν σχετίζεται με την ακοή τους, όπως μπορεί να υποθέτετε οι περισσότεροι, αλλά με την όρασή τους.
Όπως αναφέρει ο Coren, τα σκυλιά παρατηρούν τις κινήσεις των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να αντιληφθούν τι θέλουν εκείνοι να τους πουν και μιας και η μουσούδα τους αποτελεί εμπόδιο, γυρνούν τα κεφάλια τους στο πλάι, ώστε να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν καλύτερα το μήνυμα που οι άνθρωποι τους στέλνουν. Προσπαθούν να έχουν μια καλύτερη θέαση των κινήσεων των χεριών καθώς και των εκφράσεων του προσώπου. Οπότε η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την ακοή τους, ότι δηλαδή παραξενεύονται με κάτι που μόλις άκουσαν αλλά με την όρασή τους που θέλουν να είναι καλύτερη και κατ΄επέκταση να κατανοήσουν καλύτερα τα ανθρώπινα μηνύματα.
Πηγή: defencenet.gr
 • Hlias Andresakis

  Δεν είναι λογικό αυτό που λέει ο καθηγητής πες του… Όταν σε ένα σκυλί έχεις μάθει από 70 ημερών τα βασικά : έλα, μείνε , βόλτα, κάτσε και άλλα πολλά…. όταν λες ένα από αυτά δεν στρίβει κεφάλι… Αν πεις όμως : Πάμε βόλτα? στρίβει κεφάλι, γιατί ξέρει πως από όλες π.χ τις λέξεις που ξέρει η βόλτα είναι κάτι που εκστασιάζεται και εκεί στρίβει κεφάλι γιατί σου λέει παίζει να με βγάλει έξω… Δεν στρίβει κεφάλι για να δει καλύτερα.. Έλεος.

  • Stelios Gkezepis

   …παίζει να με βάλει έξω..
   Και παίρνει ύφος ξίφος..
   Σου φαίνεται πιο λογικό φίλε μου?
   Πόσο χρονών είπαμε ότι είσαι Ηλία?