Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ερλιχίωση!

Η ερλιχίωση είναι μια σοβαρή και ύπουλη ασθένεια των σκύλων, που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού. Οφείλεται στον μικρoργανισμό  ehrlichia, που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του αίματος και σταδιακά τα καταστρέφει. Δεν είναι όλα τα τσιμπούρια μολυσμένα, αρκεί όμως ένα μολυσμένο τσιμπούρι για να νοσήσει το ζώο.
Ο άνθρωπος ή άλλα ζώα δεν μπορούν να μολυνθούν από ερλίχια.
Η ερλιχίωση συναντάται συχνά στην Ελλάδα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και τα τελευταία χρόνια κοντεύει να πάρει τις διαστάσεις επιδημείας.

Από την στιγμή του τσιμπίματος, ο χρόνος επώασης είναι 10 με 14 μέρες.

Η νόσος έχει τρία στάδια: το οξύ, το υποκλινικό και το χρόνιο.

Οξύ στάδιο: Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και είναι ήπια όπως αδιαθεσία, ανορεξία και  ατονία. Διαρκούν λίγες ημέρες και μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά.

Υποκλινικό στάδιο: Ο σκύλος μετά από αυτό το στάδιο δείχνει υγιής. Δυστυχώς όμως, η νόσος σιωπηρά καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος, προκαλώντας διαταραχές στα αιμοπετάλια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η πήξη του αίματος. Τα συμπτώματα στο στάδιο αυτό είναι η αιματοχεσία, η αιματουρία, οι εκχυμώσεις, οι ουλοραγίες και η επίσταξη αίματος από τη μύτη.

Ακολουθεί το στάδιο της χρόνιας βαριάς ερλιχίωσης: Ο μικροργανισμός προκαλεί βλάβες στους οφθαλμούς όπως ιριδοκυκλίτιδα, βλάβες στις αρθρώσεις όπως αρθρίτιδα, βλάβες στα νεφρά και στα άλλα ζωτικά όργανα και τέλος εισβάλλει στο νωτιαίο μυελό και καταστρέφει τις πρόδρομες μορφές των κυττάρων, προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στα ερυθρά και  στα λευκά αιμοσφαίρια.tsimpouri1Ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στη νόσο είναι τα Γερμανικά Ποιμενικά, τα Ντόμπερμαν,  τα Κόλεϊ, τα νεαρά ζώα καθώς και αυτά που ήδη νοσούν από άλλη ασθένεια όπως το καλαζάρ.
Επειδή όπως είπαμε, στα πρώτα στάδια της ασθένειας δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια που να ανησυχήσουν τον ιδιοκτήτη, η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης, ώστε να κρατά τον σκύλο του υγιή.

Αφού δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την ερλιχίωση,  η πιο αποτελεσματικήπρόληψη είναι η συνεχής προστασία του ζώου μας με ειδικά αντιπαρασιτικά λουράκια, σπρέι και αμπούλες, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, αφού όπως είπαμε, η ερλιχίωση στα πρώτα στάδια δεν έχει εμφανή συμπτώματα, για να είμαστε σίγουροι πως το ζώο μας δεν νοσεί, ή ακόμα και αν νοσεί να το πετύχουμε σε πολύ πρώιμο στάδιο, όπου η θεραπεία θα είναι πολύ πιο σύντομη και αποτελεσματική, ωφείλουμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, στα μέσα του φθινοπώρου, όταν ο καιρός δροσίζει, να κάνουμεπροληπτικές αιματολογικές εξετάσεις στον σκύλο μας.
Τις αιματολογικές αυτές εξετάσεις θα πρέπει να τις συμπεριλάβουμε στην ετήσια “ρουτίνα” του ζώου μας, ακόμα και αν αυτός δείχνει απόλυτα υγιής. Μόνο αυτές θα μας δείξουν έγκαιρα αν το ζώο μας έχει μολυνθεί από ερλιχίωση, και θα μπορέσουμε να το θεραπεύσουμε 100% με ανάλογη αντιβίωση και θεραπεία, πριν προλάβει η νόσος να δουλέψει υπόγεια με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του αγαπημένου μας τετράποδου.

Πηγή: http://responsibledogparentsefzoia.blogspot.gr/