Άγχος αποχωρισμού! Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσετε…

Επιμέλεια-φωτο: kynology.gr

Φέρνουμε στο σπίτι μας ένα σκύλο για σύντροφο και αμέσως τον αφήνουμε μόνο του ενώ εμείς πηγαίνουμε στις δουλειές μας και τα παιδιά στο σχολείο. Ο σκύλος μπορεί να δείξει τη μοναξιά του κάνοντας καταστροφές, γρατζουνώντας πόρτες, σκίζοντας την ταπετσαρία, γαυγίζοντας υπερβολικά ή ουρλιάζοντας και λερώνοντας αδιάκριτα.

Ένας καλός τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να αλλάξετε τη συμπεριφορά που επιδεικνύετε όταν ετοιμάζεστε να φύγετε: ο τρόπος που καταπίνετε βιαστικά τον καφέ σας, το μάζεμα των αντικειμένων που σας χρειάζονται, ο έλεγχος των φώτων ή των κλειδαριών και των παραθύρων, με αποκορύφωμα το κλείδωμα της πόρτας προκαλούν τρέμουλο στο σκύλο που πάσχει από το άγχος του αποχωρισμού.

tsiouaoua-Πριν φύγετε, βγάλτε το σκύλο μια βόλτα και αφήστε του φρέσκο νερό, παιχνίδια και μια δυο λιχουδιές. Ανοίξτε το ραδιόφωνο σε χαμηλή ένταση και… φύγετε. Μη δραματοποιείτε την κατάσταση με λόγια παρηγοριάς – απλά φύγετε. Οταν γυρίσετε μη δείξετε υπερβολικό ενθουσιασμό αλλά μη βάλετε και τις φωνές για τυχόν ζημιές που θα έχει κάνει ο σκύλος σας.

Τις μέρες που δε δουλεύετε, ακολουθείστε και πάλι την ίδια διαδικασία, ποικίλλοντας το χρόνο διαμονής σας στο σπίτι αλλά και απουσίας σας, ξεκινώντας από λίγα μόλις λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος αλλά, στο τέλος, ο σκύλος σας δε θα καταλαβαίνει καν ότι δεν είστε εκεί.