Ένας σκύλος για τα Χριστούγεννα όχι…Για πάντα ναι!

Κείμενο: Άντρεα Φωτιάδη

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα παιδιά ζητούν όπως κάθε χρόνο δώρα. Ένα αυτοκινητάκι, μια κούκλα, ένα λούτρινο αρκουδάκι, ένα κουτάβι……

Οι γονείς θέλοντας να ικανοποιήσουν την επιθυμία των παιδιών παρασύρονται εύκολα και ενδίδουν στον πειρασμό να αποκτήσουν το πολυπόθητο τετράποδο που θα φέρει χαρά στα μικρά προσωπάκια. Τι γίνεται όμως όταν τελειώσουν οι γιορτές και το γλυκύτατο τετράποδο παύει να είναι πια κουτάβι;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των κατοικιδίων που εγκαταλείπονται στα κυνοκομεία ή στο δρόμο είναι μεγάλος. Λίγες μέρες πριν, αυτά τα σκυλιά έφερναν χαρά στο σπίτι, έχοντας έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο στο λαιμό τους, και τώρα περιπλανώνται άστεγα στους δρόμους χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι έχουν συμβεί.

Αιτία γι’ αυτό είναι η αυθόρμητη αγορά του σκύλου- δώρο, αφού ο ιδιοκτήτης δεν έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί τις ανάγκες του σκύλου, τον τρόπο φροντίδας του και τις συνθήκες διαβίωσής του. Η άγνοια, η προχειρότητα στον τρόπο επιλογής κουταβιού, η μη σωστή πληροφόρηση μπορεί να συμβάλλουν στην εγκατάλειψη ενός τέτοιου κουταβιού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο αυτό το κακό;

Όλοι οι ιδιοκτήτες ενός σκύλου, θα πρέπει πρώτα να πληροφορηθούν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν για την φυλή σκύλου που τους ενδιαφέρει, να απευθυνθούν στους κατάλληλους εκτροφείς, εκπαιδευτές ή Κυνοφιλικούς Ομίλους, και να σιγουρευτούν ότι θέλουν να αποκτήσουν έναν σκύλο με τον οποίο θα ζήσουν τουλάχιστον τα υπόλοιπα δέκα χρόνια της ζωής τους. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ένας σκύλος δεν είναι μόνο παιχνίδι και χαρά, αλλά και ευθύνη, βόλτα, καθάρισμα, φροντίδα. Ας μην ξεχνάμε και τις αναμενόμενες μικροζημιές που γίνονται τις πρώτες μέρες του κουταβιού στο σπίτι. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι αποδεκτά και ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπορεί να αντεπεξέλθει στις καινούργιες του ευθύνες.

Καλό θα ήταν, όταν τα παιδιά ζητούν έναν σκύλο για χριστουγεννιάτικο δώρο, να τους πάρετε κάποια ενημερωτικά βιβλία σχετικά με τους σκύλους, ώστε να ενημερωθούν και να επιλέξουν τη φυλή που τους αρέσει. Αν μετά τις γιορτές η επιθυμία για την απόκτηση ενός σκύλου είναι ακόμη έντονη, τότε μπορείτε να προβείτε χωρίς φόβο στην απόκτησή του, αφού είναι σίγουρο ότι τα παιδιά δεν θα βαρεθούν το σκύλο, όπως το παιχνίδι που θα πάρουν στις γιορτές. 

skulos1

Η ευθύνη των κουταβοπαραγώγων  και των PetShops

Επίσης συχνό είναι το φαινόμενο της αγοράς ενός σκύλου ως δώρο για κάποιον τρίτο. Όσο χαριτωμένο και αν βρίσκετε αυτό το «δώρο», η κίνησή σας είναι τελείως λάθος, αφού τίποτα δεν σας εγγυάται ότι ο υποψήφιος ιδιοκτήτης του σκύλου θα έχει διάθεση να φροντίζει ένα νέο μέλος που θα προστεθεί στην οικογένεια.

Δυστυχώς, η ελλιπής ενημέρωση αλλά και η αδιαφορία ορισμένων «εκτροφέων» που κοιτούν να πουλήσουν όσο περισσότερα κουτάβια γίνεται, καθώς και η αγορά ενός σκύλου από κάποιο petshop, συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων.

Ας ενημερωθούμε λοιπόν και ας μην αποκτούμε αλόγιστα και χωρίς την ομόφωνη απόφαση όλης της οικογένειας έναν σκύλο, τον οποίο θα εγκαταλείψουμε αργότερα. Δεν είναι ανάγκη να προσθέσουμε και άλλα αδέσποτα στα ήδη υπάρχοντα. Αντίθετα μπορούμε να πάρουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας, που θα ζήσει μαζί μας για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, προσφέροντάς μας την χαρά της συμβίωσης με ένα σκύλο. Αν αυτό πιστεύετε ότι δεν είναι εφικτό, τότε καλύτερα να πάρουμε εκείνο το αυτοκινητάκι ή την κούκλα για δώρο στα τρισχαριτωμένα πιτσιρίκια μας. Τουλάχιστον αυτά δεν θα έχουν φόβο να καταλήξουν στο δρόμο…..