Ένας σκύλος στο αυτοκίνητο!

Κείμενο – Φώτο: www.kynoclub.gr

 Αλήθεια πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε ποιος είναι ο σωστός τρόπος μεταφοράς του σκύλου με το αυτοκίνητο ή πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να ξέρατε τον τρόπο εκπαίδευσης του σκύλου σας, έτσι ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα όταν είναι μέσα στο αυτοκίνητο;

Ο σκύλος σαν επιβάτης λοιπόν και ιδού κάποια μικρά μυστικά που θα πρέπει να γνωρίζουμε έτσι ώστε και ο φίλος μας να μην υποφέρει αλλά και να σε εμάς να μη δημιουργούνται προβλήματα.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το περιβάλλον του αυτοκινήτου είναι ξένο προς τον σκύλο και για τον λόγο αυτό χρειάζεται η απαραίτητη εξοικείωση. Έτσι λοιπόν στις αρχές θα χρειαστεί να του μάθουμε να μπαίνει και να βγαίνει, αλλά κυρίως να τον βοηθήσουμε να νοιώσει ασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή εκπαίδευση. Καλό είναι  να συνδυάσουμε τη βόλτα με το αυτοκίνητο με μια μικρή βόλτα στο πάρκο, οπότε ο σκύλος θα νοιώσει ότι το αποτέλεσμα του εγκλεισμού του στο αυτοκίνητο είναι κάτι πολύ ευχάριστο γι’ αυτόν έτσι ώστε να είναι έτοιμος να το επαναλάβει.

setter

Πολύ σημαντικό είναι να μάθει ο σκύλος ότι μέσα στο αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένη θέση στην οποία πρέπει πάντα να κάθεται. Αν το αυτοκίνητό μας είναι κάποιο στέσιον βάγκον ή τζιπ τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα γιατί ο σκύλος θα μάθει από την αρχή να μένει στον χώρο των αποσκευών. Καλό θα είναι να προμηθευτούμε τα ειδικά δικτυωτά διαχωριστικά τα οποία τον κρατούν σε οπτική επαφή μαζί μας αλλά δεν του επιτρέπουν να πηδήξει μπροστά ή να μας λερώσει παίζοντας. Ακόμα καλύτερα θα είναι ο σκύλος μας να ταξιδεύει σε ένα ειδικό ‘’kennel’’ που είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος μεταφοράς. Αν όμως το αυτοκίνητό μας δεν ανήκει στις κατηγορίες αυτές και είναι ένα κοινό επιβατικό, τότε θα χρειαστεί περισσότερη εκπαίδευση. Καλό θα είναι λοιπόν στην αρχή να τον κρατάμε περιορισμένο στη θέση που θέλουμε να μάθει να κάθεται έχοντάς τον δεμένο με ένα κοντό λουρί. Με τον τρόπο αυτό θα συνηθίσει να μη μετακινείται μέσα στο αυτοκίνητο κάτι που έχει να κάνει άμεσα με τη δική μας ασφάλεια. Φανταστείτε ένα κάπως μεγαλόσωμο σκυλί να πηδά από τα πίσω στα εμπρός καθίσματα και εσείς να οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο…

Δοκιμάστε να επιβραβεύετε το σκύλο κάθε φορά που ταξιδεύει ήσυχος και να τον τιμωρείτε (ποτέ ξύλο) όταν κάνει κάτι που σας ενοχλεί.

Στη διάρκεια της διαδρομής φροντίζετε ώστε η θερμοκρασία της καμπίνας του αυτοκινήτου να είναι αυτή του περιβάλλοντος και ο αέρας να ανανεώνεται. Αφήστε λοιπόν κάποιο παράθυρο ανοικτό, όχι όμως τόσο ώστε να βγάζει ο σκύλος όλο το κεφάλι του έξω. Μπορεί το θέαμα σε ορισμένους να αρέσει, όμως η σκόνη που μπαίνει στα μάτια του με μεγάλη ταχύτητα ενδέχεται να γίνει αιτία για επιπεφυκίτιδες, ενώ δεν αποκλείεται και το ατύχημα με αυτοκίνητα που κινούνται δίπλα μας. Ακόμη, αν το μέγεθός του το επιτρέπει, δεν αποκλείεται να πηδήξει και από το παράθυρο για να κυνηγήσει κάτι που του τράβηξε την προσοχή.

pointerΈχετε πάντα κατά νου ότι τα σκυλιά (ειδικά κάποιες μεγαλόσωμες φυλές) είναι ευάλωτα στη θερμοπληξία. Έτσι τις ζεστές ημέρες φροντίστε να έχετε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σε λειτουργία παράλληλα με το ανοικτό παράθυρο.

Στα μεγάλα ταξίδια φροντίστε για συχνές στάσεις στις οποίες θα του δίνετε να πιει νερό, να ξεμουδιάσει και να κάνει μια μικρή βόλτα έτσι ώστε στη συνέχεια να είναι λιγότερο νευρικός.

Aν σε κάποια στάση δεν θέλετε να τον κατεβάσετε από το αυτοκίνητο, φροντίζετε να έχετε πάντα τα παράθυρα ανοικτά έτσι ώστε η καμπίνα να αερίζεται σύμφωνα με αυτά που είπαμε παραπάνω και τα οποία ισχύουν για όλες τις εποχές του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση να ξέρετε ότι η καλή συμπεριφορά του σκύλου στο αυτοκίνητο έχει να κάνει πρωτίστως με τη δική μας (και τη δική του βέβαια) ασφάλεια και ότι τα πάντα είναι θέμα σωστής εκπαίδευσης…