Ένα Σπινόνε στην Αίγινα!

Επιμέλεια-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ήταν πραγματικά μια έκπληξη και μια απρόσμενη συνάντηση. Ένα θεόρατο μεν, πανέμορφο δε, Ιταλικό Σπινόνε. Πανέμορφο παρά τα 11 χρόνια του. Μια ράτσα  που έξω από την Ιταλία είναι σχεδόν άγνωστη.. Το συναντήσαμε στην παραλία, διπλά από το λιμάνι της Αίγινας, να κάνει βόλτα με τον ιδιοκτήτη του. Πιάσαμε κουβέντα:

-΄΄Με λένε Τζίμ στην Αγγλία αλλά εδώ θέλω να με λένε Δημήτρη. Ζω στην Αίγινα, το νησί της μητέρας μου, 7-8 μήνες το χρόνο. Τους υπόλοιπους ζω στο Μάντσεστερ, την πατρίδα του πατέρα μου. Είμαι μισός Άγγλος και μισός Έλληνας. Μου κάνει εντύπωση που γνωρίζετε την ράτσα του σκύλου μου. Είστε ο πρώτος εδώ στην Ελλάδα που γνωρίζει αυτή τη φυλή. Τώρα είναι 11 χρόνων. Την πήρα από κουτάβι από μια φιλική μου οικογένεια, στην Αγγλία, Τα αδέρφια της πηγαίνουν στο κυνήγι ακόμα και τώρα στα γεράματα τους…΄΄

spinone

Το Σπινόνε με δυο λόγια

Έχει κοινωνική, φιλική διάθεση, αντοχή, ιδιαίτερο ταλέντο για πυκνά και δύσβατα εδάφη, υδρόβιο κυνήγι και θηραματοφορία. Εξαιρετική μύτη, “μαλακό” στόμα και είναι υπομονετικός, ήρεμος και ευδιάθετος χαρακτήρας. Αργεί να ωριμάσει, μαθαίνει σταθερά και σίγουρα, λατρεύει την οικογενειακή ζωή και τα παιδιά, είναι απολαυστικός σύντροφος, αλλά έχει έντονα στοιχεία “αγροτικού” σκύλου και δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μέσα στο σπίτι πριν ενηλικιωθεί.

Δεν ταιριάζει στους κυνηγούς που προτιμούν τα σκυλιά που ωριμάζουν γρήγορα και βγαίνουν στο κυνήγι σε μικρή ηλικία. Η εκπαίδευσή του απαιτεί υπομονή και η διαβίωσή του σε διαμέρισμα μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες. Τρυφερός και ήπιος, χρειάζεται ανάλογη μεταχείριση.

spinone1