Έξι συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι η παρουσία ενός κατοικιδίου στο σπίτι έχει πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο. Από την αγνή και ανιδιοτελή παρέα, την αφοσίωση, την ανάταση της ψυχολογικής κατάστασης, τη υπευθυνότητα και πολλά ακόμη. Για να φτάσει όμως κάποιος σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει πρώτα να κάνει την σωστή επιλογή ζώου, ανάλογα με τις ανάγκες του και το τι μπορεί να προσφέρει στο νέο του φίλο. Ένα κατοικίδιο είναι δέσμευση και χρειάζεται χρόνο, χρήματα και φροντίδα.
Πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτετε για την φροντίδα τους

Ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο είναι πιθανότατα αυτό που θα ορίσει και ποιο θα επιλέξετε. Για παράδειγμα τα ψάρια και τα χελωνάκια δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα αλλά το νερό τους είναι απαραίτητο να ανανεώνεται αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον ανά δύο ημέρες.

Οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και καθαρίζονται μόνες τους, άρα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Αντίθετα οι σκύλοι θέλουν πολλές ώρες από τον χρόνο σας, καθώς εξαρτώνται αποκλειστικά από σας. Ιδίως τα κουταβάκια χρειάζονται εκπαίδευση και μαθήματα συμπεριφοράς. Αν έχετε όλα αυτά στο μυαλό σε συνάρτηση με τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε θα κάνετε την σωστή επιλογή.

louri1

Πόσο χώρο θα τους διαθέσετε

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το που ζείτε. Ο χώρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι κατοικίδιο να υιοθετήσετε. Δεν μπορείτε πχ να πάρετε έναν μεγάλου μεγέθους σκύλο και να τον κλείσετε σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αντιθέτως μικρά κατοικίδια, όπως ένα κουνέλι ή ένα ιγκουάνα έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις στο χώρο.

Πόσο λεφτά μπορείτε να ξοδεύετε

ΑΠό την στιγμή που θα πάρετε ένα κατοικίδιο θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε την απόλυτη ευθύνη του σε θέματα σίτισης, ιατροφαρμακευτικών παροχών, αξεσουάρ και παιχνίδια. Για να αποκτήσετε μια ιδέα για το πόσο που θα χρειάζεται να πληρώνετε μπορείτε να επισκεφτείτε ένα pet shop και να μιλήσετε με τον πωλητή.

Πόσες ώρες απουσιάζετε από το σπίτι

Αν δουλεύετε πολλές ώρες ή ταξιδεύετε συχνά τότε είναι καλό να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο που δεν θα το επηρεάσει ο τρόπος ζωής σας. Κάποια ζώα είναι πιο ανεξάρτητα από άλλα, για παράδειγμα οι γάτες μπορούν να μείνουν μόνες για 1-2 μέρες με την προϋπόθεση να έχουν άμεση πρόσβαση σε φαγητό και νερό. Οι σκύλοι όμως χρειάζονται κάποιον να τους τα παρέχει όλα αυτά. Όπως και ζώα που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, όπως ψάρια, κουνέλια, ωδικά πουλιά.

gata2

Πόσο γυμνάζεστε

Αν δεν είστε φαν της γυμναστικής, καλό θα είναι να μην επιλέξετε σκύλο. Οι σκύλοι χρειάζονται να τους κάνετε μπάνιο και να τους πηγαίνετε καθημερινούς περιπάτους οπότε δεν θα είναι καλό να βαρεθείτε γρήγορα και να τους αφήσετε στη μοίρα τους. Πάντως όλα τα ζώα χρειάζονται κάποιου είδους γυμναστική ή παιχνίδι. Ακόμη και τα χάμστερ ή οι γάτες.
Τι ειδικούς χρειάζεστε

Η εγγύτητα σε κάποια κτηνιατρική κλινική είναι σημαντική. Οι περισσότεροι κτηνίατροι έχουν εμπειρία για θέματα που αφορούν σκύλους και γάτες. Αν όμως σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν παπαγάλο ή ένα άλογο είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε κάποιο ειδικό, στην περίπτωση επειγόντων περιστατικών.

Πηγή: http://www.protothema.gr