Έχετε σκεφτεί ότι τα φυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον σκύλο σας!

κείμενο-φωτο: kynology.gr

Ο σκύλος αρκετά συχνά γίνεται θύμα της συνήθειάς του να  δαγκώνει τα φύλλα και τους κορμούς προπαντός όταν είναι κουτάβι και ετοιμάζεται να αλλάξει τα δόντια.

Πολλά φυτά ακόμα και αν καταποθούν σε μικρές δόσεις προκαλούν συσπάσεις, διάρροια, εμετό, μέχρι και θάνατο. Το νερό που έχει χρησιμοποιηθεί για το πότισμα είναι τοξικό και δεν πρέπει να πίνεται.

Όταν αγοράζουμε ένα φυτό ή ένα βάζο πρέπει να τα πλένουμε προσεχτικά πριν να το τοποθετήσουμε στο διαμέρισμα: θα μπορούσαν να υπάρχουν ίχνη από ούρα ή άλλες μυρωδιές που τραβάνε το σκύλο και τη γάτα.

Στις αποθήκες των φυτωρίων, για παράδειγμα, υπάρχουν ανάμεσα στους ανεπιθύμητους φιλοξενούμενους και ποντίκια και ένα από αυτά θα μπορούσε να είχε περάσει δίπλα στο βάζο που εσείς αγοράσατε. Εάν αυτό όντως  συνέβηκε είναι αδύνατο να μην αισθάνεται η γάτα την ακαταμάχητη επιθυμία να ψάξει με τα νύχια, στο χώμα ή στην βλάστηση, για να εντοπίσει τον εχθρό του και να τον κάνει λεία της. Εάν πάλι ένας σκύλος έχει αφήσει τη “σφραγίδα του”, ο σκύλος του σπιτιού δεν μπορεί να μην αισθάνεται την απειλή του παρείσακτου και να μην  προσπαθήσει να εξακριβώσει εάν… κρύφτηκε στο έδαφος.

adespotaΑπ` την άλλη υπάρχουν φυτά που με την μυρωδιά που αναδύουν έλκουν τα ζώα.

Έτσι οι γάτες  αναμοχλεύουν ευχαρίστως δοχεία στα οποία αναπτύσσονται μέντες ή άλλα αρωματικά φυτά. Οι σκύλοι δεν διστάζουν να δοκιμάζουν τα δόντια τους επάνω σε sansevierie και aspidistre, φυτά που διαθέτουν ομορφότατα πράσινα φύλλα.

Τα κουτάβια, τα γατάκια αισθάνονται μία έντονη ανάγκη να μασάνε ακριβώς στην περίοδο κατά την οποία μεγαλώνουν τα δόντια τους και εάν δεν βρίσκουν τίποτε καλλίτερο τα δοκιμάζουν επάνω στα φυτά.

Μια τελευταία επισήμανση: οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να κάνουν ζημιά στο φυτό από εκδίκηση… Εάν απουσιάζετε για πολύ καιρό και το τετράποδο αισθάνεται μόνο του, σκέφτεται να σας εκδικηθεί  και τι άλλο καλλίτερο υπάρχει  από το αγαπημένο  σας φυτό; Πώς να το αποφύγουμε αυτό; Πρέπει να μην δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο φυτό παρουσία της γάτας ή του σκύλου, αλλά πρέπει  και να απαιτήσετε να μένουν μακριά από βάζα, καθώς και να  αποφεύγουν να πατάνε με ένα πόδι το χώμα.

Αρκούν λοιπόν λίγες προφυλάξεις για να σώσουμε την “πράσινη περιουσία μας” μα και να αποφύγουμε  να ζημιωθεί η υγεία των “τετράποδων” φίλων μας.

Μια τελευταία συμβουλή: εάν φυτεύετε ετήσια φυτά ( πετούνιες, tageti και άλλα) ή εάν μεταφυτεύετε φυτά μεγάλου μεγέθους, να χρησιμοποιείτε πάντα γάντια για να μην αφήνετε ίχνη μυρωδιών σε ρίζες ή σε μέρος των κορμών των φυτών.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο σκύλος ή η γάτα που περνάει δίπλα από τη γλάστρα θα  ελκύεται από την μυρωδιά μας και προσπαθεί να εντοπίσει την  πηγή σκάβοντας στο χώμα και γυμνώνοντας τις ρίζες, δηλαδή καταστρέφει ολοσχερώς το φυτό.