ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ (Cocker Spaniel)

cocker1ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Αγγλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 5, Ομάδα 8, Σκύλοι Ερευνητές, Επαναφοράς και Ξεπετάγματος. Σκύλοι υδρόβιου κυνηγίου. Υποομάδα 2, Σκύλοι ξεπετάγματος του θηράματος.

ΕΙΔΟΣ: Κυνηγόσκυλο «ξεπετάγματος» και επαναφοράς του θηράματος, σύντροφος

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος μέχρι 40,5 εκ. για τους αρσενικούς και 38 εκ. για τη θηλυκιά.

ΧΡΩΜΑ: Μονόχρωμο μαύρο ή ξανθοκόκκινο ή ποικιλόχρωμο (ασπρόμαυρο, ασπροκόκκινο, στικτό).

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Εύθυμος, χαρούμενος, γεμάτος ζωή και αισιοδοξία, εκδηλωτικός, φιλικός, πολύ τρυφερός με τους οικείους του, με ουρά που ποτέ δεν σταματά να κινείται, χαρακτηριστικά που του έδωσαν το επίθετο «το ευτυχισμένο Κόκερ».

Πάντοτε πρόθυμο να ικανοποιήσει τον κύριο του, ακούραστο, παρατηρητικό, με μεγάλη έμφύτη περιέργεια και εργατικότητα, ακούραστο, ακατάβλητο και πεισματάρικο κυνηγόσκυλο, επιμονή, επιμέλεια και αξιοθαύμαστη για το μέγεθος του δύναμη.

Ερευνητικό, ενστικτώδες αλλά πολύ υπάκουο αν του δοθεί σωστή αγωγή, ελέγξιμο, εκπαιδεύσιμο και με δυνατό ταμπεραμέντο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Όλα τα βρετανικά σπάνιελ έχουν κοινές ρίζες και πιστεύεται πως έφτασαν στα νησιά με το μεταναστευτικό κύμα του 3.500-2.500 π.Χ. από την περιοχή της Μεσογείου. Σπάνιελ αναφέρονται στην κυνηγετική βιβλιογραφία ήδη από το 12ο αιώνα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα όμως οι ποικιλίες ήταν αδιαχώριστες. Τότε άρχισαν τα δείγματα άνω των 11 κιλών να κατατάσσονται ως «Field Spaniels» και τα άλλα ως «Cocker».

Η συστηματική επιλεκτική εκτροφή από το 19ο αιώνα και μετά μας έδωσε το σύγχρονο Κόκερ.

Στη Βρετανία αναγνωρίστηκε επίσημα το 1892 και ο Όμιλος (Coker Spaniel Club) ιδρύθηκε το 1902.

Ο τύπος και το μέγεθος σταθεροποιήθηκαν και το σύγχρονο κόκερ απέκτησε πιο τετραγωνισμένο περίγραμμα βραχύτερο σε μήκος κορμό και πιο εξευγενισμένα χαρακτηριστικά από τους προγόνους του. Είναι μια από τις δημοφιλέστερες φυλές του κόσμου μας.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Προσοχή στην ανάπτυξη, έντονη ανάγκη για άσκηση στο ενήλικο κόκερ, κοινωνική ζωή και ενδιαφέροντα…

Δεν είναι μοναχικός σκύλος ούτε μπορεί να μένει κλεισμένος κάπου επί ώρες.

Σταθερή αγωγή και εκπαίδευση με ήπιο τρόπο, έντονη ενθάρρυνση και ανταμοιβή, καθημερινό χτένισμα και βούρτσισμα.

ΥΓΕΙΑ: Πολύ καλή. Αθλητική φυλή με αξιοσημείωτη μακροζωία, γονιμότητα και ευτοκία αν προέρχεται από αξιόπιστη εκτροφή.

Πρέπει να ελέγχεται η τάση του στη λαιμαργία και την παχυσαρκία με σωστή δίαιτα και άφθονη άσκηση. Τα αυτιά του χρειάζονται συχνό καθάρισμα και απομάκρυνση των τριχών στο εσωτερικό τους για αποφυγή της ωτίτιδας.

Τα ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή πρέπει να ελέγχονται για καταρράκτη, ατροφία του αφμιβληστοειδούς και συγγενή νεφροπάθεια. Η επιλογή κουταβιού πρέπει να γίνεται από εκτροφείο με παράδοση και καλή φήμη όσον αφορά την υγεία των γεννητόρων.

cocker2ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Γι αυτόν που το χρησιμοποιεί στο κυνήγι, το κόκερ γίνεται ένας αξέχαστος κυνηγετικός σύντροφος.

Ταιριάζει ιδιαίτερα στις οικογένειες με παιδιά που συντροφεύει στο παιχνίδι με ενθουσιασμό. Ζει το ίδιο ευχάριστα στην πόλη και στην εξοχή, αλλά χρειάζεται παρέα και δεν είναι ευτυχισμένος όταν ζει εκτός σπιτιού. Συμβιώνει άριστα με άλλα σκυλιά και ζώα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Μεγάλες δυνατότητες σε μικρό σώμα. Φυσική, εργονομική μορφή, τετράγωνη και ισορροπημένη κατασκευή. Πολύ ωραίο κεφάλι με μαύρα αυτιά και πανέμορφα μάτια.

Όλη η έκφρασή είναι γλυκειά και χαρούμενη.

Πολύ καλές γωνιώσεις, σκέλη ίσια με δυνατά. Κοντή ουρά λίγο πιο κάτω από την ευθεία της ράχης. Κίνηση ζωηρή, δυνατή, πολύ εργονομική και αποτελεσματική. Καλύπτει πολύ έδαφος με αισθητική αρμονία και φαινομενική έλλειψη προσπάθειας. Τα ωραία χρώματα και το μεταξένιο τρίχωμα δίνουν στο κόκερ μεγάλη ομορφιά, αλλά το υπερβολικό μήκος τριχώματος το δυσκολεύει και δεν είναι τυπικό σύμφωνα με το ιδανικό της φυλής. Το Κόκερ είναι ένα χαρισματικό, πολυμήχανο και μεταδοτικά αισιόδοξο σκυλί με μεγάλη δύναμη, γενναία καρδιά και ασίγαστο πάθος να βρίσκεται στο πλευρό του ανθρώπου σαν σύντροφος ή κυνηγόσκυλο, με την ίδια αφοσίωση.

 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Κόκερ δεν μπορεί να ζήσει μόνο, κλεισμένο ή δεμένο στο σκυλόσπιτο, το μπαλκόνι ή την ταράτσα. Δεν είναι΄΄ εργαλείο΄΄, αλλά ένας πολύ εξωστρεφής, συναισθηματικός και ανθρωποκεντρικός σκύλος που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκληρότητα, γιατί η κακομεταχείριση τον κάνει νευρικό και καταστροφικό.