ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ – English Springer Spaniel

ΑΓΓΛΙΚΟΣΠΡΙΝΓΚΕΡΣΠΑΝΙΕΛ

Πρότυπο FCI: Νο 125

 

Είδος: Κυνηγόσκυλο

Προέλευση: Βρετανία

Κατάταξη: Ομάδα 8, υπο-ομάδα 2 (σκύλοι ξεπετάγματος)

Καταγωγή-Περιγραφή

Το σημερινό σπρίνγκερ κατάγεται από τα ασπρόμαυρα και ασπροκόκκινα Νόρφολκ σπάνιελ που εξέτρεφε ο ομώνυμος δούκας στην Αγγλία το 1700 και 1800. Η λέξη “σπρίνγκερ” (αγγλικά “spring” = έλασμα, αναπήδηση, πετάγομαι) είναι δηλωτική του εργασιακού ρόλου της φυλής, που ειδικεύτηκε στο “ξεπέταγμα” φτερωτού θηράματος, ιδιαίτερα υδρόβιου, από τις λοχμές και τα φυλλώματα. Η λέξη “σπάνιελ” αναφέρεται στην (γενικευμένη και αόριστη) καταγωγή της από την Ισπανία.

Οι ευρωπαϊκοί σκύλοι του νερού, που εξελίχθηκαν με επιμέλεια σε διάφορους, τοπικούς μορφολογικούς και εργασιακούς τύπους στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες και αλλού, έχουν όλοι κοινές ρίζες και τεκμηριωμένα συνέβαλαν στην διαμόρφωση των βρετανικών σπάνιελς (και όχι μόνον). Συγγενείς των σέττερ και ως ένα βαθμό, των πόιντερ, των οποίων ιστορικά προηγούνται, έχουν στο αίμα τους γενναία δόση τσοπανόσκυλων και ιχνηλατών.

Αρχικά χρησιμοποιούνταν στην εξεύρεση του θηράματος, το οποίο οδηγούσαν προς τα δίχτυα, τα γεράκια ή τα γκρέυχαουντ των κυνηγών. Σήμερα βρίσκουν το θήραμα με την εξαιρετική τους μύτη και το “ξεπετάνε” προς το όπλο, ολοκληρώνοντας το ρόλο τους με καθήκοντα θηραματοφορίας. Ο συνδυασμός της εκπληκτικής οσφρυτικής του ικανότητος και της διάθεσής τους για παιχνίδι και επαναφορά, τα έχει αναδείξει σε έξοχα σκυλιά ερεύνης ναρκωτικών και εκρηκτικών. Το μικρό σχετικά μέγεθός τους, έχει κάνει πολλές αστυνομικές, στρατιωτικές και τελωνειακές αρχές του κόσμου και να προτιμούν, για την ευελιξία τους και την ευκολία μεταφοράς.

springerspaniel1

Σκύλος εργασίας 

Οι πρώτοι κυνηγετικοί αγώνες για φυλές σπάνιελ έγιναν στην Αγγλία το 1899, αν και από τη σχετική βιβλιογραφία εξάγεται το συμπέρασμα ότι ως είδος ήταν γνωστά τουλάχιστον από το 1570. Φαίνεται δε ότι το ουαλικό σπρίνγκερ, παλαιότερο εκ των δύο, υπήρχε ήδη αιώνες πιο πριν. Η Αγγλίδα εκτροφεύς και κριτής – αυθεντία στις κυνηγετικές φυλές – κ. Πέγκυ Γκρέησον, που έχει κάνει βαθειά μελέτη στην πρώιμη ιστορία των σπάνιελς, μάς λέει ότι πριν το 1903 όλες οι ποικιλίες εγγράφονταν μαζί στα γενεαλογικά αρχεία και μόλις αυτή τη χρονιά, στις αρχές του αιώνα μας, το Ουαλικό και το Αγγλικό Σπρίνγκερ έγιναν δεκτά ως ξεχωριστές φυλές από τον Κυνολογικό Όμιλο της Βρετανίας.

Ψηλότερο και ταχύτερο απ’όλα τα βρετανικά σπάνιελ της ξηράς, το Σπρίγκερ θεωρείτε από πολλούς και ως το ωραιότερο αισθητικά, με την ευχάριστη συμμετρία του, άποψη που ενισχύεται και από την τεράστια επιτυχία της φυλής στις εκθέσεις μορφολογίας. Δημοφιλέστατο και ως ζώο συντροφιάς, έχει εξαιρετική ευφυΐα, γλυκιά και αφοσιωμένη φύση και εύπλαστο, εκπαιδεύσιμο και ευέλικτο χαρακτήρα.

Αμέτρητες ταινίες, διαφημίσεις και σειρές κινούμενων σχεδίων έχουν “δανειστεί” τη φιγούρα του Σπρίνγκερ, του “τζέντλεμαν” με τον κομψό, ασπρόμαυρο ή άσπρο-καφέ μανδύα, που είναι ζωηρός, χαρούμενος, φιλικός στο σπίτι, ανθεκτικός, εύστροφος και πολύ αποτελεσματικός στο κυνήγι και προσαρμόζεται το ίδιο άνετα στο σαλόνι και στο χωράφι.

Δειλία ή επιθετικότητα είναι εντελώς ξένες προς τη φύση του σπρίνγκερ. Αν του εξασφαλιστεί η απαραίτητη εξάσκηση και χώρος για παιχνίδι, θα αποδώσει ιδανικά σε όλα του τα καθήκοντα χάρη στην αισιοδοξία, την εξωστρέφεια, την προθυμία και την παροιμιώδη ενεργητικότητά του.

Το κεφάλι του είναι μέτριο σε μέγεθος, με κρανίο ελαφρά καμπυλωτό, ινιακή προεξοχή όχι έντονη και επίπεδα μάγουλα. Ρύγχος ανάλογα φαρδύ και βαθύ, μάτια μέτριου μεγέθους, κανονικά τοποθετημένα, αμυγδαλωτά, ζωηρά, με θερμή και γλυκειά έκφραση και σκούρο καστανό χρώμα. Αυτιά μακριά και φαρδιά, κολλητά στο κεφάλι, “φυτρώνουν” στην ίδια ευθεία με τα μάτια και καλύπτονται από πλούσιο τρίχωμα. Δάγκωμα ψαλιδόσχημο και σιαγόνες ισχυρές, το σπρίνγκερ πρέπει να έχει ιδιαίτερα “μαλακό” στόμα στη θηραματοφορία αλλά και την ικανότητα να μεταφέρει το θήραμα χωρίς προσπάθεια.

Λαιμός ευμήκης, ισχυρός, μυώδης, χωρίς “προγούλι”, σχηματίζει τόξο. Σκέλη ίσια, με γερά κόκκαλα, ωμοπλάτες επικλινείς, αγκώνες κοντά στο σώμα, ισχυροί, ελαστικοί καρποί. Σώμα ισχυρό, μετρίου μήκους, με βαθύ στήθος, εκτεταμένο θώρακα, δυνατή μέση και γοφούς, οι οποίοι καμπυλώνουν ελαφρά. Πίσω σκέλη φαρδιά, καλοανεπτυγμένα, μυώδη, πολύ ισχυρά, ίσια και παράλληλα. Πέλματα σφικτά, συμπαγή, στρογγυλά και δυνατά, με χονδρές πατούσες. Ουρά που φύεται χαμηλά, κομμένη κοντή, καλυμμένη από πλούσιο τρίχωμα. Κινείται φιλικά και ζωηρά αλλά δεν υψώνεται ποτέ πάνω απ’την ευθεία της ράχης.

Η κίνηση του Σπρίνγκερ είναι χαρακτηριστική και μοναδική, ελαστική και γεμάτη ζωηράδα και εργονομία. Το σκυλί είναι ταχύτατο και εξαιρετικά ευέλικτο, καλύπτοντας πολύ έδαφος με ελάχιστη προσπάθεια. Τα εμπρός σκέλη τινάζονται άνετα μπροστά και τα πίσω ωθούν με δύναμη. Σε αργό βάδισμα, η τάση των δύο σκελών της κάθε πλευράς να κινούνται συγχρόνως είναι ιδίον της φυλής. Τρίχωμα σφικτό, “κλειστό”, αδιάβροχο, ποτέ τραχύ. “Πτέρωμα” στ’αυτιά, το πίσω μέρος των σκελών, το κάτω μέρος του σώματος και τα “καπούλια”.

Χρώμα: δίχρωμο καφέ (“συκωτί”) και άσπρο ή μαύρο και άσπρο, ή τρίχρωμο (με πυρόχρωμες κηλίδες). Ύψος περίπου 51 εκατοστά.

springerspaniel3

Ιδιαιτερότητες-Φροντίδα

Εξάσκηση: Άφθονη. Δεν αρκεί το περπάτημα με λουρί, το Σπρίνγκερ χρειάζεται ελευθερία και έντονο παιχνίδι. Το μπαλάκι ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη θηραματοφορίας.

Υγιεινή: – Συχνότατο βούτσισμα και χτένισμα, ιδιαίτερα στα σκυλιά εργασίας, διότι τα ξένα σώματα που μπλέκονται στο τρίχωμά τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

– Συχνότατος καθαρισμός των αυτιών και αφαίρεση των εσωτερικών τριχών που φυτρώνουν μέσα στον κοχλία.

– Συχνός καθαρισμός του δακρυϊκού εκκρίματος, έλεγχος για ξένα σώματα στην περιοχή των ματιών.

– Τακτικός καθαρισμός δοντιών και κόψιμο νυχιών.

– Το Σπρίνγκερ λατρεύει το νερό και το κολύμπι !

Διατροφή: Υψηλής θρεπτικότητας δίαιτα για τα ζώα εργασίας. Δύο γεύματα την ημέρα στα ενήλικα. Αν δεν κυνηγά το Σπρίνγκερ έχει τάση για παχυσαρκία, που πρέπει ν’αντιμετωπίζεται με εξάσκηση και σωστή διατροφή.

Εκπαίδευση: Ενθάρρυνση των φυσικών ενστίκτων (έρευνα και θηραματοφορία) από μικρή ηλικία. Έντονη κοινωνικοποίηση και έκθεση σε θορύβους. Έπαινος και έντονη σωματική επιβράβευση (χάδι), πειθαρχία, δραστηριότητα, συντροφικότητα και παιχνίδι, επαφή με άλλα σκυλιά και ζώα. Το Σπρίνγκερ έχει υψηλή ευφυία και βαριέται γρήγορα αν δεν του παρέχεται επαρκής απασχόληση και παιχνίδια. Ιδιαίτερα κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά.

Και θυμηθείτε: – Ποτέ μην κλείνετε το σκυλί στο αυτοκίνητο όταν κάνει ζέστη (κίνδυνος θερμοπληξίας).

– Ποτέ μην το εκθέτετε σε ρεύματα από ανοικτά παράθυρα, ιδιαίτερα του αυτοκινήτου (κίνδυνος ψύξης, επιπεφυκίτιδας και ωτίτιδας).

Καθαρό, υπάκουο, ευγενές, το Σπρίνγκερ είναι κατάλληλο ακόμα και για διαμέρισμα, με την προϋπόθεση ότι έχει ευκαιρία να τρέχει ελεύθερο τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Είναι ανθρωποκεντρικό και ιδιαίτερα εκδηλωτικό, τρυφερό και αφοσιωμένο ζώο, που συνυπάρχει ειρηνικά με άλλα κατοικίδια αν τα συνηθίσει από νωρίς. Η υγεία του είναι γενικά καλή και ο χαρακτήρας του ιδιαίτερα εύπλαστος, κάτι που το καθιστά κατάλληλο ακόμα και για τον “αρχάριο” κυνόφιλο. Αναντικατάστατο στο κυνήγι, το Σπρίνγκερ διαπρέπει και σαν αστυνομικός/τελωνειακός σκύλος, στην έρευνα για εκρηκτικά και ναρκωτικά. Το μεταξένιο του τρίχωμα με τους ελκυστικούς, συμμετρικούς χρωματισμούς και τα υγρά, τρυφερά του μάτια το κάνουν ακατανίκητο και οι διακρίσεις του στις εκθέσεις μορφολογίας είναι εντυπωσιακές. Έχει εκατομμύρια φίλους σ’όλο τον κόσμο και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, εισήγαγε το Σπρίνγκερ στον Λευκό Οίκο ! Σκύλος πολλαπλών καθηκόντων και πάνω απ’όλα ανυπέρβλητος σύντροφος, έχει αστραπιαία αντανακλαστικά, διακρίνεται σε κάθε είδους κυνοφιλικό άθλημα και κατέχει μια απ’τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας – και στην καρδιά μας…