ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ – American Cocker Spaniel

ΟΝΟΜΑ: American Cocker Spaniel

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΗΠΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 167, Ομάδα 8 (Σπάνιελ, Ρητρήβερ, Σκύλοι του Νερού)

ΕΙΔΟΣ: Σύντροφος και κυνηγόσκυλο ξεπετάγματος και επαναφοράς

ΜΕΓΕΘΟΣ: ύψος αρσ. μέχρι 39 εκ. και θηλ. μέχρι 37 εκ.

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο, μαύρο- πύρινο, άσπρο με μαύρα, κόκκινα ή σοκολατί σημάδια και στίξη (roaning) σ` όλα αυτά τα χρώματα, μονόχρωμο ξανθό έως κοκκινωπό ή σοκολατί με χάλκινα σημάδια.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: ευδιάθετος, φιλικός, αεικίνητος, «ξύπνιος», πολύ εκδηλωτικός και εξωστρεφής σκύλος. Δραστήριος, ευέλικτος, ταχύς, εύστροφος, προσαρμοστικός, με μεγάλη αντίληψη και παρατηρητικότητα, αθλητικός και στην καρδιά του πάντα κυνηγόσκυλο, πρόθυμο να εργαστεί και να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που αγαπά με θέρμη και ολοκληρωτική εμπιστοσύνη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: το Αμέρικαν προέρχεται κατευθείαν από το Αγγλικό Κόκερ [το οποίο είχε διασταυρωθεί, στα αρχικά στάδια της φυλετικής του σταθεροποίησης, με Αγγλικά Σέττερ, για να προστεθεί μήκος στο λαιμό του και να κομψύνουν οι αναλογίες του, που προέρχονταν από το σχετικά «ακατέργαστο» φήλντ σπάνιελ. Από αυτή τη διασταύρωση προήλθαν και τα στικτά- ανάμικτα (roan) χρώματα]. Το Αγγλικό σκυλί εισήχθη στις ΗΠΑ το 1870 και ο γενάρχης Obo βρίσκεται στα θεμέλια των Κόκερ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Επί αμερικανικού εδάφους η φυλή έγινε πιο συμπαγής, μικρόσωμη και με μικρότερο κεφάλι, πολύ διαφορετικό από του Αγγλικού. Οι δυο φυλές διαχωρίστηκαν από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο (AKC) το 1946. Ο (μαύρος) Ch. My Own Brucie αναδείκτηκε «Καλύτερος Έκθεσης» στο περίφημο Westminster το 1940 και πάλι το 1941- ένας άθλος ανεπανάληπτος έκτοτε. Η δημοτικότητα του Αμέρικαν στην πατρίδα του είναι σταθερά μέσα στις πέντε πρώτες φυλές και είναι επίσης δημοφιλέστατο σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

cocker1ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Το Αμέρικαν προσαρμόζεται πολύ άνετα στη ζωή του διαμερίσματος αρκεί να έχει άφθονες ευκαιρίες για έντονη σωματική άσκηση καθημερινά. Χρειάζεται επίσης σχολαστικό χτένισμα και βούρτσισμα κάθε μέρα για να διατηρείται το τρίχωμά του σε καλή κατάσταση. Είναι θλιβερό το φαινόμενο των Αμέρικαν που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα σ` ένα κλουβί για να μην «χαλάσει» ο μανδύας τους. Έχουν απόλυτα ανάγκη τη φυσιολογική ζωή και ελευθερία και μάλιστα περισσότερο από άλλα σκυλιά, αφού η ενεργητικότητά τους είναι πολύ υψηλή και οι αθλητικές τους ικανότητες παραμένουν αμείωτες.

ΥΓΕΙΑ: Η δημοτικότητα της φυλής έσπρωξε πολλούς κουταβοπαραγωγούς στο εύκολο κέρδος και παρήγαγε δείγματα με προβλήματα υγείας και χαρακτήρα. Το τυπικό Αμέρικαν που προέρχεται από προσεκτική εκτροφή είναι υγιές μέχρι τα βαθιά του γεράματα και μπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια ζωής. Η φυλή απειλείται από οφθαλμικά προβλήματα (ιδιαίτερα κληρονομικό καταρράκτη) ισχιακή δυσπλασία, εξάρθρωση επιγονατίδας, επιληψία, χρόνιες ωτίτιδες και δερματικά. Τα τελευταία αποφεύγονται με συχνό καθαρισμό και φροντίδα του τριχώματος, όσο για τα υπόλοιπα ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να προσέχει πολύ από που θα προμηθευτεί το κουτάβι του.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Αμέρικαν Κόκερ απολαμβάνει μια δραστήρια, έντονα κοινωνική ζωή και είναι το ίδιο ευτυχισμένο στην πόλη ή την εξοχή, το διαμέρισμα ή τη μονοκατοικία, αρκεί να μην του λείπει η άσκηση και η παρέα. Λατρεύει τα παιδιά, συμβιώνει καλά με άλλα σκυλιά και ζώα, δυο Αμέρικαν είναι πιο χαρούμενα από ένα μόνο του!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Η μικρότερη από όλες τις κυνηγετικές φυλές, εξακολουθεί να είναι ικανή για εργασία αν ληφθεί πρόνοια ώστε να μην το εμποδίζει το πολύ πλούσιο τρίχωμά του. Εκτός από το φασιανό και το ορτύκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο κυνήγι του λαγού τον οποίο μπορεί να μεταφέρει με εκπληκτική για το μέγεθός του άνεση. Το κεφάλι είναι το ασύγκριτο οικόσημο του Αμέρικαν Κόκερ, με το θολωτό κρανίο, τα φουσκωτά, τετράγωνα χείλη και το έντονο στοπ. Μακριά, χαμηλά αυτιά και σκουρόχρωμα, στρογγυλά μάτια συμπληρώνουν την εικόνα. Μακρύς λαιμός, κοντή ράχη, καλές γωνιώσεις και μια κοντο-κομμένη, χαρούμενη ουρά που κρατιέται πάνω από τη γραμμή της πλάτης, δυναμική, γοργή, κομψή και εντυπωσιακή κίνηση και ο αξιαγάπητος, παιχνιδιάρικος, ηλιόχαρος χαρακτήρας του Κόκερ είναι τα πιο έντονα χαρακτηριστικά του, που προσφέρονται σ` ένα ελκυστικό πακέτο μικρού μεγέθους με μακρύ, μεταξένιο μανδύα σε ποικιλία εντυπωσιακών χρωμάτων. Το Αμέρικαν δείχνει εντυπωσιακά κομψό και όμορφο σαν ζωγραφιά όταν το φροντίζει κανείς σωστά.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Μοναξιά, τραχύς χειρισμός, σωματική τιμωρία, μακροχρόνια διαστήματα εγκλεισμού/ απομόνωσης, ελλιπής κοινωνικοποίηση, οδηγούν το Αμέρικαν σε ψυχολογικά προβλήματα κάθε είδους. Το τρίχωμά του αν μείνει απεριποίητο γεμίζει κόμπους και απειλεί την καλή του υγεία.