Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που αποδεικνύει ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Όλοι ξέρουμε το ρητό: «ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», αλλά είναι όντως αλήθεια; Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Princeton πιστεύουν ότι έχουν πλέον στα χέρια τους την απόδειξη ότι ο σκύλος είναι περισσότερο οικογένεια παρά απλά ένας τριχωτός φίλος. Μια πρόσφατη μελέτη αναλύει ότι ο σκύλος και ο άνθρωπος έχουν παρόμοιο γενετικό υλικό. Από ότι αποδεικνύεται τόσο ο άνθρωπος όσο και ο σκύλος διαθέτουν ένα κοινό χρωμόσωμα το οποίο υπαγορεύει την κοινωνική τους συμπεριφορά και τις αλληλεπιδράσεις τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Princeton ενδιαφέρονταν στο να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξημερωμένοι σκύλοι κατείχαν την ικανότητα να επικοινωνούν και να κοινωνικοποιούνται με τον άνθρωπο ενώ οι άγριοι λύκοι δεν διέθεταν τέτοια ικανότητα. Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό ανάλυσης της συμπεριφοράς και γενετικής ανάλυσης για να εξάγει τα συμπεράσματα της.

Εξημερωμένοι σκύλοι vs Κοινωνικοποιημένοι λύκοι

Η μελέτη συνέκρινε 18 εξημερωμένους σκύλους με 10 αιχμάλωτους και κοινωνικοποιημένους με τον άνθρωπο λύκους. Συγκρίνοντας το DNA αυτών των ζώων ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι διέθεταν ένα τμήμα χρωμοσώματος το οποίο έλειπε από τους λύκους. Αυτό το τμήμα του χρωμοσώματος περιέχει ασυνήθιστο γενετικό υλικό το οποίο σχετίζεται με την επιθυμία του σκύλου για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν δηλαδή ένα σημαντικό γενετικό στοιχείο το οποίο διαμορφώνει την προσωπικότητα των ζώων και βοηθάει στη διαδικασία εξημέρωσης. Το ενδιαφέρον με την έρευνα αυτή δεν είναι οι διαφορές μεταξύ λύκων και κατοικίδιων σκύλων αλλά για την πληθώρα των ομοιοτήτων που εμφανίζει ο σκύλος με τον άνθρωπο. Για να το θέσουμε απλά, το ίδιο γονίδιο που ευθύνεται για την δυνατότητα εξημέρωσης του σκύλου είναι υπεύθυνο για την κοινωνικότητα του ανθρώπου.

Οι λύκοι εξημερώθηκαν αφότου έδειξαν επιθυμία για κοινωνικοποίηση

Η έρευνα ρίχνει επίσης φως στον τρόπο με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα εξημέρωσης του σκύλου και συμβίωσης του με τον άνθρωπο. Η θεωρία που επικρατεί είναι ότι επιλέχτηκαν σκύλοι από αγέλες λύκων με βάση τις γνωστικές τους ικανότητες . Η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι ίσως οι λύκοι από μόνοι τους αναζήτησαν την ανθρώπινη επαφή ή έστω ότι οι άνθρωποι ενθάρρυναν την κοινωνικότητα την οποία είχαν προηγουμένως επιδείξει από μόνοι τους οι λύκοι.

Ο δεσμός μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου συνεχίζεται και μετά το θάνατο

Υπάρχουν αρκετές αξιοθαύμαστες ιστορίες που αφορούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Μια ιστορία αιώνιας πίστης μεταξύ ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του έλαβε χώρα στην Αργεντινή. Μετά το θάνατο του Miguel Guzman, ο σκύλος του, Capitan εξαφανίστηκε. Αρκετές ημέρες αργότερα βρέθηκε ξαπλωμένος επάνω στο μνήμα του πρώην ιδιοκτήτη του. Το εντυπωσιακό με αυτήν την ιστορία είναι το γεγονός ότι ο σκύλος δεν είχε περάσει ποτέ από το νεκροταφείο στο παρελθόν ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε ξαπλωμένος στο σωστό μνήμα χωρίς να του το έχει υποδείξει κάποιος άνθρωπος . Ο σκύλος συνεχίζει να επισκέπτεται το μνήμα κάθε μέρα στις 6 μ.μ., αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη του. Άλλες ιστορίες περιλαμβάνουν σκύλους οι οποίοι σώζουν τη ζωή του ιδιοκτήτη τους «καλώντας» για βοήθεια όταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν. Ένας σκύλος στο Michigan γαύγιζε συνεχώς επί 24 ώρες προσπαθώντας να ζητήσει βοήθεια αφότου ο ιδιοκτήτης του γλίστρησε στο χιόνι και έμεινε παράλυτος.

-Επιμέλεια άρθρου-
Δημήτρης Αϊβαλιώτης