Ανατριχιαστικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιγράφουν επιστήμονες!

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μεταξύ 2030 και 2050, πλήττοντας τις φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – μια παγκόσμια πρόκληση που συναγωνίζεται Έμπολα, ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μεταξύ 2030 και 2050, πλήττοντας τις φτωχότερες χώρες με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – μια παγκόσμια πρόκληση που συναγωνίζεται Έμπολα, ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα στην Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα.
«Οι φτωχότερες χώρες, με αδύναμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, είναι οι πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Thomas Silberhorn, μιλώντας στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Mαζί με την κρίση του ιού Έμπολα, η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από βασικά ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης.
«Οι φυσικές καταστροφές θα πάρουν περισσότερες ζωές από ό,τι ποτέ. Ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός θα εξαπλωθούν περαιτέρω, διότι τα κουνούπια που τα μεταδίδουν ευδοκιμούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Και οι περιπτώσεις διάρροιας θα αυξηθούν εάν οι ξηρασίες και οι πλημμύρες φέρουν περισσότερες ελλείψεις σε καθαρό πόσιμο νερό», εξήγησε ο Silberhorn τη Δευτέρα (20 Οκτωβρίου).
Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου της να επιτρέπει την υπερθέρμανση του πλανήτη να φθάνει μόνο στο ανώτατο όριο του 2% πάνω από τα επίπεδα προ της εκβιομηχάνισης.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι η μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών των τελευταίων 30 ετών έλαβε χώρα μεταξύ του 2000 και 2010. Εάν οι χώρες συνεχίσουν ως έχουν μέχρι σήμερα, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθεί 3.7 – 4.8 βαθμούς μέχρι το 2100, εκτιμάται .
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των δύο βαθμών, οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά, δήλωσε ο Silberhorn. Στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι στα τέλη του 2015, είναι ένα αποφασιστικό ορόσημο.
Αν και ο ιός Έμπολα μπορεί να ελεγχθεί, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία είναι μη αναστρέψιμες, είπε ο ιατρικός ερευνητής Δρ Rainer Sauerborn. Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τόνισε.
«Κανείς δεν δέχεται τη δυσάρεστη αποστολή της χρηματοδότησης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να προστατεύσει τους πληθυσμούς τόσο από Έμπολα όσο και από τις επιπτώσεις των κλιματικής αλλαγής».
Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στον κόσμο όσον αφορά στη χρηματοδότηση του κλίματος, με ένα τρέχον ποσοστό περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr