Αποτρεπτικός λοιπόν o ρόλος του σκύλου φύλακα και όχι επιθετικός

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Οι πιο πολλοί άνθρωποι νομίζουν πώς αν πάρουν ένα σκύλο θα λύσουν όλα τα προβλήματα ασφάλειας, του σπιτιού και της οικογένειας τους. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Γιατί πριν ο σκύλος φύλακας  χρειαστεί να δαγκώσει κάποιον κλέφτη, το ποιο πιθανό είναι να δαγκώσει τον γείτονα, τον ταχυδρόμο ή κάποιο ανιψάκι! Τουλάχιστον η στατιστική αυτό δείχνει και υπάρχει εξήγηση….

Ο ‘’σωστός’’ κλέφτης συνήθως δεν πάει να κτυπήσει το σπίτι που έχει σκύλο και κάνει φασαρία (ο σκύλος) αλλά το διπλανό που δεν έχει τέτοιο …εξοπλισμό. Στατιστικά λοιπόν τα σπίτια που έχουν σκύλο δεν …προτιμώνται από τους κακοποιούς. Αλλά και όταν ο κακοποιός είναι αποφασισμένος να μπουκάρει δεν θα του σταθεί εμπόδιο κανένας σκύλος, όσο ικανός και εκπαιδευμένος και αν είναι.

Αποτρεπτικός λοιπόν ό ρόλος του σκύλου φύλακα και όχι επιθετικός. Γιατί όπως προαναφέρθηκε το πιο πιθανό είναι ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί να ‘’αρπάζει’’ ανθρώπους να μην κάνει διάκριση ανάμεσα σε καλούς και κακούς. Θα Διαβάζουμε συχνά δημοσιεύματα για παιδιά (κυρίως) που έπεσαν θύματα σκύλων. Και αν τα παιδιά έπεσαν θύματα οι ιδιοκτήτες των σκύλων έπεσαν από τα σύννεφα, μια και δεν περίμεναν ποτέ πως τα σκυλιά τους θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο.

Ξέχασαν όμως κάτι βασικό που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνιέται από κανέναν που έχει  σκύλο φύλακα πώς έχει να κάνει με ένα ζώο. Και σαν ζώο δεν είναι δυνατόν να είναι 100% προβλέψιμο. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί μπροστά σε μια άγνωστη (για τον σκύλο) κατάσταση και μπροστά σε έναν άγνωστο άνθρωπο….
tsopanoskulo2

 Ο ρόλος των  εκπαιδευτών

 

-Οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες εκπαιδευτές αρνούνται να εκπαιδεύσουν σκύλους που θα επιτίθενται σε ανθρώπους, γιατί ξέρουν πώς ένας τέτοιος σκύλος είναι πιστόλι έτοιμο εκπυρσοκροτήσει τυχαία. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Γιατί ο σκύλος πρώτα από όλα είναι σύντροφος και έπειτα φύλακας, κυνηγόσκυλο κ.λ.π.

Ένας σκύλος φύλακας που έχει μάθει να επιτίθεται γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος όταν έχει και κάποια …κιλά.  Αν και αυτό δεν είναι κριτήριο… Χαρακτηριστικό είναι πώς το πιτ-μπούλ που είναι ένα μετριόσωμο σκυλί θεωρείται απαγορευμένη φυλή σε αρκετές χώρες της Ευρώπης λόγω ακριβώς της επιθετικότητάς του. Και δεν είναι μόνο το πιτ-μπουλ είναι και κάποιες άλλες φυλές που εδώ δεν χρειάζεται να αναφέρουμε…

-Σύντροφος λοιπόν πρώτα και πάνω από όλα ο σκύλος και όχι ένα φτηνό σύστημα συναγερμού δεμένο στην άκρη κάποιας αλυσίδας που ενίοτε κόβεται και όποιον πάρει ο χάρος…